Джоузеф Джо“ Байдън (78 г.) положи клетва като 46-и президент

...
Джоузеф Джо“ Байдън (78 г.) положи клетва като 46-и президент
Коментари Харесай

Новият президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност

Джоузеф „ Джо “ Байдън (78 г.) постави клетва като 46-и президент на Съединени американски щати. Байдън се закле с ръка върху фамилната библия, че ще съблюдава и защищава конституцията на страната.

В първата си тирада Байдън съобщи, че ще бъде президент на всички американци и че ще се бори с расизма. В същото време той прикани американците да прекратят разделянето. Имаме да вършим доста в тази " бедствена зима ", съобщи още Байдън. Той даде обещание, че Америка още веднъж ще поддържа връзка със света. " Ще изправим нашите съюзи и ще се ангажираме със света за следващ път, не с цел да отговорим на провокациите от през вчерашния ден, а от през днешния ден и на следващия ден “, сподели новият президент.

Като увещание за нахлуването в Конгреса на 6 януари, той посочи, че демокрацията е издържала тестването. След което насочи апел за единение на нацията. Той прикани жителите, които не са го подкрепили на изборите, да му дадат късмет и увери, че няма да дели хората на свои последователи и съперници. Байдън сподели, че Съединени американски щати рискуват да потънат в безпорядък, в случай че не преодолеят разединението в обществото. Според него Америка с чест е излязла от последното тестване и е станала по-силна. Новият президент благодари на своите прародители Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама, че присъстват на церемонията, и по този метод даде да се разбере, че няма защо да благодари на Доналд Тръмп, който я бойкотира и който даже не загатна.

Обръщайки се към света, новият президент даде обещание, че Съединени американски щати ще се стремят към водачество посредством силата на своя образец, а не посредством образеца на силата. " Ще възстановим нашите съюзи и още веднъж ще взаимодействаме интензивно със света ", сподели той.

По време на речта си той прекъсна за малко и прикани присъстващите да почетат с минута безмълвие умрелите 400 000 американци от ковид-19. Байдън изрази убеденост, че всички дружно ще преодолеят това зло.

Денят на встъпването в служба на 46-ия президент на Съединени американски щати Джо Байдън стартира обичайно - Байдън, брачната половинка му Джил, вицепрезидентът Камала Харис и нейният брачен партньор Дъг Емхоф посетиха католическата църква " Св. Матей " във Вашингтон. (Байдън е вторият президент-католик в историята на Съединени американски щати, първият е Джон Кенеди). „ Днес е нов ден за Америка “, написа новоизбраният президент на Съединени американски щати в профила си в " Туитър ".

Джо Байдън и Камала Харис дойдоха на Капитолия в 17.30 (бълг. време). Лейди Гага извърши националния химн на Съединени американски щати на церемонията след което Камала Харис постави клетва пред съдията от Върховния съд Соня Сотомайор. На церемонията се появи и Дженифър Лопес, която извърши " Тази страна е моята страна ".
Тъй като инаугурацията е в стеснен кръг поради пандемията, цялото пространство пред Капитолия е изпълнено единствено със флагове. Експрезидентът Тръмп отхвърли да участва на церемонията, само че там е неговият заместител Майк Пенс. 

След клетвата, Джо Байдън подписа първите укази за назначение на хора от администрацията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР