Джо Байдън обяви новата Стратегия за национална сигурност на САЩ.

...
Джо Байдън обяви новата Стратегия за национална сигурност на САЩ.
Коментари Харесай

Новата стратегия за сигурност на САЩ. Авторитарните режими в Китай и Русия са риск за световния ред

Джо Байдън разгласи новата „ Стратегия за национална сигурност ” на Съединени американски щати. Тя показва властническите режими в Русия и Китай за риск за международния ред. Стефан Попов изяснява какво значи това за Източна Европа и за Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън оповести новата „ Стратегия за национална сигурност ” на Съединени американски щати. Тя трябваше да е готова от дълго време, само че войната в Украйна евентуално е наложила изчакване и промени.

Какво споделя тактиката на Байдън? И какво значи тя за Източна Европа?
Широк визионерски документ
От 1987 до през днешния ден по силата на законово обвързване президентите на Съединени американски щати са предали на Конгреса двайсетина тактики. Джо Байдън разгласява незабавно след вдишване на поста си краткотрайна тактика, в която поправя някои политики на Тръмп. След тази междинна тактика се очакваше по-разгърната и кохерентна версия.

Преди всичко може да се означи, че новата тактика за национална сигурност няма темперамент на тактика в строгия смисъл на думата. По тази причина тя е обект на рецензии от страна на специалисти.

Стратегиите са документи, които вършат разбор и оценка на средата (среда за сигурност, както се одобри да се назовава на български). Въз основа на оценката се слагат цели, дефинират се цели, преценят се нужните запаси, а оттова се дефинират и по-конкретни задания със съответни приблизителни периоди. Такъв документ допуска опция резултатите след една-две години да бъдат измерени и оценени.

Подобно нещо няма в тази тактика. Но администрациите по принцип заобикалят ангажиране с планово построена рамка, която би дала опция за бъдещи разбор, оцени и рецензии.

Най-интересна в това отношение е тактиката от 2002 след терористичните офанзиви от 11 септември. Тя най-вече се отклонява от стандарта за тактика и се приближава до манифест. Манифестът на Буш/Чейни/Ръмсфелд заявява подготвеност за война, с която да отвърне на терора. Този документ вкара в публично послание израза „ пре-емптивна война “ и послужи повече за лечение на всеобщите страхове вътре в Америка.

Стратегията на Байдън не е манифест, не е тъкмо и тактика, а има темперамент на необятен визионерски документ. Но с цел да стане изцяло изчистена визия належащо е било да не набъбва до 50 страници, а да остане при главните изказвания – картина на средата, предпочитани сфери, цели, политики. Но тя, както означават коментатори и както става и в страни като България, е минала за консултиране през всевъзможни институции.

Техните тематики и ползи са отразени, а в следствие текстът е станал изчерпателен и е изгубил строгостта си.

И въпреки всичко няколко съществени момента дават визия за насоки на бъдещи, а и към този момент провеждани политики.
Рисковете - Китай и Русия
Преди всичко администрацията на Байдън твърди, че не могат да се отделят политики, които са единствено вътрешни, както и назад, няма единствено външни връзки, които да не въздействат на вътрешната среда. Това изказване може да наподобява банално, само че то отклонява по-ясно политическата ориентировка на Байдън от опитите за проверка при Тръмп и от лозунга „ Америка преди всичко “. Скритото обръщение е по-силен ангажимент с външнополитически процеси.

Стратегията прави разлика сред разделящи геополитически проблеми и световни въпроси, засягащи всички страни в света. Установеният след края на Студената война ред е разгласен за привършен - нещо, което за пръв път се споделя по този начин ясно и искрено. Той е сменен от високорискова конкуренция сред съществени сили, които желаят да наложат своята концепция за международен ред.

Очаквано, Съединени американски щати са най-силно загрижени за държанието на Китай и тактиката показва далечния изток като свръх-приоритетен район. Причината е в комбинацията сред превръщането на Китай в международна мощ и властническия му режим.

Русия е избрана като непосредствена опасност за стабилността на интернационалния ред. Този миг наподобява най-силен и безапелационен. При Тръмп, макар войната, сходно изказване щеше да бъде спестено.

Въпреки двата решаващи фактора за световна неустойчивост Съединени американски щати ще работят кооперативно за решение на различен ред световни проблеми като климат, пандемии, обедняване, инфлация, сила и така нататък
Войната и помощта за Украйна
Съществен миг в тактиката е задължението на Съединени американски щати към интернационалната сигурност, една предстоящо връщане към обичайна политика на Съединени американски щати след Тръмп. Но Байдън има по-категорична позиция за дейна външна политика и от Обама. Той схваща историческия урок, че по-късно Съединени американски щати заплащат цената на отсъствието си. Такава политика Байдън води близо две години.

Стратегията не споделя изрично каква ще бъде и докога ще продължи помощта на Съединени американски щати за Украйна . Основателно е по този начин заради немалката опозиция в Съединени американски щати, даже измежду демократи в Конгреса, против безпределно замесване без ясни цели, условия и график, само че със стабилен финансов запас. Така, сходно на предходни тактики и тази споделя едни неща, само че премълчава тези, които зависят от комплицирани договаряния с Конгреса.

Но въпроса за войната получава индиректен отговор. От една страна, непрестанен ангажимент не е абсолютно деклариран. Но от друга, Русия е избрана като опасност за интернационалния ред, с който Съединени американски щати се ангажират. Така без да се показва трайна поддръжка за Украйна, тя следва от кардинални стратегически учредения. Този въпрос ще се взема решение настоящо в политическия развой, в договаряния с Конгреса и европейските съдружници.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР