Държавата, Общината и ВиК дружеството да обединят усилията си и

...
Държавата, Общината и ВиК дружеството да обединят усилията си и
Коментари Харесай

Кога е предвидено приключването на ВиК ремонтите в Община Варна?

Държавата, Общината и ВиК сдружението да обединят напъните си и да дадат на жителите ясна вероятност за привършване на огромния план за създаване на ВиК инфраструктура във всички региони на Варна. За това се схванаха кметът Благомир Коцев, ръководителят на ръководещия орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ Галина Симеонова и шефът на ВиК–Варна Веселин Русев.

По думите на Симеонова голям брой условия като Коронавирус пандемията, войната в Украйна, инфлацията и промяната на държавни управления в България са прекъсвали доставките и са довели до закъснение в осъществяването на плана. Подобна инвестиция се прави един път на 30-40 години, средствата от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове са обезпечени и планът ще бъде приключен, безапелационна беше тя.

Към сегашния миг първата фаза на плана е финализирана, а до края на месеца ще бъде подписан договорът за пускане на неговата втора фаза, стана ясно по време на срещата. Условието на Брюксел е осъществяването да завърши преди края на програмния интервал 2024–2029 година , а точно до края на 2025 година.

За да не се загуби европейското финансиране , още през октомври тази година ще стартира построяването на два огромни обекта във Варна, които за прочут интервал ще основат неудобства и усложнения в трафика. Става дума за входа на Варна от Автомагистрала „ Хемус “ /кръстовището на „ Двете кули “/ и основния път към курортните комплекси – сектор от бул. „ Княз Борис I “. Началото на дейностите там се отсрочва с няколко месеца поради дейния туристически сезон, след което темповете би трябвало да бъдат засилени, стана още ясно по време на срещата. Междувременно се чака да приключат както ВиК-проектът, по този начин и цялостното довеждане докрай на ул. „ Арх. Манол Йорданов “ сред Горна и Долна Трака и улиците „ Девня “ и “Атанас Москов “, с цел да бъдат обезпечени обходни направления по отношение на идните поправки.

Основният проблем във Варна не е мащабът на плановете, а неналичието на връзка, тяхното осъществяване и съответни периоди за завършването им, разяснява кметът Благомир Коцев. В тази връзка участниците в срещата са единомислещи, че е нужна огромна осведомителна акция, както и срещи на място на проектантите, строителите и представителите на ВиК с живущите в засегнатите от ремонтните действия региони.

Това се отнася както за бизнес-зоните в периферията на града, по този начин и за някогашните вилни зони, където ВиК продължава да копае. Така ще се понижи напрежението и недоволството измежду жителите и те ще се убедят, че плановете са напълно в тяхна изгода и не на последно място ще покачат доста цените на парцелите им, разясниха участниците в срещата.

Ръководството на Общината изиска от ВиК на всеки обект да бъдат поставяни табели с съответни периоди за довеждане докрай, както и навременна информация за жителите за идно затваряне на улици. Заместник-кметът по строителството и благоустройството Пламен Китипов беше безапелационен, че администрацията ще следи прецизно за спазването на графиците, качеството на осъществяването и обезпечаването на ограничения за сигурност на обектите, където ВиК работи.

Безплатен концерт: Община Варна дава старт на туристическия сезон

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР