Джулиан Асанж може да бъде екстрадиран в САЩ, постанови апелативният

...
Джулиан Асанж може да бъде екстрадиран в САЩ, постанови апелативният
Коментари Харесай

Британски съд разреши екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ

Джулиан Асанж може да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, постанови апелативният съд на Англия и Уелс, откакто първо анулира присъда по-рано тази година. Решението на съда нанася сериозен удар върху напъните на създателя на ``Уикилийкс`` да предотврати екстрадицията си в Съединени американски щати, където ще бъде упрекнат в шпионаж и може да получи до 175 година затвор, макар че опциите за обжалване остават отворени за правния му екип, напомня в. ``Гаридън``.

Вашингтон желае да изправи 50-годишния австралийски жител пред съда за публикуването на секретни военни документи, свързани с войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак, напомня БГНЕС. Съдия от по-нисша инстанция блокира екстрадицията през януари, преценявайки, че Асанж е изложен на риск от самоубийство, в случай че бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Адвокатите на американското държавно управление обаче обявиха през октомври, че съдията не е отдал задоволително значение на други експертни показания за психическото положение на Асанж. Те също по този начин се пробваха да уверят съда, че той няма да бъде държан в наказателна изолираност във федерален затвор от най-голям клас и ще получи уместно лекуване.

Делото се трансформира в идея за свободата на словото, като поддръжниците на Асанж настояват, че ``Уикилийкс`` има същите права като другите медии да разгласява секретни материали в полза на обществото. При предходни чувания постройките на съда бяха претъпкани с последователи на Асанж, които развяваха плакати и упорстваха за незабавното му освобождение. Ако бъде екстрадиран, съден и наказан, Асанж може да получи до 175 години затвор, макар че е мъчно да се дефинира точната присъда и тя може да бъде и по-кратка.

Самият Асандж е в ареста от 2019 година, макар че е излежал предходна присъда за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция по друго дело. Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне преместването си в Швеция и с цел да не се изправи пред обвинявания в полово посягане, които по-късно бяха оттеглени. Докато бе в задачата на южноамериканската страна, той стана татко на две деца от партньорката си Стела Морис, член на юридическия му екип. Миналия месец английските затворнически управляващи позволиха на двойката да подписа брак в строго охранявания затвор " Белмарш " в югоизточен Лондон.

Днешното решение евентуално няма да бъде краят на сагата. Сега делото може да бъде върнато на по-долна инстанция, с цел да бъде прегледано още веднъж. Защитата на Аснаж може да изиска позволение за ново, дефинитивно обжалване пред Върховния съд на Англия. Годеницата на Асанж назова решението на лондонския съд " огромна правосъдна неточност ". 

``Сега`` напомня:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР