Джовани Алдани е човек с мисия. Той се е фокусирал

...
Джовани Алдани е човек с мисия. Той се е фокусирал
Коментари Харесай

Джовани Алдини искаше да зарежда електрически батерии с помощта на човешко тяло

Джовани Алдани е човек с задача. Той се е фокусирал върху съвършеното човешко тяло, както и доста други хора по света, само че Алдани не държи на някои особености. Не се интересува от тяло с пулс, не се интересува и от такова, което към момента се управлява от душа и схващане. Най-вероятно логиката ще ви докара до заключението, че става въпрос за някакъв педофил, само че изчакайте, всичко има рационално пояснение. Алдани желае да открие човек, който е умрял постепенно, а не някой сакат или обезобразен. Опитва се да откри човешко тяло, което е било на здрав собственик и е умряло умерено без затруднения.

Алдини е прочут в Европа и не стопира да показва един опит на чичо си Луиджи Галвани. Разликата е, че чичото го е правил върху жаби, като целият опит доближава най-различни грозни равнища. Алдани не е изключително рационален човек, тъй като пред аудитория може да покаже обезглавено куче и благодарение на електрически импулси да забавлява публиката, от време на време даже и кралски особи. Той е безапелационен, че електричеството, което открива в животните, е безусловно същото, което може да се открие и в хората. Готов е да употребява батерията на Волта, с цел да направи едно цяло зрелище и да потвърди своята теза.

Този италианец ще изпревари семейството Уашовски в писането на Матрицата. Алдини съумява да открие вярното място и вярното време за основаването на тази превъзходна история. През 1803 година във Англия има задоволително фенове на паранормално и научното, а в случай че това се добави с кръв, то няма метод залата да остане без фенове.

По това време Англия приема още един забавен закон – след обесване на един нарушител, неговото тяло минава през безмилостна дисекция, с цел да може болките да продължат и в отвъдното, най-малко в това се е вярвало, въпреки и към този момент науката да е безапелационна в тъкмо противоположното.

Мнозина са имали проблеми с търсенето на трупове, от време на време за медицински цели, различен път за органи и по-скоро за ваденето на златни зъби, само че Алдини е на вярното място, тъй като в този момент има премного тела в интерес на медицината, които се изпращат в Кралския лицей за по-обстойно проучване.

Учените са решили да поканят Алдини от Италия, с цел да показва своите открития и да покаже совите открития. Те са подготвени да открият и трупът, който е нужен за опита, а това е още една добра вест. След като съдът обесва Джордж Форстър в пандиза Нюгейт, тялото се озовава в колежа и всички чакат демонстрацията на научното достижение.

Извикан е Джоузеф Карпу, един от най-хубавите анатоми и хирурзи по това време. Никой не схваща за какво Алдани се поти, откакто постоянно е работил пред аудитория и е показал своите умения.

Проблемът е, че тялото е изстудено, откакто е висяло на бесилото няколко часа. През януари постоянно има негативни температури. Експериментите му са провеждани върху трупове на животни, които постоянно са били затопляни на стайна температура. Тук е моментът да се замислите за хората, които с изключително предпочитание желаят да усетят аромата на разлагаща се плът.

Какво прави Алдини? Слага два железни пръта с електрически кабели на върховете им в солена вода, а по-късно ги слага деликатно в ушите на натрупа. Резултатът не разочарова – челюстта на мъртвия стартира да трепери и да се отваря, мускулите се управляват с електричество, а от напрежението ще се отвори и едното око, създавайки илюзията, че бедният Фостър даже намига на публиката. В идващите няколко часа ще се следи повишение на публиката, тъй като Алдини показва по какъв начин всяко нервно окончание, както и мускул в тялото на индивида, могат да реагират на неговите електрически заряди.

Фостър не е първото тяло, с което Алдини да потвърждава своята доктрина. Предишната година е обикалял Болоня и се е опитвал да открие други тела, които да бъдат подложени на електрически импулси. Никой не знае и какъв брой агнета, кучета, коне и други същества са били отмъкнати от дворовете за проучване. Животинските опити са забавни и пълнят джобове, само че ученият доста желал да се докопа до човешко тяло и да показва всичко това. Човешкото тяло реагира по този начин на електрическите импулси, че феновете са подготвени да станат очевидци на първата реанимация, но това не може да се случи, не и с труп.

След това осъществяване ще открием най-различни дубльори на същия опит. Мери Шели ще сътвори Франкенщайн, Иван Рус Морис ще последва образеца и ще стартира да организира същите опити пред аудитория. И най-важното е, че ученият в никакъв случай не се е опитвал да сътвори една цяла нова промишленост, а просто да върне остарялото добро име на чичо си. Единственият проблем е, че тъкмо като доктор Франкенщайн, Алдани ще успее да преиграе толкоз добре, че да се трансформира в обект за насмешки.

В някои от опитите си даже ще потърси непосредствено Волта за помощ, само че след гибелта на Галвини е ясно, че единствено няколко индивида остават, с цел да потвърждават една неуместна теза: може ли човешкото тяло да създава електричество?

През 1801 година Френската академия на Наполеон ще сформира цяла комисия и в продължение на 5 години ще предлага премия от 60 хиляди златни франка на всеки, който може да потвърди тъкмо това. Волта се е постарал да направи електрическата система, само че към момента не може да потвърди настояването на учените. Наградата през днешния ден би била на сума от 860 хиляди паунда, само че колкото и положително да е предлагането, никой не съумява да я грабне.

Никой не е в позицията и положението даже да показва уменията си и да удостовери, че може да сътвори батерия, която да се зарежда с електричество от скотски тяло. Има и нещо друго, тъй като Волта е любим на Наполеон, той е признат за прав, до момента в който Галвани се счита за неверен.

Алдини е обезверен и желае да потвърди, че неговият чичо е бил прав и тъкмо затова се занимава с физика. Разбира основите на чичо си, които са издигнати и през идващите няколко века ще бъдат доказани, само че науката не е съумяла да стигне до равнището на теоретика. Алдини съумява да разгласява научни писания и италианците го считат за един от най-красивите и скъпи физици на XVIII век, само че дали това е в действителност задоволително?

Алдани и Галвини имат една и съща доктрина, в случай че електричеството успее да задейства нервните и мускулни окончания на една жаба, както и на човек, то сигурно има някаква железна диря в тялото, която да придвижва електрическия заряд. Никой преди този момент не е съумял да се замисли, че нервната система за задвижва благодарение на нервни импулси. Алдини схваща концепцията, само че пропуща обстоятелството, електричеството може да се движи и по други повърхности, с изключение на металните проводници. Започва да опитва и най-после даже прибягва до хората, с цел да откри своето доказателство.

Алдини стартира да опитва с бозайници и през 1804 година разгласява своя първи теоретичен труд, който демонстрира откритията на неговия опит. Твърди, че съществува електрификация при животните, затова се замисля и за хората. Преди това ще се опита да улови електрическия подтик и откакто е съумял да накара една жаба да трепери от електричество, употребява проводници и се пробва да съобщи „ заредената “ жаба или най-малко нейното електричество, към друго животно, само че там няма трагичен резултат, най-малко не и този, който се търси. След като няма резултат, взема решение да ревизира най-малко какво се случва при хората. Смята, че батерията на п-р Волта не е тъкмо тази, която може да придвижва електричество от бозайници. С инструментите на чичо си и с малко повече досетливост, той стартира да демонстрира по какъв начин тялото на едно животно трепери или свива своите крака.

Поставя жици в ректума на животното и чака да се случат някои други придвижвания в крайниците. При този опит е заставен да затвори по-рано представлението, откакто първите 2 реда получават изобилна доставка на фекална маса. Ректумът, който е котило на блатен газ, прочут още като метан, може да се възпламенява, а всички останали похвали са едно друго научно доказателство. Продължава да опитва с елементи от мозъка и електрическата стимулация там. Именно от него ще пристигна и концепцията за лекуване на епилепсия благодарение на електрически подтик. Болестта се е наричала „ меланхолична полуда “ и след стимулиране с електричество, множеството пациенти към този момент не изпадали в това положение.

През 1801 година Алдини ще открие 27-годишен пациент, който страда от това заболяване. Бедния Луиджи Ланзарини страда от епилепсия и лекарите към този момент са го отписали, маркирайки го като изгубена идея. Алдини го взима в своята клиника, бръсне главата и благодарение на електрическа батерия стартира да пуска слаби импулси в мозъка. За един месец стартира да покачва напрежението и когато признаците изчезват, Луиджи е върнат при фамилията си.

Това достижение се разнася извънредно бързо. Френските учени стартират да пишат за невероятното изобретение и се отдават на тази процедура с вярата, че най-сетне ще съумеят да открият лекуване на толкоз проклетата болест. Мнозина обаче насочват вниманието в извличането на електричество от животно. Някои психиатри обаче се интересуват най-вече от обстоятелството, че това лекуване може да помогне за епилепсията и в този момент Алдини е издирван като специалист в една друга област.

И тъкмо тук идва казусът, Алдини счита, че с електричество може да възражда мъртвите. Не се е опитвал да сътвори страшилище като това на Франкенщайн, а просто да приложи вярно напрежение, с което да помогне на някой да се върне от другия свят. Отново можем да открием, че електричеството през днешния ден се употребява за стимулиране на сърцето и връщане на сърдечния темп, само че това е надалеч от посоката на италианския академик. Крайният резултат е в действителност жалък, тъй като дарените тела просто изгарят благодарение на по-висок електрически подтик, само че епохи по-късно ще открием, че неговата концепция не е била толкоз неверна. Най-вероятно и толкоз обичаният чичо ще се гордее с него, в случай че знае какви основи е сложил, само че всичко това е една напълно друга история.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР