Джипитата все още нямат право да издават направление за пациент

...
Джипитата все още нямат право да издават направление за пациент
Коментари Харесай

Джипи: Не е етично да кажа Имаш ли 100 лв. за тест на пациент със симптоми

 Джипитата към момента нямат право да издават направление за пациент със подозрение за ковид, с цел да си направи той тест. Към момента подобен болен си заплаща от джоба по 100 лв. за PCR тест.

Причината е липса на логаритъм в доболничната помощ. Това разкри председателят на софийската гилдия на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов пред NOVA, който разясни, че когато пациентът стигне до болничното заведение, там всичко към този момент е ясно и логаритъмът го има, само че до такава степен няма изясненост, а центърът за систематизиране на covid-болните е единствено за най-тежките случаи, които са надали не към този момент на носилка.

Д-р Георги Миндов изясни, че има направен логаритъм, само че той е единствено на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари у нас и са по-скоро рекомендации. Според него Министерството на здравеопазването би трябвало да разпореди какъв е методът на работа при пациенти с COVID-19.

Той е безапелационен, че ни е необходим не просто логаритъм, а подобен, който да бъде работещ, да е проведена цялата система, с цел да е спокоен пациентът. 

" Вие като пациент пристигнал при мен със признаци се чувствате зле, в този миг аз би трябвало да ви кажа - имаш ли 100 лева Това не е етично към пациента.

Пациентите могат да разпознаят COVID-19, в случай че почувстват нещо доста нетипично.

  " Всеки от нас е бил с грип по няколко пъти, само че в случай че почувствате нещо нетипично - зной, по-силна изнемощялост, нещо, което фактически ви тревожи, това към този момент приказва за евентуална коронавирусна зараза ", разясни той.

Трябва обаче да се избегне скупчването пред кабинети на заболели от сезонен грип и хора, инфектирани с ковид, а това все още не е регламентирано по какъв начин да се случи.

Според лекаря телефонните съвещания, които се препоръчваха при подозрения за ковид, не са ефикасни. " Аз не мога като прегледам пациент да схвана дали има COVID-19, а по телефона това е изцяло невероятно ", съобщи Миндов.

След като пациентът бъде прегледан, ще получи инструкции какво да направи, само че не може да бъде издадено направление за проучване за PCR тест. Тестът не се заплаща на лекаря, а на системата, само че при всички случаи е от джоба на пациента. Лекарят счита, че те би трябвало да могат да издават посоки за PCR тест.

Един от проблемите е, че персоналните лекари не могат да провеждат covid-кабинети и пунктове за пробонабиране, безапелационен е Миндов.

" В София се откри Център за банкет на пациенти с ковид, само че там се карат единствено такива, които се нуждаят от незабавна здравна помощ, а по техните критерии би трябвало да бъдете на носилка, да не можете да си стоите на краката, с цел да отидете там, да сте със сатурация и на О2 ", изясни лекарят.

  " Ние сме с вързани ръце ", сигнализира той. За самите пациенти също няма напътствие, с цел да знаят какво да вършат.

Първичната помощ сега е подценена, птрябва да се стигне до болница и там към този момент всичко върви - там има екипи, анестезиолози и така нататък Системата сега работи на единствено на 10%, разясни той.

В 99% от случаите хората са самоизлекувани, твърди експертът.

Всеки от нас не си знае имунитета, по тази причина дано да съблюдаваме ограниченията, прикани доктор Миндов. В България не се изследва този имунитет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР