Джон Оливър е известен, като водещ на комедийно шоу. Той

...
Джон Оливър е известен, като водещ на комедийно шоу. Той
Коментари Харесай

Няколко финансови съвета от шоумен и кинозвезда

Джон Оливър е прочут, като водещ на комедийно шоу. Той обаче отива оттатък рамките на личната си професионална сфера и предлага на всички финансови препоръки, по отношение на това по какъв начин да ръководят парите си. И може да се каже, че те звучат изцяло разумно.

Ето и някои от тях:

Започнете да пестите за пенсиониране незабавно или направете машина на времето и започнете да пестите преди 10 години, в случай че е допустимо.

Колкото по-рано започнете да заделяте средства, толкоз по-малко ще би трябвало да заделяте, с цел да постигнете пенсионните си цели.

Според проучване от 2014-та година на Center for Retirement Research в университета в Бостън, 25-годишен би трябвало да заделя едвам 15% от прихода си с цел да се пенсионира с съответни спестявания на 62 години.

Ако стартът на спестяването се отсрочи до 35 годишна възраст, то този % нараства до 24%. Тези, които започват да пестят от 45-годишна възраст, ще би трябвало да заделят към този момент 44% от прихода си или близо половината от това, което заработват.

Преди да прибегнете до скъпи заеми, бъдете безусловно сигурни, че нямате никакви други варианти

Има заеми и... заеми. В среда на рекордно ниски лихви сега по депозитите, направи си е " закононарушение " да плащате лихви по кредитни карти, или артикули на погашение от 15% на година, или даже повече...

Лихвите по потребителските заеми са в пъти по-ниски, спрямо тези на " бързите заеми ", а изискванията и времето им за разпределяне към този момент надалеч не са толкоз прецизни и дълги.

Тук, могат да се прибавят и покупката на артикули на погашение. Малката сума, която би трябвало да връщате на месец, може и да ви се коства привлекателна, само че въпреки всичко става въпрос за оскъпяване, постоянно над 20%. Приемете това като рента, която ще платите за удобството. А за какво да не изтеглите потребителски заем с рента от 7% да вземем за пример, вместо да плащате 20%?

Инвестирайте в нискоразходни индексни фондове

Това е един от най-ценните препоръки на водещия. Може би той значително е " изплагиатстван " от вложители като Уорън Бъфет и Джак Богъл, само че това не го прави по-малко значим. Това е един от най-удачните способи за вложение на пазара. При това на доста ниска цена.

Според проучване на нобеловият лауреат Уилиам Шарп, ще би трябвало вярно да познавате в 82% от случаите, в случай че се пробвате да подберете най-подходящия миг за вложение, с цел да постигнете същата рентабилност като на тактиката " купи и хвани ". Смятате ли, че можете да постигнете подобен %?

В допълнение при дейната търговия сигурно ще имате и надалеч по-големи транзакционни разноски, които съществено ще ядат от доходността ви.

Нискоразходните фондове, поддържат разноските си ниски, с помощта на това, че не наемат доста портфолио-мениджъри и следват ясна и разбираема тактика за вложителите.

Попитайте финансовия си съветник за опита и документите му

Има най-различни документи, които дават право на специалистите да ви оказват помощ с ръководството на спестяванията ви. Ето за какво изцяло разумно е да се осведомите с каква подготовка и опит разполага индивидът, на който поверявате мъчно припечелените ви средства.

Разбира се квалификацията е единствено едната страна на монетата. Може би даже по-важно е какъв е опитът, с който разполага финансовия ви съветник.

В допълнение значимо е дали вашият съветник получава комисиони от избрани фондове и дали ви предлага капиталови схеми, от които непосредствено ще се облагодетелства по някакъв метод.

Постепенно преминавайте от акции към облигации с придвижване на възрастта

Мисленето зад този съвет е, че вложителите би трябвало да поемат по-малко опасности с приближаване на пенсионната им възраст. И това е по този начин, не тъй като пазарът не би се възстановил, след евентуален срив, а тъй като вложителите най-вероятно няма да имат задоволително време, с цел да чакат това да се случи, заради напредналата им възраст.

Дръжте комисионите ниски, сходно на млякото под 1%

Важно е вложителите да наблюдават таксите и комисионите които заплащат, с цел да търгуват. Оливър поучава, процентът на тези разноски да се гледа да е под 1%.

Подобно на доходността, таксите и комисионите се капитализират с времето и набъбват бързо. В проучване, наречено " Retirement Gamble " доходността от 7% на година се понижава с две трети за интервал от 50 години, при 2% годишни разноски за такси и комисиони.

Направо да му се чуди човек на Джон Оливър за цялата тази капиталова мъдрост. Човек би споделил, че си е сбъркал специалността и е трябвало да стане финансов консултант.

И до момента в който сме на тематиката на звезди актьори, няма по какъв начин да подмина и един финансов вълшебник. Става въпрос за Хари Потър, или по-скоро за артиста изиграл неговия облик - Даниел Радклийф. А за какво финансов вълшебник? Веднага изяснявам...

Много постоянно съм казвали, че ключът към замогването е в това да живеете " под опциите си ". За скептиците, ще дам образец с Хари Потър (Даниел Радклийф). Въпреки, че Радклийф става доста прочут и печели много положително положение за несретната си възраст, той не е похарчил нито цент от благосъстоянието си в размер на над 100 милиона $, от присъединяване си в известната поредност. А вие какво щяхте да извършите, в случай че имате 112 милиона $? Много е допустимо това положение да се е стопило досега... Радклийф е изкарал 95.6 милиона $ от поредицата " Хари Потър ". Това надали е особена изненада, поради на обстоятелството, че осемте кино лентата от франчайза, където той играе основната роля, са със сумарни доходи в размер на 8 милиарда $ по целия свят. Вече тридесет годишния артист обаче, съхранява благосъстоянието си доста ревниво, като през 2019-та година го е нараснал с 3 милиона $.

" Наистина не върша нищо с парите си ", разяснява Радклийф, пред изданието Belfast Telegraph в изявление отпреди три години. " Много съм признателен за това, което имам. Наличието на сходно положение значи, че не би трябвало да се тормозя за пари, което е доста приятна независимост. Тази независимост ми дава успокоение и да последвам кариерата, която желая... За хората, които са ме гледали, желая да дам някаква стойност, а не да вземам участие в скапани филми до края на живота си за пари ", разяснява Радклийф.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР