DJ-ите масово не заплащат лиценз за за възпроизвеждане на песните

...
DJ-ите масово не заплащат лиценз за за възпроизвеждане на песните
Коментари Харесай

DJ-и масово не плащат лиценз за песните, които въртят по дискотеките

DJ-ите всеобщо не заплащат лиценз за за възпроизвеждане на песните от плейлистите си върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове, алармираха от сдружението за групово ръководство на права Музикаутор, оповестява „ Монитор “.

„ Този бранш на процедура е непокрит, като едвам към петима DJ-и подписват контракт с нас “, осведоми изпълнителният шеф на сдружението Иван Димитров в границите на годишния семинар за публицисти, проведен от Музикаутор.

Сумата, която DJ-ите дължат на създателите на музикалните творби, които употребяват в своите плейлисти, е в размер на 561 лева годишно. Това им дава правото да създадат до над 14 000 възпроизвеждания на песните върху определен от тях притежател. „ В случай, че вършат ремикс, те би трябвало да уредят и така наречен синхронизационни права със самите правоносители “, изясняват от организацията.

Едва 5 събития онлайн в три от оборотните столични клубове - Studio 5, Sofia Live Club и Mixtape 5, са лицензирани от началото на годината до края на месец май. Това, на фона на общо 167 извършени концерта на територията им за същия интервал.

„ Основната причина за бягство от закона е оправданието на притежателите на сходен вид заведения, че не те са уредници на събитието, което води до непрекъснато прекачване на топката сред промоутъри и притежатели на зали. Крайният резултат – хиляди ощетени създатели, които са лишени от правото си да получат заслуженото за основаното от тях. Важно е да се знае, че влезлите в действие промени, които вкарват понятието солидарна отговорност в действителност засягат освен огромните концертни зали, само че и заведения и клубове, където има музика онлайн и даже общински терени, на които се провеждат разнообразни концерти “, акцентира Иван Димитров, изпълнителен шеф на Музикаутор.

Според измененията в Закона за авторското право и сродните му права ръководителите на локациите, на които се състоят концертите, би трябвало да изискат от уредника на събитието документ за уредени права. В противоположен случай носят така наречен солидарна отговорност.

Това е и повода концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола в Русе да бъде отсрочен. Той трябваше да се организира на 12 май в Доходното здание, стопанисвано от общината на града. След сигнал на Музикаутор за неуредени права към Министерство на културата обаче локалната власт анулира събитието ден преди то да се състои.

„ Става въпрос за промоутър, който се промотира под комерсиалния бранд Vulsima и който съгласно инспекцията няма нищо общо с лицето, което се представяше за уредник на събитието. Това е първият пробив в този сегмент, при който поради неточен уредник се стопира събитие “, прецизират от Музикаутор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР