Дмитрий ПесковКремъл не е получавал от никое ведомство данни за

...
Дмитрий ПесковКремъл не е получавал от никое ведомство данни за
Коментари Харесай

Кремъл няма данни какво е предизвикало радиацията в Европа

Дмитрий Песков

Кремъл не е получавал от никое ведомство данни за каквито и да било спешни обстановки, които да провокират замърсяване с изотопа рутений-106. Това съобщи пред публицисти прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС. " Осъществихме контакти с всички ведомства у нас, свързани с тази сфера, и от никое ведомство до момента няма удостоверение за възможни аргументи, които биха основали сходни спешни обстановки ", посочи Песков.
Русия призна през вчерашния ден, че е записала радиоактивно замърсяване на територията си, както и в Полша, Украйна и България в края на септември и началото на октомври, съобщи ТАСС, като цитира известие на локалната метеорологична работа " Росхидромет ". " Радиоизотопът рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний сред 25 септември и 1 октомври ", се споделя в известие за положението на околната среда на територията на Руската федерация в интервала 6-13 октомври 2017 година Тогава е имало " извънредно висока централизация " на рутений-106, превишаваща 986 пъти индикаторите, регистрирани предходния месец. Шефът на ведомството Максим Яковенко посочи, че превишени правила на рутений-106 са били открити " в Русия, Полша, България и Украйна ". На територията на Русия концентрацията му е била десетки хиляди пъти под пределно допустимата и не представлявала никаква заплаха за здравето на популацията. Това мнение изрече и съветското екоминистерство.
В началото на ноември Франция и Германия сигнализираха за нараснали равнища на рутений-106 в Европа, само че не можеха сигурно да кажат кой е източникът на замърсяването. Смяташе се, че е станал случай някъде сред река Волга и планината Урал. Тогава и от българското Министерство на околната среда и водите признаха, че радиоактивен облак е минал над България, само че засечените равнища радиация били в пъти под средногодишната позволена норма на рутений-106.
От съветската метеорологична работа обясниха, че в посочения интервал всички наблюдателни станции в Южен Урал са фиксирали нараснали концентрации на изотопа рутений-106, като най-високата централизация е била в село Аргаяш. То е ситуирано на 30 км от нуклеарния комплекс " Маяк ", потърпевш през 1957 година от една от най-тежките нуклеарни повреди в историята. Днес там се преработва отработено нуклеарно гориво. От " Маяк " и нуклеарната корпорация " Росатом ", която ръководи всички АЕЦ на територията на Русия, обаче отхвърлиха виновност за замърсяването и настояват, че не е имало случай. От " Маяк " разясниха също, че през 2017 година не са произвеждали източници на рутений-106 и не са отчитали увеличение на радионуклиди в атмосферата от негова страна.
Природозащитната организация " Грийнпийс " настоя за следствие за вероятно прикриване на нуклеарен случай, написа английският в. " Гардиън ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР