Джеймс, известен още като Скокльото, бил един обикновен работинк за

...
Джеймс, известен още като Скокльото, бил един обикновен работинк за
Коментари Харесай

Историята на маймуната Джак, която 9 г. работи на жп гара

Джеймс, прочут още като Скокльото, бил един елементарен работинк за пристанищните влакове в Кейптаун, Република Южна Африка.

Той обичал постоянно да подскача от вагон във вагон, даже когато влакът се движел.

Така един ден през 1877 година не съумява да реши вярно скока си и пада под движещ се трен. Скокльото оцелява, само че влакът го оставя без крайници.

Най-преданите кучета в историята

Това не го стопира да продължи да работи – той самичък си прави две дървени протези и стартира да работи на гарата в различен град в ЮАР – Ютънхах. Прави си и дребен дървен вагон, който да го улеснява при напредването из гарата, само че все пак продължава да изпитва компликации в резултат на случая.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-интелигентните животни

ВИЖТЕ 13 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ЖИВОТНИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Един ден Джеймс среща Джак на локалния пазар. Джак е маймуна, която съумява да впечатли мъжа със своята просветеност, и той взема решение да я наеме като собствен помощник.

Джак бързо усвоява занаята

Той всеки ден следил по какъв начин влаковете отбиват на гарата и насочат четири звукови сигнала като знак, че кондукторът има потребност от ключове, а Скокльото им ги подава. Само за няколко дни маймуната съумява да усвои метода и стартира да прави действието напълно сама.

In the late 1800's, a Chacma baboon named Jack was employed as a railroad signalman and worked until he passed away. pic.twitter.com/eXJRvaEp9L
— Seriously Strange (@SeriousStrange) 4 март 2015 година
Животните, които оставиха диря в човешката история

С времето се научава по какъв начин да вози Скокльото във вагона му, да сменя сингалите за влаковете и да предава на кондукторите ключовете им. Маймуната бързо се трансформира в неразделна част от работата на Джеймс и в локална звезда, а хора от околните градчета стартират да посещават гарата, с цел да се уверят, че историите за него не са просто небивалица.

Някои не одобряват концепцията, маймуна да работи на гарата

Доста хора се тормозили от този факт, което естествено е довело до редица сигнали против Джеймс. Оказва се, че от компанията са знаели, че Скокльото си е наел помощник, само че някак си им се е изплъзнало, че асистентът не е човек.

След сигнала на място в Ютънхах е изпратен управител, с цел да уволни мъжа и да постави завършек на тази странна история. Джеймс обаче не се плаши и се пробва да резервира работата на своя помощник. Той предлага на мениджъра да тества уменията му.

Животните, които хората са употребявали като оръжия

Мислейки, че няма по какъв начин една маймуна да е толкоз интелигентна, колкото служащият я изкарва, мениджърът се съгласява.Той инструктира инженер да реализира разнообразни звукови сигнали и шокиран следи по какъв начин маймуната ги извършва изцяло правилно.

Експертът е впечатлен от асистента на Джеймс

и му разрешава да резервира него и работата си. Той даже прави маймуната Джак формален служащ, като стартира да му заплаща по 20 цента дневно и бутилка бира всяка седмица за идващите девет години.

Още по-изненадващо и забавно се оказва, че през цялата си кариера Джак не позволява нито една неточност.

Историята на слона, който беше обесен поради ликвидиране

След деветте години на старателен труд на гарата, маймуната се разболява от туберкулоза и умира. Черепът й обаче е непокътнат и до през днешния ден може да бъде забелязан в музея Албъни в Греъмстаун, ЮАР.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР