Днес - 15 август - християните отбелязват един от най-големите

...
Днес - 15 август - християните отбелязват един от най-големите
Коментари Харесай

5 жени с името Мария, които промениха света

Днес - 15 август - християните означават един от най-големите празници през годината -. Божията майка, почитана като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище, е празнувана еднообразно и от православни християни, и от католици. И през днешния ден означаваме пътя на Божията майка към небесата.

Името Мария, което е и едно от най-разпространените в целия свят, е с древноегипетски генезис и в превод значи " обич ", „ море от мъка “, „ смирение “, „ тази, която желае дете “, „ обичана “.
 Рекордно покачване на газа от 1 август 12 авг 2022 | Цената на газа скача с рекордните 60 %, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди нарастването...
Ето и 5 дами с името Мария, които трансформираха света:

Мария Магдалина

Мария Магдалина е древен персонаж, за които някои историци считат, че би могла да е била действително съществуваща персона. Много малко ни е известно за нея, защото единствената информация, която имаме за живота ѝ, идва от Библията. Това, което ни се споделя там е, че Мария е била спътничка на Христос и учениците му. Месията е бил следван от 12 възпитаници, както и от две дами, които са им помагали „ със свои лични средства “, което допуска, че са били относително богати.

Съпругата на крал Луи XVI има толкоз дълго име, че ще ни свърши мастилото, в случай че го изпишем цялото. Неслучайно всички употребяват късото Мария-Антоанета. Родена е във Виена и евентуално животът й е щял да протече умерено измежду доста торти и класическа музика, само че ориста взема решение друго. На 14 години я омъжват за 15-годишния Луи, с цел да се подобрят дипломатическите връзки сред Австрия и Франция.

Тя е дамата с най-голямо въздействие върху международната история, съгласно миналогодишно изследване измежду специалисти на списание " BBC History Magazine”. Полско-френската физичка и химичка е пионер в региона на радиологията и първи притежател на две Нобелови награди, единствената жена носителка на Нобелова премия в две разнообразни области на науката (физика и химия) и първата жена преподавателка в Сорбоната.



Д-р Мария Монтесори е лекарка, световноизвестна педагожка и антрополог. Тя е първата дипломирана лекарка в Италия. Награждавана е с Нобелова премия за мир три пъти. Защитава ревниво правата на дамите. Изучава децата от всички раси, културно и социално-икономическо състояние повече от петдесет години.

Мария Анна София Сесилия Калогеропулу, или просто Мария Калас, както е известна, е една от най-легендарните оперни певици на всички времена. Американката с гръцки генезис е родена в Ню Йорк през 1923 година Получава музикалното си обучение в Гърция и стартира кариерата си на оперна певица в Италия.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР