Джобно ножче на Васил Левски е една от реликвите, съхранявани

...
Джобно ножче на Васил Левски е една от реликвите, съхранявани
Коментари Харесай

В габровски музей пазят джобното ножче на Левски

Джобно ножче на Васил Левски е една от реликвите, съхранявани в Регионалния исторически музей. Експонатът е разгласен за културна полезност на февруари, оповестиха от музея.

Ножчето е с дължина 20 сантиметра, острието е фино и изтрито от приложимост, а дръжката е от чирен и кост и приключва с извивка под ъгъл.

Краеведски източници показват, че при престоя си в Габрово Левски отсяда в Девическия манастир в града. Спомен на монахиня Христина е обвързван с времето към 1870 година. Тогава при една от следващите си обиколки из българските земи Васил Левски посещава Габрово за трети път, преоблечен като духовник. Когато той бил в манастира, въоръжени турци пристигнали да го търсят. Монахинята почукала разтревожена на вратата на одаята, с цел да го предизвести да бяга. "Те ме виждат, само че не ме познават, не пердах се! ", отвърнал Левски и се спуснал през прозорчето във върбалака край Янтра.

Смята се, че освен това посещаване на Апостола в Девическия манастир, ножчето, с което си е служил, е било несъзнателно забравено.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР