Джаки Кенеди няма нужда от представяне. Бившата първа дама остава

...
Джаки Кенеди няма нужда от представяне. Бившата първа дама остава
Коментари Харесай

Нежната страна на изкуството: От елита на Ню Йорк до ада в „Сивите градини” – Бляскавата житейска трагедия на Едит Бувие Бийл

Джаки Кенеди няма потребност от показване. Бившата първа дама остава вечно част от историята на Америка, обвързана най-много с трагичния случай към убийството на президента Джон Кенеди. След гибелта му Джаки в никакъв случай повече не приказва обществено за него и сякаш това нейно държание е час от личността ѝ, тъй като тя не обича да споделя и за някои свои родственици, чието битие е забулено в загадка. Ето за какво преди години доста малко хора знаят, че тя в действителност има братовчедка, известна измежду артистичните среди. Нейното име е Едит Бувие Бийл – дамата, станала известна със саможертвената си природа и дълга към своята майка.

Бийл се ражда на 7 ноември 1917 година в Ню Йорк и е най-голямото от трите деца в фамилията. Младежките си години тя прекарва сред Манхатан и Йист Хамптън, наслаждавайки се на образование във висшето общество. По-късно обаче животът ѝ се обръща на 100 и осемдесет градуса и вместо блестящи вечери измежду елита на Ню Йорк Бийл заживява монашески живот, грижейки се за своята майка. В края на краищата тя бива засенчена от славата на братовчедка си Джаки, която след брака си с бъдещия президент на Съединени американски щати Джон Кенеди бързо застава под светлините на прожекторите. Едва през 1975 година светът още веднъж обръща взор към Бийл след излизането на документалния филм „ Сивите градини ”, носещ името на място, трансформирало се в емблематично за Йист Хамптън.

Нека погледнем от близко живота на Едит Бувие Бийл – забравената братовчедка на Джаки Кенеди, която превзема със своята екстравагантност и блестяща житейска покруса.

Първите години от появяването си на бял свят Едит Бувие Бийл, наричана от околните си Малката Еди, не познава нищо друго, с изключение на искра и лукс. Нейният татко Фелън Бийл е прочут юрист от Уол Стрийт, до момента в който майка ѝ Едит Юинг Бувие Бийл, с прякор Голямата Еди, има крупна сума пари от фамилното завещание като щерка на богат арбитър.

Бракът сред родителите на Малката Еди не е в резултат на пламнала по сред им огромна обич, а по-скоро се дължи на напън от фамилията на Голямата Еди. Тъй като майка ѝ и татко ѝ желаят да се омъжи час по-скоро, тя, към момента единствено на 22-годишна, подписва брак с много по-зрелия от нея 36-годишен Фелън. Новосформиралата се двойка се мести да живее в апартамент в Горен Йист Сайд с прислуга и персонален фризьор за Голямата Еди. Същата година се ражда Малката Еди – първото от трите деца, които ще се появят в следствие.

 Edith Ewing Bouvier Beale.jpg

1923 година се явява основна в живота на семейство Бийл. Тогава те получават обилен парцел в Ийст Хамптън, състоящ се от 14 стаи и превъзходна растителност. По това време обаче никой не допуска, че „ Сивите градини ”, каквото алегорично име носи имението, ще се трансформира в лукс от бедност, разпад и нещо като затвор.

Преди това обаче Едит Бувие Бийл и нейната майка се радват на новата си облага и свободата, която изпитват от времето прекарано в „ Сивите градини ”. Двете на драго сърце  разгръщат своята шармантност, заобиколени от разкош, наличен за малко на брой.

Лека-полека Фелън Бийл стартира да вижда жена си в друга светлина. Нейната бохмеска природа става ясно и двамата стартират от ден на ден да се отдалечават един от различен. Резултатът от това е като че ли предвидим. В средата на 1930 година Фелън напуща фамилията си поради по-млада жена. Голямата Еди обаче не остава с празни ръце. „ Сивите градини ” стават нейно владеене, а някогашният ѝ брачен партньор изплаща великодушна издъжка за трите им деца.

Като дете Малката Бийл израства с упоритости да се трансформира в звезда. Точно като майка си тя изпитва увлечение към литературата, има актьорски заложби и артистичен гений.

Когато е единствено на девет години, New York Magazine разгласява нейна поема. Този триумф, съпроводен от регулярните визити на кино и спектакъл с нейната майка, единствено ускоряват желанието на Малката Еди за популярност.

През идващите години тя стартира да върви на балет и съвременни танцови техники. Красотата ѝ също не остава незабелязана. На седемнадесет Едит Бувие Бийл получава предложение да стане модел на Macy’s, само че съгласно някои изказвания същинската ѝ популярност нараства след предложенията да се снима в продукции на колосите в киноиндустрията Paramount и MGM. Защо обаче тя в никакъв случай не се появява в техни филми остава мистерия.

За жал, да се трансформира в същинската звезда, за която мечтае от дете, Малката Еди ще би трябвало да изчака до 1975 година, когато се появява шокиращият документален филм „ Сивите градини ”, разкриващ както нейния, по този начин и живота на майка ѝ. И макар компликациите, през които минава, Малката Еди не губи възприятието си за горделивост – „ Мразя, когато хората споделят, че в предишното съм била доста красива. На мен ми харесва да мисля, че съм страхотна и през днешния ден! ”, споделя във кино лентата тя.

Голямата и Малката Еди ще бъдат вечно свързвани със „ Сивите градини ”. Имотът е с величина над 6600 кв. м и е издигнат при започване на 1900 година Преди да се нанесат семейство Бийл, в къщата са живели две разнообразни семейства.

Веднага, откакто „ Сивите градни ” попадат под владението на Голямата Еди, тя стартира да го трансформира в дом, прилягащ на звезда от най-голяма големина. Този блестящ метод на живот обаче се оказва непостижим за брачна половинка ѝ и с изключение на по-младата жена, в която се влюбва, Фелън напуща брачната половинка си и поради нейната меркантилна придирчивост.

Въпреки че към този момент Голямата меланхолия е в ход, Голямата Еди към момента може да си разреши разточителен метод на живот, който включва прислуга, готвач, водач и гувернантка. Мрачните стопански промени не се усещат от фамилията, защото бащата на Голямата Еди ѝ изплаща годишна прехрана от 3500 $. Но всяко хубаво нещо си има край и по този начин след гибелта на татко ѝ през 1948 година блестящият живот в „ Сивите градини ” завършва дефинитивно.

По това време Малката Еди живее в Манхатан и посещава майка си понякога. След кончината са своя дядо обаче тя схваща, че майка ѝ към този момент е душевен нестабилна поради неналичието на финанси и опция да поддържа високия стандарт на живот. Тогава Едит Бувие Бийл взима решение, за чиито последствия даже не допуска – остава да живее и да се грижи за нея. В този миг вратите на имението „ Сивите градини ” като че ли щракват резето си и двете дами стават негови пандизчии цели 25 години.

През 1952 година животът на Едит Бувие Бийл се прекатурва на 100 и осемдесет градуса, когато е принудена да се откаже от фантазията си да подреди името си измежду най-известните персони в страната.

Същата година продуцент от Бродуей кани към този момент 35-годишната Бувие на прослушване. Но поради финансовите отговорности на майка ѝ и влошаващото ѝ се ментално здраве, тя в никакъв случай не получава шанса да изиграе ролята. Вместо Ню Йорк, домът на Малката Еди става имението „ Сивите градини ”, където ще преката живота си повече от две десетилетия.

Едит Бувие Бийл се нанася при майка си, само че двете дами бързо осъзнават, че нямат пари да се устоят. Преди да почине бащата на Голямата Еди той ѝ оставя влог с 65 хиляди $. По думите на Малката Еди обаче нейният чичо, бащата на Джаки Кенеди, взима парите за щерка си и само оставя месечна прехрана на сестра си от 300 $.

Отчаяни, двете дами стартират да продават бижутата си и други скъпоценни движимости. Така, до 60-е години на предишния век, те съумяват да претърпяват и с помощта на финансовата помощ на иконома на имението, който се смилява над тях. След кончината му обаче настава същински пъкъл и „ Сивите градини ” потъват в бедност и хаос, в резултат на което майка и щерка заживяват скрити от външния свят.

„ Ако ме питате какво върших през тези 20 години – храних котки. Нищо друго не се случваше ”, споделя Малката Еди по-късно.

През 1971 година името Бийл се появява в пресата, само че тематиката е надалеч от световна и блестяща. След направена инспекция от чиновници на здравните служби „ Сивите градини ” стават известни с ужасяващото положение, в което се намират. Луксозното обзавеждане е сменено от празни консерви, отпадък и човешки фекалии. Заради заплахата от разпространяване на болест проверяващите органи заплашват Малката Еди и към този момент застаряващата ѝ майка, че в случай че не се погрижат за почистването на дома си, ще бъдат отведени, а парцелът – иззет.

Тогава се появява Джаки Кенеди. Дали от виновност от постъпката на татко си или от потребността да помогне на своите родственици, тя поема разноските за ремонт на имението, които са на стойност 32 хиляди $.

Документалният филм „ Сивите градини ”, в който са запечатани неповторими фрагменти от живота на двете Бийл, излиза през 1975 година и провокира възторг. Той е притежател на няколко награди и служи за ентусиазъм за мюзикъл на Бродуей.

Заради ужасното положение на парцела и бълхите, които се намират на всички места из пространствата, режисьорите и създатели на лената Албърт и Дейвид Мейсълс би трябвало да носят гривни срещу бълхи на глезените си. По време на фотосите двамата се натъкват на парадокси, мъчно възприемчиви за човешкото око – котки се облекчават върху скъпи творби на изкуството, а в този миг Голямата и Малката Еди просто се смеят.

Бийл получават по 5 хиляди $ хонорар за присъединяване си във кино лентата „ Сивите градини ”. Две години по-късно обаче майката умира и оставя на щерка си парцел, тънещ в съсипия. С доста старания тя съумява да го продаде за 220 хиляди $ и вечно се разделя с имението, трансформирало се в затвор през последните 25 години от живота ѝ.

 Edith Bouvier Beale (1975 Grey Gardens poster portrait).jpg

„ Предполагам, че ще изляза от тук, когато или майка ми почине, или аз ”, споделя в документалния филм Малката Еди с тъжна усмивка. И думите ѝ се оказват оракулски.

След като Голямата Еди напуща този свят, щерка ѝ отпътува за Ню Йорк, само че към този момент като звезда. Когато продуцентът на кино лентата я пита с какво желае да се занимава, тя дава отговор „ с пеене ” и тъкмо това прави. В идващите години Малката Еди жъне триумфи като кабаретна певица, а измежду публиката ѝ са известни персони като художника Анди Уорхол и журналиста Труман Капоти.

По мнение на близкото ѝ обграждане това е бил най-щастливият интервал в живота ѝ – този на звезда. Тя в никакъв случай не реализира брилянтност в пеенето си, само че умее да развеселява феновете.

Едит Бувие Бийл умира във Флорида през 2002 година След кино лентата „ Сивите градини ” тя съумява да преживее детската си фантазия, отдала най-хубавите години от съществуването си в дълг към своята майка.

Въпреки че умира сама и без съвсем никакви притежания, тя не съжалява и до последно се държи като зведата, която съгласно нея заслужава да бъде.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР