Днес, 08.08.2023 г., изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и

...
Днес, 08.08.2023 г., изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и
Коментари Харесай

Сарафов се срещна с представители на еврейската общност в България

Днес, 08.08.2023 година, изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и заместител основният прокурор Мария Павлова се срещнаха в Съдебната палата в София с представители на еврейската общественост в България. В диалога участваха проф. доктор Александър Оскар, ръководител на Организация на евреите в България " Шалом ", Максим Делчев - ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет (ЦИДС), Юлия Дандолова - изпълнителен шеф на " Шалом ", Ели Анави, ръководител на " Шалом " - София, доктор Алина Леви, ръководител на фондация " Бет Шалом ", Леонид Хаздай, ръководител на Регионална организация на евреите " Шалом " - Дупница, Николай Гълъбов, ръководител на Федерация на ционистите, Роберт Джераси, ръководител на Национален съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), Виктор Меламед, представител на Американския еврейски комитет за България, доцент Тодор Чобанов, ръководител на организация " Негев ", Михайлина Павлова, основен редактор на в. " Еврейски новини ".

Гостите срещнаха управлението на прокуратурата със събрана от тях информация за зачестили в последните две години прояви на антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия, тирада на омразата, нападателно държание и други недемократични практики, фокусирани върху групи от българското общество.

Председателят на ОЕБ " Шалом " проф. доктор Александър Оскар уточни, че в редица европейски страни сходни екстремистки прояви от дълго време са инкриминирани, а опазването на демократичните полезности следва да бъде общ приоритет на институциите и гражданското общество.

В хода на диалога основният прокурор подчертава върху уговорката на прокуратурата за противопоставяне на закононарушенията от ненавист и пресичането на опитите за антидемократични прояви, които слагат под опасност сигурността и свободата на изложение на всеки жител.

Борислав Сарафов увери, че Прокуратурата на Република България ще продължи да поставя дейни старания за противопоставяне на антисемитизма и ксенофобията и за недопускане на антидемократични прояви измежду обществото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР