Джипове продължават да возят туристи и багаж от Паничище към

...
Джипове продължават да возят туристи и багаж от Паничище към
Коментари Харесай

Джипове пак возят туристи в Рила, газейки забраната на екоминистерството

Джипове не престават да возят туристи и багаж от Паничище към хижа “Рилски езера” в прорез със възбраната, издадена от Министерство на околната среда и водите, съобщи БГНЕС.

Сред оправданията на водачите са, че са излезли “за гъби” или на “на излет”. Други пък споделят, че оставят пасажерите преди да доближат хижата, тъкмо където има сложена табела за границата на парка без механически да навлизат в него. Част от терените отвън парка обаче също са зона, неразрешена за джипове, тъй като попадат в предпазена мрежа НАТУРА.

Както Mediapool писа, на 13 август екоминистърът Емил Димитров Ревизоро издаде заповед, с която забрани офроуд изкачването. Тогава той уточни, че пътят, по който до момента са се качвали джипове да транспортират туристи, е сервизен и придвижването на МПС-та по него може да бъде ограничавано. По думите му коли там към този момент ще се позволяват единствено в изключителни случаи – при потърпевши лица, при пожари и горско-стопанска активност.

Именно тогава екоминистърът сподели и подписана от него Заповед за основаване на Защитена зона " Рила буфер ", в действие от 17 март 2020 година, и изясни, че пътят от началната станция на лифта до 17-ти дирек, където е границата на парка под хижа " Рилски езера " към този момент влиза в тази територия. Така в този регион са позволени коли единствено при бедствия, изключителни обстановки и за осъществяване на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, спешни, избавителни и контролни действия или по авансово съгласувани със съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда направления.

Първи сигнали за нерегламентирано придвижване на джипове бяха огласени и в събота, 22 август. " Имало някакъв интервал, в който са ги изпуснали, другояче по принцип не вървят джиповете. Имаме екип там. До края на сезона сигурно ще останат ", съобщи тогава шефът на кюстендилската полиция Елиан Стамболийски..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР