Днес – 16 април е денят на Българската конституция, а

...
Днес – 16 април е денят на Българската конституция, а
Коментари Харесай

Алое за всяка годишнина – закон в любовта на Дора Бонева

Днес – 16 април е денят на Българската конституция, а през вчерашния ден се откри ретроспективната галерия на художничката Дора Бонева. Каква е връзката ли? Картина, на която е изобразена саксия алое. Както Българската конституция е главният закон на страната, по този начин и подаръкът – картина на саксия с алое, е най-важният за началото на всяка последваща година фамилен живот на Дора Бонева с поета Любомир Левчев. И по този начин цели 63 години - до гибелта на Левчев през 2019 година.

Изложбата на Дора Бонева се открива не по отношение на деня на Конституцията, а с отминалия рожден ден на художничката - на 11 април. Дора Бонева навърши 85 години, от които 67 рисува.

Намерението на Марта Бонева - куратор на ретроспективната галерия и щерка на художничката, е да събере всички знакови произведения на майка си. Но в галерията „ Райко Алексиев “ в София няма място за толкоз картини, а и доста галерии в страната, които имат произведения на художничката, не са ги дали за изложбата. Марта Бонева ги оправдава – затворени са поради пандемията. От друга страна тя им е сложила нелека задача - доста от картините са били по депата на галериите из цяла България.

Дора Бонева е желала да участват и по-стари, позабравени от нея картини. Налага се щерка й да реставрива някои от тях -  оставени в " архива " и потърпевши от недотам подобаващите условия на предпазване.

От Националната художествена изложба даже отхвърлят да дадат една остаряла комбинация на Дора Бонева, озаглавена „ Дъждът “. И в изложбата участва нейна имитация.

Друга картина, която Марта Бонева съумява да извоюва и да реставрира, е „ Западен парк “. На нея се вижда дребната Марта, нарисувана права на балкона.

„ Бяха ми изпадали краченцата от наводненията и аз я реставрирах – майка ми искаше да си я види към този момент възобновена “ – изяснява Марта Бонева. В изложбата тя участва и с втори портрет – като малко русо момиченце. Има и портрет на сина на Дора Бонева и Любомир Левчев – Владимир Левчев, който споделя, че на него като че ли вижда сина си.          

Сред пейзажите и композициите от най-различни интервали са и портретите на сестрата на Дора Бонева – Лиляна и на нейните близки другари – Вера Ганчева, Апостол Карамитев, Григор Вачков. Там е и нейният преподавател от Академията – проф. Дечко Узунов. Дора Бонева учи в един клас със Светлин Русев, Кристо Явашев, Генко Генов.

Една от първите работи, които ви посреща в галерията, е дипломната работа на Дора, която рисува когато е на 17 години -  „ Балерини “.

От тази картина струи доста светлина и боязън. Една балерина е с тил към гледащия и всеки миг ще излезе на сцената. Така Дора Бонева е очаквала появяването си на артистичната сцена. Макар че от какво ли тъкмо се е вълнувала? Както написа изкуствоведът проф. Иван Маразов в уводните думи към изложбата, тя рисува цялостен живот, само че „ не за рецензията, и не за публиката “, а „ с цел да изживява “ - искрено и откровено. Защото единствено по този начин може да се твори и обича повече от шестдесет години.   
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР