„Джамията "кацна" между „Възрожденци“ и Прилепци. Куполът се вижда от

...
„Джамията "кацна" между „Възрожденци“ и Прилепци. Куполът се вижда от
Коментари Харесай

Куполът на „Джамията на Ердоган“ се вижда от центъра на Кърджали

„ Джамията "кацна " сред „ Възрожденци “ и Прилепци. Куполът се вижда от центъра на града. Като построят и минаретата, гледката ще е величествена. Ние сме на такава възраст, че всеки ден сме в храма. Няма да ми се постанова да удрям път чак до пазара за молитва в централната джамия “, споделя пред 24rodopi.com възрастен гражданин на кърджалийското село Прилепци, който всяка заран минава край строителния обект, спуска се към бул. „ Христо Ботев “, крачи по ул. „ Ангел Кънчев “ и през пасарелката стига до джамията в региона на пазара.

Догодина тук ще насочвам моите молебствия към Всевишния, окуражен е мюсюлманинът от Припелци.

Всъщност, новата джамия над кърджалийския квартал „ Възрожденци”, която ще бъде най-голямата в България, трябваше да отвори порти на 19 юли 2016 година, само че борбата на строителите, политическите неразбории и проблемите с финансирането пратиха обекта в бъдещето.

Първоначално се предвиждаше молитвеният храм да бъде с повърхност от 1400 кв.м. и да побира 1500 богомолци, само че поради липса на средства се наложи смяна на плана.

Едни строители наляха основите, други строители ще довършат плана. Финансирането потегли по една скица, след това я трансформираха, за завършването може да има още една смяна. Дори първата копка не беше единствена. Само за едно няма спор – парите за новата джамия са от Турция.

„ Аааа, джамията си ни е подарък от Ердоган. Без негово познание по какъв начин ще дойдат толкоз доста милиони тук!? “, разсъждава мюсюлманинът от Прилепци.

„ Бизнесмени, които извършват огромни публични поръчки на Голяма община Бурса, финансират строителството в Кърджали “, разкриха строителен бизнесмен, който е изпълнявал част от СМР-ата на храма.

„ Комплексът се намира на стратегическо място, ще може да се види от всяка точка на Кърджали. Проектът и градежът се реализира с директното управление на Голяма Бурсенска Община, с финансовата помощ на предприемачи от Бурса. Когато бъде подготвена ще се трансформира в най-големия ислямски център в България ", съобщи някогашният към този момент кмет на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе, когато през май 2016 година инспектира джамията в Кърджали.

Новата джамия ще побира 1 500 мюсюлмани, които ще могат да вземат участие по едно и също време в молебствия, а целият комплекс ще е с потенциал 5 хиляди души, бе маркирано тогава.

„ Благодаря на предприемачите от Бурса, които подкрепят плана. С тяхна помощ за малко време джамията ще бъде построена. Надявам се в близко време да я открием ", сподели Алтепе.

Мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмет благодари на бурсенския кмет. „ Джамията и културният център към нея ще бъдат едни от най-красивите на Балканите. Придобивката ще промени образа на региона. Децата ни ще учат Корана. Ще се провеждат конференции в центъра ", сподели мюфтията.

Припомняме, че действителното строителство на джамията стартира в средата на януари 2015 година. На 30 януари 2015 година кръвта на жертвен бик напои земята, курбанът бе даден от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

Строителството на храма в началото бе оценено на 12 милиона лв., само че планът претърпя смяна и за строителството му ще бъдат усвоени по-малко средства.

Строежът на новата джамия – в този момент и през май 2016 година, когато на ревизия тук пристигна кметът на Бурса.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР