Джеймс Бонд е една прекрасна история за истинските шпиони, за

...
Джеймс Бонд е една прекрасна история за истинските шпиони, за
Коментари Харесай

Сидни Райли – неповторимият господар на шпионите

Джеймс Бонд е една прелестна история за същинските шпиони, за тези прелъстители, които могат да спасят света в последния миг и да потвърдят безспорното си предимство, преминавайки границите на човешките благоприятни условия. През годините успяхме да забележим редица такива герои, само че никой, безусловно никой не може да се бори с ранга на Джордж Розенблум – единственият наследник на Херш Яков Розенблум и неговата брачна половинка Полина Брамсон. Кой е той?

Един от най-влиятелните шпиони на предишния век и индивидът, за който всеки един специфичен сътрудник гледа под леглото. Истината е, че неговата история е толкоз вълнуваща, че и до през днешния ден не всичко е ясно. Според някои е съумял да приключи Кралското Минно учебно заведение в Кеймбрдиж, показал е невероятни знания по химия и е признат в института по химия, само че се оказва, че няма доказателства да е посещавал някой различен университет.

Познанията му са повече от невероятни в това отношение, а що се отнася до езици, той приказва британски, съветски, полски, немски и френски. Роден е през 1874 година в Одеса, само че още в тийнейджърските си години бяга от страната и безусловно изчезва от картата. През идващите две десетилетия се приказва, че е работил безусловно всичко от готвач, служащ на пристанище, ЖП инженер в Индия и даже пазач на бардак в Бразилия. Дали това е истина, още веднъж никой не може да удостовери, само че господин Розенблум е уверен във всички думи, които споделя и малко на брой се съмняват в неговите умения. След това е бил разузнавач за Япония, а по-късно работи за най-добре платените хора на света.

През 1895 година се озовава в Лондон и след три години се дами за Маргарет Томас. През 1899 година сменя името си на Сидни Джоржд Райли и получава паспорт с това име, ставайки английски жител. Негов патрон в това отношение е сър Хенри Хозиер, който има особени недостатъци към евреите и един път откакто връчва паспорта на новия английски жител, стартират работа в разузнаването. В следствие никой не знае, само че Сидни ще разполага с повече от 11 разнообразни имена, както и паспорти за всяка една персона. Макар и да се счита, че живее в Лондон през 1904 година е изпратен в Далечния изток като търговски представител на М. А. Гинбърг и оперира на Порт Артур в Китай. По това време някои историци считат, че Сидни работи като двоен сътрудник за Япония и Англия.

 Sidney_Reilly_German_Passport_September_1918

Само 2 години по-късно се мести в Санкт Петербург, където се среща с другите революционни придвижвания. По някои данни, той следи ситуацията и предава всичко научено, само че тъй като Царският режим също заплаща добре, Сидни предава информацията и на тях. По това време живее в бляскав апартамент в града, радва се на невероятна сбирка на изкуството и е един от най-желаните хора на планетата. Нека не забравяме, че като красавец, той постоянно можел да омайност и най-красивата рускиня. А и още веднъж се записва в някои от досиетата му, че той обича дамите, а те го обожават. Моногамията за този човек е някаква изгубена идея, изключително откакто разполага с задоволително дами, които да му извърнат вярното внимание, а и точно те разрешават да се прикрива задоволително добре.

Райли има няколко съпруги през живота си, а по-късно просто взема решение, че няма време да подписва брачни свидетелства и продължава да работи както откри за добре. Следващата му работа е да бъде част от немска компания за произвеждане на бойни кораби. Тази работа му разрешава да извлече всички чертежи на бойните плавателни съдове и по-късно да ги съобщи на МИ6. По време на Първата Световна война, този човек се намира в Съединени американски щати и купува оръжие за руснаците.

По това време към този момент има безкомпромисни тактики и знае тъкмо по какъв начин да изкарва пари от въздуха, само че това пък идва с още една жестока цена – Райли печели доста врагове, само че постоянно знае какво тъкмо са замислили те за него. През 1917 година се завръща за малко време във Англия и употребява времето да се прокрадне назад в Германия, с цел да извлече задоволително информация и да показа, че немската войска е подготвена скоро да се съобщи. Само можем да си представяме тъкмо какъв брой време и по какъв начин е стигнал до тази информация.

За неговата работа МИ6 споделят, че е един от най-уникалните сътрудници, които са имали, само че в същото време не може да бъде предан единствено на една страна, неговата информация идва с дебели чекове, а когато има война, този човек ще бъде постоянно победител, без значение от коя страна желае да застане. Благодарение на положителната визия, на учтивите обноски и лъхането на власт, която се прокрадва от всяка клетка, Сидни просто може да се трансформира в най-опасния на планетата. Някои сътрудници признават, че е извънредно добра компания, само че постоянно резервира най-важното за себе си, все пак е нужен един диалог, с цел да успее да добие визия с кого тъкмо приказва и работи. Някъде към края на войната, британското разузнаване взима решение да върне Райли назад в Русия, където да работи като сътрудник.

Това решение идва с доста и най-различни съпротиви от сътрудниците, в досието се споделя, че този сътрудник е човек, който с изключение на положителните си умения, в Русия е съумял да се срещне с някои от най-корумпираните хора и да завоюва колкото се може повече пари. Други пишат в досието му, че не е сътрудник, а безкруполен предприемач, който във всеки един вероятен миг ще употребява властта и въздействието си, с цел да изпълни сметките, в никакъв случай не се е интересувал от национализъм и няма желание да го прави. И до момента в който мнозина размишляват какво тъкмо може да се направи, Райли тегли най-хубавата карта и построява положителни и качествени връзки с Чърчил. През април 1918 година отпътува в Русия. Главната задача на сътрудниците, с които Райли отпътува, са изпратени да спрат болшевките, само че сътрудникът няма никакви такива проблеми, въпреки и той самият да признава, че ненавижда новия режим и счита, че е покръстен в кръв, а неговите водачи са нарушители, убийци и някогашни бойци, както и доста глупави десперадос, има намерение да се възползва от всяка една обстановка. Променя мнението си едвам, когато вижда какво правят нарушителите с тогавашната Русия.

Един след различен, лоялните сътрудници на царския режим стартират да търсят финанси, с които да закупят оръжие и да приготвят войска, която да отхвърли режима на болшевиките. И в действителност в един миг сумата от 1.2 милиона рубли би трябвало да стигне до белогвардейците, само че вместо това  парите отиват на неверното място, при шефа на Чека. През 1918 година се прави проект за залавянето на Леон Тротски и Ленин, които ще се намират в Централния руски комитет, настанен в московския спектакъл. Райли обаче има други проекти, той има намерение да залови и двамата, да ги накара да вървят по голи гащи по улиците на Москва и едвам по-късно да ги прибере, като задачата е да ги унижи дотам, че никой повече да няма посмее да се опита още веднъж да следва техните стъпки. Той не желае да ги убива, с цел да не ги трансформира в мъченици Единственият проблем е, че никой не се съгласява с него и е решено и двамата да бъдат екзекутирани.

 gettyimages-2630021-594x594

Планът е в избран миг вратите на театъра да се затворят, до момента в който самостоятелни персони да локализират къде седят господата и да ги обезопасят. В случай, че руските бойци окажат опозиция, конспираторите би трябвало да хвърлят гранати и да се скрият зад завесите. Планът в действителност е на път да проработи, до момента в който самите уредници не трансформират датата и декларират, че срещата ще се случи на 6-и септември. На 31 август 1918 година Дора Каплан прави опит да убие Ленин. Някои историци и до през днешния ден считат, че поръчката е финансирана благодарение на английското посолство.

По това време Сидни към този момент е съумял да задържи две водещи фигури от новия режим, само че по стичане на събитията и двамата съумяват да избягат. Веднъж откакто прикритието му е разрушено, алената бригада стартира следствие, само че против сумата от 60 000 рубли, холандски транспортен съд го извежда на безвредно разстояние. Райли идва незабавно в Лондон с още един сътрудник – Джордж Александър Хил. При завръщането си, сътрудниците са помолени да се върнат назад и да оказват помощ на белогвардейците да се оправят с новата злина.

Макар и да се съгласяват, би трябвало да се телепортират до Одеса, тъй като влакът им потегля след два часа. Този път задачата става безумна, една неверна стъпка ще коства живота им. Историята е повече от ясна, сътрудниците по този начин и не съумяват да оказват помощ за неутрализирането на Ленин и Тротски, в следствие Леон ще успее да избяга в Бразилия и ще се пробва да вземе властта, до момента в който дългата ръка на Ленин не го завърши.

През 1921 година Райли става бизнес консултант на Едуард Луис Спиърс, който споделя на Уинстън Чърчил, че има необикновено бизнес предложение, на огромна финансова компания, възнамеряваща да стартира да работи на територията на Полша, Румъния и Украйна. Спиърс наема Райли по рекомендациите на Чърчил и двамата пътуват до разнообразни дестинации, само че смесвайки политика и бизнес, обстановката излиза от надзор и всички финансови инжекции, които постъпват в сметката на някогашния сътрудник, в този момент просто не са сполучливи.

Мнозина считат, че парите в никакъв случай не са били вложени. През 1923 година държавното управление на Лейбъристката партия получава 191 места в Народното събрание, до момента в който консерваторите взимат 258. Очаквано скоро и МИ6 би трябвало да се преструктурира. По това време разузнаването е според да има министър-председател от консерваторите и позицията би трябвало да се даде на Джил Бенет. В този миг Рамзи Макдоналд обаче показва доста огромни апетити за ръководство, затова би трябвало да бъде отстранен по-бързо. Познайте кой получава тази задача?

 SavinkovViceministroDeDefensa1917

Сидни Райли още веднъж е на задача, само че продължава да следи с необикновен интерес събитията в Русия. Работи с хора като Борис Савинков, някогашен терорист на Социалистическата революционна партия и член на Провинциалисткото държавно управление. Новата власт още се опасява от концепцията да стартира да се разпорежда, тъй като не знае и на кого да се довери. Скоро Савинков самичък желае помощ от Райли и молба да се даде информация за тези хора, на които би трябвало да гласоподава по-сериозно доверие. Мечтата на Борис е да отхвърли болшевиките, а Райли урежда среща сред него и Чърчил.

На срещата двамата споделят своите хрумвания, само че сегашния министър-председател Дейвид Лойд Джордж е на мнение, че това не е верния ход и единственото, което може и би трябвало да се предложи на Савинков е гаранция за защита, тъй като той умерено може да се счита за бъдещето на страната, въпреки всичко не се срещат хора с подобен размах всеки ден. През 1924 година МИ5 прихваща писмо, подписано от Григори Зиховиев, началник на коминтерма в Съветския съюз, в което се оповестява на английските комунисти да стартират пропагандата на революцията. МИ6 няколко пъти проучват известието и декларират, че не е достоверно. Писмото стига и до Рамзи МакДоналд, който декларира, че би трябвало да се пази в загадка, само че малко по-късно е оповестено в списание Times и Daily Mail. Писмото излиза тъкмо преди изборите и оказва помощ за премахването на Рамзи от партията и апетитите му за поста.

На 24 октомври самият той приказва пред обществото и оповестява, че става въпрос за интрига за оклеветяване на личността му. Малко откакто изборите завършват и властта е дадена в верните ръце, някои хора считат, че писмото е било фабрикувано от Сидни и неговия другар Артърх Грегъри. Артур Артузов от Чека има задачата да проверява кой тъкмо е създателят на писмото. На 11 ноември 1924 година изпраща специфичен отчет, в който споделя следното:

„ Очевидно е, че това писмо е било фабрикувано в Рига от лейтенант Покровиски, който се е намирал в Коминтерна и е съумял да вземе някои от речите на Зиновиев, добавяйки и малко от себе си. Покровски е предал това писмо и е съобщил на английското контра-разузнаване, че има информация, която е витално значима и по-късно я пуска с пощата от Рига към тях. Писмото е било адресирано до английската комунистическа партия, а по-късно е прихванато от управляващите. Получателят е британският болшевик МакМанус. Полицията е задържала подправеното писмо, фотографирала го е и по-късно фотосите са стигнали до медиите. “

 DN-SC-86-01094

Комитет за Държавна сигурност (на СССР) доста по-късно ще удостовери, че писмото е попаднало при МИ5 благодарение на Иван Д. Покровски. Години по-късно, след разсекретяването на документите, някои писатели ще споделят, че Сидни Райли е изиграл най-важната роля в това отношение. Той прави копие на съветската версия и когато оригиналът идва в полицията, почеркът е бил точно негов. Офицер от МИ5 е съумял да направи по този начин, че писмото да стигне до пресата и да се популяризира. Услугата е направена, само че Райли не съумява да помогне на Борис Савинков. Той отпътува за родината си през 1924 година и малко по-късно вестник Известия споделя, че е арестуван и задържан, а по-късно и наказан на гибел. Присъдата се бави в продължение на 10 години.

По това време английското разузнаване знае, че Борис живее в първокласна къща на площад Люблянка. Савинков написа на своя приятел, че е трансформирал доста мнението си за болшевиките и даже споделя, че Русия е преродена. Сидни счита, че това писмо е фабрикувано и не е написано от него, само че се появява във вестник The Morning Post на 8 септември 1924 година На 7 май 1925 година Борис умира – формалната версия е самоубийство, откакто скочил от покрива на пандиза, в който се намирал. Според Сидни е бил пребит от пазачите. Ърнест Бойс, шефът на МИ6, му предлага да замине за Русия и да се срещне с Монархичния съюз на Централна Русия в Москва. Райли връща следното писмо:

„ Макар и да се тормозя за моите лични каузи, както знаете, аз съм в съвършено здраве. Във всеки един миг, в случай че срещна верните хора, съм подготвен да се отдам на същински каузи, запазвайки интереса на Синдиката. Вчера бях на 51 години и считам, че е време да направя нещо, което да има смисъл на този свят, до момента в който мога. “

Заминаването му за Русия е реалност, само че съгласно някои източници, Сидни потегля, без да разбере детайлностите към задачата си. Изпратен е в Хелзинки, а по-късно би трябвало да пресече Финландската граница и да се настани в къща покрай Москва. Два дни по-късно – 27 септември 1927 година, Сидни чака водачите на въпросната организация да го посетят, вместо това идва тайната полиция и го арестува. Райли е съден за опит за прелом през 1918 година Според руските управляващи, същият е бил разпитан и на 13 октомври написа до Феликс Дзержински, че е подготвен да разкрие всичката информация, с която разполага за английското и американското държавно управление.

 Sidney_Reilly_Postmortem_Photo

Екзекутиран е на 5 ноември 1925 година Едва откакто Александър Орлов съумява да избяга от страната и се мести в Съединени американски щати, ФБР потеглят по петите му. На тях споделя, че английският сътрудник е бил предаден точно от Ърнест Бойс, който работил като двоен сътрудник и желал да даде като жертвено агне Райли. С други думи, един от най-големите шпиони на английската корона, а и в света, може да се счита за предаден от своите хора.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР