Джероум Пауел Джероум Пауел, който бе номиниран от президента Доналд

...
Джероум Пауел Джероум Пауел, който бе номиниран от президента Доналд
Коментари Харесай

Номинираният за централен банкер на САЩ подкрепя постепенно повишаване на лихвите


Джероум Пауел

Джероум Пауел, който бе номиниран от президента Доналд Тръмп за началник на Управлението за федерален запас на Съединени американски щати, поддържа последователното повишение на водещите лихви. Това се показва в оповестения късно нощес текст на изказването, което той ще направи по-късно във вторник пред банковата комисия на Сената, съобщи Асошиейтед прес.

Очакваме лихвите да продължат да се покачват, декларира той.

Според Пауел, който сега е член на управителния съвет на централната банка, тези ограничения са нужни, с цел да бъдат реализирани целите на УФР - обезпечаване на оптималната претовареност и постоянни цени. Той дава обещание също, че под негово управление институцията ще прегледа въпроса за понижаване на регулациите за банките, като в същото време резервира главните промени на Конгреса, ориентирани към попречване на нова финансова рецесия, сходна на разразилата се през 2008 година.

На 14 декември предходната година УФР увеличи водещата рента от 0,25 - 0,5 на 100 до 0,5 - 0,75 на 100. Това бе второто увеличение на индикатора от 2008 година. Като съображение за решението бяха посочени нарасналите прогнози на централната банка за равнището на безработицата, инфлацията и растежа на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати през 2016 година.

На 15 март тази година лихвите бяха вдигнати още един път до 0,75 на 100 - 1,0 на 100, а на 14 юни - до 1,0 - 1,25 на 100. Поредно покачване се чака през декември.

На 2 ноември Тръмп номинира Пауел за ръководител на УФР. Решението на президента би трябвало да бъде утвърдено от Сената.

Мандатът на настоящия централен банкер Джанет Йелън изтича на 3 февруари 2018 година. Миналата седмица Йелън разгласи, че ще напусне централната банка, когато наследникът й встъпи в служба и няма да продължи да бъде член на управителния съвет на организацията, макар че й остават още 7 години на този пост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР