Джипита искат такса болничен.За това алармират пациенти пред здравната каса.Тази

...
Джипита искат такса болничен.За това алармират пациенти пред здравната каса.Тази
Коментари Харесай

Джипита върнаха такса БОЛНИЧЕН, искат между 15 и 25 лева

Джипита желаят такса болничен.

За това сигнализират пациенти пред здравната каса.

Тази цена някои персонални лекари вкарват постоянно през зимните месеци, когато има взрив на болни.

През последните три години хора от време на време рапортуват за сходни случаи. Издаването на болничен лист обаче е включено в главния пакет действия, които се покриват от бюджета на НЗОК.
Това значи, че здравноосигурените лица не следва да заплащат за услугата.
Изключение са извинителните бележки за неявяване в детска градина или учебно заведение, които не се покриват от фонда и надлежно всеки доктор е въвел цена за издаването им.

Такси за болничен лист, направление, записка за липса на контакт със заразно болен или осъществени наложителни имунизации обаче са нерегламентирани. Въпреки това някои персонални лекари си разрешават да ги вкарват.

„ Редно ли е педиатър при издаване на болничен за гледане на болно дете да изиска такса от 20 лева “, гласи едно от запитванията в онлайн платформата на НЗОК „ Въпроси и отговори “.

От фонда дават отговор изрично „ Съгласно Закона за здравното обезпечаване „ потребителска такса се дължи за оказана здравна помощ “.

Издаването на болничен лист е резултат от осъществен обзор, който се отразява от персоналния доктор в амбулаторен лист с следващ номер за практиката и дата.
За оказаната здравна помощ здравноосигурените лица до 18-годишна възраст не дължат потребителска такса.
За издаването на болничен лист за гледане на болно дете родителят не дължи потребителска такса “.

Друг здравноосигурен пациент пък написа до касата, че фамилният доктор желае 25 лв., с цел да му издаде болничен лист, който да бъде показан пред работодателя.
И в този случай от касата прецизират, че това е неправилно и може да бъде подаден сигнал, с цел да се извърши инспекция.
От НЗОК обаче са безапелационни, че с цел да бъде потвърдена нерегламентираната такса, е належащо да има касов бон за нейното възнаграждение. Според сигналите обаче джипитата не предоставяли финансов документ.

Междувременно до края на декември здравноосигурените българи имат право да сменят персоналния си доктор.
Следващият подобен интервал ще бъде през юни идната година.
Извън нормативно избраните периоди нов персонален доктор можем да изберем при съответни условия като смяна на сегашен адрес, спиране на контракта с касата, закриване на практиката и други Много постоянно обаче промяна на джипито желаят и пациенти, които не са удовлетворени.
Оказва се, че сега всеобщо лекарите отхвърлят да записват нови пациенти в практиките си.
В НЗОК има редица сходни сигнали. „ С оглед на свободния избор на здравноосигуреното лице при избора му на общопрактикуващ доктор в нормативната уредба не са планувани учредения персоналният доктор да не включи в регистъра си здравноосигурено лице, което е подало и му е предоставило регистрационна форма за избор.

В Закона за здравното обезпечаване, в Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ, както и в настоящия Национален рамков контракт за медицинските действия, не е планувана правна опция общопрактикуващият доктор да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал, или да изключи от регистъра си записано при него здравноосигурено лице “, гласи отговорът на касата.

Източник: Телеграф
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР