Днес, 11 ноември, се навършват 30 години от един от

...
Днес, 11 ноември, се навършват 30 години от един от
Коментари Харесай

Подкуп за 1000 долара и… най-големия гаф на Стоичков

Днес, 11 ноември, се навършват 30 години от един от най-нещастните мачове в цялата история на националния ни тим по футбол. През 1987 година нашите падат от Шотландия с 0:1 в София и пропущат в последния миг идеалната опция да се класират за европейското състезание в Западна Германия.  В тази връзка в рубриката ни БЛИЦ Архив ще разкажем на нашите читатели историята на дуела.

Тогава селекционер на България е Христо Младенов. Негови помощници са Христо Бонев и Иван Кючуков. Лидери на отбора са Борислав Михайлов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Аян Садъков и Лъчезар Танев. Лъчо обаче не взе участие в срещата, тъй като е със строшен крайник. В състава е младият Христо Стоичков, а това е едвам третият му мач с представителния отбор на България.

Какво демонстрират сметките?
На националите им е нужен еднакъв мач, с цел да подпечатат визите си за Евро’88. За победа се дават по две точки, а преди въпросната среща класирането в групата е следното:
1.Ейре 11 точки, 10:5
2.България 10 точки, 12:5
3.Белгия 7 точки, 13:8
4.Шотландия 6 точки, 6:5
5.Люксембург 0 точки, 2:20
Последните мачове са следните: 11 ноември – Белгия – Люксембург, България – Шотландия, 12 декември – Люксембург – Шотландия
Шотландия е с два мача по-малко, само че дори и да ги завоюва, няма по какъв начин да окупира първото място, което само дава право за присъединяване на европейското състезание. Ейре няма повече дуели и се надява на помощ от „ гайдарите ”.
В София всички са изцяло уверени, че ще успеем. Даже в програмата на мача е оповестен къс текст, в който се цитира белгийската преса, която е безапелационна: „ Българският тим ще замине за финалите във Федерална Република Германия ”.

Дъжд, 55 000 фенове
и пердах с... чадъри
Националният стадион „ Васил Левски ” е цялостен макар неприятното ноемврийско време. Вали непрекъснат, въпреки и дребен дъжд, а температурата на въздуха е към 7-8 градуса. Това не стопира зажаднелите за футбол фенове, които тръпнат в очакване да видят по какъв начин техните любимци се класират за европейското състезание. Половин час преди мача обаче в централната част на бранш „ В ” става ужасно. Няколко души стартират да се карат и да се млатят с чадърите си, защото не могат да се схванат за местата си. Едните упрекват другите, че са седнали на техните места и мелето настъпва. Двама са леко ранени и се постанова намиращата се на пистата кола за спешна помощ, предопределена за контузени футболисти, да идва и лекарите да им окажат помощ.
За разлика от различен път почитателите на ЦСКА и Левски, ситуирани на обичайните си места в секторите „ Г ” и „ Б ”, не се ругаят и наскърбяват между тях. Всички са обединени в името на националния тим в очакване на успеха. Или най-малко на равния резултат, който ще бъде признат с удоволствие от ентусиастите във футболна България.

Хващаме съдията
Рефер на мача е австриецът Хелмут Кол – цялостен съименник на известния някогашен канцлер на Германия. Футболните ни босове вземат решение да се подсигурят. Всъщност, те се пробват да работят по същия метод и през октомври, когато падаме с 0:2 от Ейре в Дъблин. Тогава опитът ни да купим холандския арбитър Ян Кайзер за 25 000  долара удря на камък.
Сега обаче в София  са безапелационни, че би трябвало да си вържем гащите против шотландците, въпреки че и равенството да ни устройва.
Кол идва в столицата ни предния ден. Вечерта взема решение да прегледа центъра на греда. Придружаван е от преводач и двама представители на тогавашната българска федерация по футбол. На излизане от Японския хотел австриецът прави намек, че ще се опита да потърси палто на жена си, която скоро имала рожден ден. И моли да го заведат в марков магазин. Нашите това и чакат. Водят го в най-близкия „ Кореком ” и го карат умерено да избере подаръка на брачната половинка си, а за заплащането да не мисли. Кол избира скъпо палто от норка с цена 700 $. Отделно родните люде купуват и още нещо – пръстен на стойност 300 $. Подсигуряването ни коства 1000 $!
На другата вечер обаче, след издънката, австриецът постъпва мъжки. Поставя на масата в хотелската си стая двата подаръка и се завръща в родината си без тях... В последна сметка и той, и България, остават с празни ръце.

Единственият огромен гаф на Стоичков
Първото полувреме на мача е скучно. Нашите играят внимателно. По-скоро работят за реми, вместо да търсят успеха. През втората част започваме да натискаме шотландците, в чийто редици са няколко известни имена – вратарят Джими Лейтън, Стив Никъл, Браян Маклеър, Гордън Дюри, Греъм Шарп. Треньор е Анди Роксбърг, който след време се оплаква в изявление пред шотландска медия, че в нощта преди мача не могъл да заспи от главоболие...
Минутите текат, а гол не пада. Публиката е въодушевена до към 60-70-ата минута, само че след това се умълчава. Сякаш предчувства какво ще се случи.
Белята ни залива три минути преди края. Младият Стоичков прави изцяло неправилен фал в лявата част на защитата ни – на тъчлинията откъм бранш „ В ”. Ицо влиза в краката на звездата на Ливърпул Стив Никъл, който се търкулва на пистата. Съдията обаче дава авантаж, а нашите се оказват неподготвени. Топката  е подадена към Гари Маккей, който половин час преди този момент е влезнал в игра като запаса. Докато бранителите ни се чудят кой да спре шотландеца, той изпраща отдалечен и подъл удар към вратата ни. Топката се оказва неспасяема за Борислав Михайлов и се оплита в мрежата – 0:1.
„ Стоичков извърши излишно нарушаване, след което падна голът ”, написа родната преса на другия ден. Това е единственият огромен гаф с екипа на националния тим на Ицо, който след това ще се трансформира в най-великия футболист на България...
След гола нашите обезверено се втурват в офанзива, само че те разполагат единствено с три минути за реакция. По това време съдиите не удължават времето. Дават най-много минута продължение и свирят края.
Все отново имаме две чудесни благоприятни условия за гол в границите на 120 секунди. Те обаче са пропилени от капитана Наско Сираков и  Любослав  Пенев, който влиза като запаса незабавно след гола на Маккей. Изравняването по този начин и не става действителност и България изпуска най-златния късмет в историята си да взе участие на огромен конгрес.

Каса шампанско за
храбрите шотландци
Загубата на България е победа за Ейре. Ирландците остават на първото място в групата и отиват на европейското състезание. Щастливият им треньор Джеки Чарлтън се отблагодарява на шотландския си сътрудник Анди Роксбърг, изпращайки му подарък цяла каса шампанско „ Дом Периньон ”.
„ Не имах вяра, че Шотландия ще ни помогне. Даже по време на мача отидох на посетители на другар. Не съм бил за риба, както писаха някои вестници, заради простата причина, че към този момент беше мрачно. Благодаря от името на тима и на федерацията, че шотландците играха почтено и мъжки в София ”, твърди щастливият Джеки Чарлтън, прочут с прякора Жирафа.

Героят Макей – първи
и финален гол...
Героят на Шотландия (или по-скоро на Ейре) Гари Маккей не оставя трайна диря в националния си отбор. Любопитното е, че това е първият и последният му гол за „ гайдарите ”. Общо изиграва единствено четири мача за родината си, като този в тъжната за България вечер му е дебютен.
Маккей, който по същото време е футболист на Хартс, влиза в игра като запаса 30 минути, преди да изпрати топката във вратата ни.
Той също получава шампанско, въпреки и единствено една бутилка, а не цяла каса. Вратарят на Ейре Пат Бонър, който пази за Селтик, го чака на летището при завръщането на шотландците в Глазгоу, и му връчва подаръка си.
„ Гари ни накара да повярваме в чудото. Какво ни накара, сервира ни го! Безкрайно сме щастливи ”, твърди усмихнатият до уши Бонър.
Съвсем, напълно друго е настроението в нашия лагер. Там никой не смее да се усмихне...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ

11 ноември 1987 година, подготовка за Евро'88
БЪЛГАРИЯ – ШОТЛАНДИЯ 0:1
0:1 Гари Маккей (87)

БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов, Пламен Николов, Красимир Безински, Петър Петров, Николай Илиев, Пламен Симеонов (88-Любослав Пенев), Христо Стоичков, Аян Садъков, Петър Александров (42-Илия Войнов), Наско Сираков, Божидар Искренов
Селекционер: Христо Младенов

ШОТЛАНДИЯ: Джим Лейтън, Стив Кларк, Морис Малпас, Пой Ейткин, Алекс Маклийш, Гари Гилеспи, Стив Никъл, Пол Макстей (57-Гари Маккей), Греъм Шарп (71-Гордън Дюри), Браян Макклеър, Йън Уилсън
Селекционер: Анди Роксбърг
София, „ Васил Левски “ – 55 000 фенове
Съдия: Хелмут Кол (Австрия)
Жълти картони: Николов (България); Ейткин (Шотландия)
 
СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ/БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР