Джихадисти убиха най-малко 15 войници в размирната северна Буркина Фасо,

...
Джихадисти убиха най-малко 15 войници в размирната северна Буркина Фасо,
Коментари Харесай

Около 70 войници убити в Буркина Фасо

Джихадисти убиха минимум 15 бойци в размирната северна Буркина Фасо, заяви Агенция Франс Прес. Това се случва единствено три дни след засада, лишила живота на 51 бойци.

Част в Тин-Акоф в провинция Удалан, покрай границата с Мали, е била " подложена на гневна офанзива " в понеделник вечерта.

Други към момента са в неопределеност.

Армията предприе контраофанзива с поддръжка от въздуха, " неутрализирайки десетки терористи ", добави източникът. Втори източник от силите за сигурност удостовери нападението и уточни броя на 19 починали бойци и " десетки изчезнали ".

Кръвопролитието пристигна, когато нацията Сахел се разклати от смъртоносна засада предишния петък покрай Деу , също в провинция Удалан.

Петдесет и един бойци починаха и 160 джихадисти бяха убити в това деяние и след него, съгласно данни на армията.

Джихадистките бунтовници в Мали започнаха да подхващат трансгранични нахлувания в страната Сахел без изход на море преди повече от седем години.

Оттогава над 10 000 цивилни, служители на реда и бойци са починали, съгласно оценки на Неправителствени организации, и повече от два милиона души са напуснали домовете си.

Около 40 % от територията на страната е отвън контрола на държавното управление.

Гневът в армията поради неуспехите да извърнат вълната провокира два преврата предходната година.

Часове преди новините за последното нахлуване политически партии и цивилен групи демонстрираха поддръжката си за ръководещата хунта.
 Буркина Фасо разгласи формалното привършване на задачата на френската войска
Буркина Фасо разгласи формалното привършване на задачата на френската войска

Париж въпреки всичко не късал дипломатическите връзки

" В тези сложни времена приканвам хората от Буркина да култивират дух на национално единение и да поддържат преходните управляващи в решимостта им да възстановят нашата териториална целокупност ", сподели Зефирин Диабре от Съюза за напредък и смяна (UPC).

Лидерът на хунтата капитан Ибрахим Траоре призна, че битката против джихадизма е осеяна с капани, само че сподели, че управляващите остават " решени " да побеждават.

Атаката от петък беше най-смъртоносната измежду силите за сигурност, откогато 34-годишният Траоре пое властта в края на септември, обещавайки да си върне територията, завладяна от джихадистите.

Но офанзивите внезапно ескалираха през последните седмици - от началото на годината повече от 200 души са починали съгласно данни на Агенция Франс Прес.

Политическият коментатор Харуна Траоре попита за какво въоръжените сили наподобяват толкоз уязвими.

Хунтата на Буркина Фасо, сходно на своята двойка в Мали, се скара с Франция, обичайния съдружник на страната.

Припомняме, че Франция изтегля войските си - част от специфичните сили от към 400 души, основана покрай столицата Уагадугу.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР