Диян Стаматов е директор на столичното 119-то училище Акад. Михаил

...
Диян Стаматов е директор на столичното 119-то училище Акад. Михаил
Коментари Харесай

Надграждаме IT знанията на учителите със спестени пари

Диян Стаматов е шеф на столичното 119-то учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов “. Той е и общински консултант в София, определен на локалните избори през октомври 2019 година Бил е и зам.-министър на образованието от февруари 2016 година до февруари 2017 година Какви са уроците и поуките, които просветителната система може да вземе от пандемията К-19, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година - беседваме с Диян Стаматов. Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

-Г-н Стаматов, имаше ли шокова цифровизация и кои са уроците от пандемията, които учителите и шефовете на учебните заведения научиха?

Това е най-големият триумф на проблематичната обстановка, през която прекосяваме - че даде опция да се цифровизира доста експерсно огромна част от просветителната активност. Огромната учителска колегия съумя да се оправи с най-големите компликации във връзка с потреблението на цифрови просветителни запаси. През първата седмица, естествено, имаше избрани усложнения. Но по-късно относително бързо навлезе във опцията да употребява непрекъснато разнообразни електронни формати. Хубавото е, че с помощта на отдалеченото образование сега имаме сполучливо завършена образователна година. Няма го казусът, обвързван с нулева образователна година. По-гоямата част от учебните заведения се оправиха изкючително сполучливо с отдалеченото образование. А по-малката, която имаше известни терзания и проблеми, въпреки всичко към края на отдалеченото образование и те съумяха да навлязат в прочут смисъл с потреблението на разнообразни подходи, с цел да могат учениците да са обгрижени във връзка с образователния развой. Най-големият урок е, че дигитализацията ни преследва доста устойчиво и ние не можем да избягаме, би трябвало да прилагаме съвсем всичко от нея отсега нататък в ежедневните просветителни действия.

При вас, в 119 СУ какви системи се използваха? В края на образователната година какви са ви наблюдениеята - какво би трябвало да се промени за идната образователна година при възможна пободна рецесия? А и от просветителното министерство възнамеряват да няма повече грипни ваканции, а през тях децата да минат на отдалечено цифрово образование.

В 119 СУ предварителната подготовка за потребление на електронни запаси беше на доста обичайно равнище. Подготовката ни за потребление на просветителните платформи на Гугъл върви към този момент 3 година Повече от половината учители в учебното заведение се усещаха изкючително уверени в потреблението на другите благоприятни условия на Гугъл. Още през първата седмица те към този момент нямаха терзанието да навлазят в открит отдалечен формат с визуализиране на уроците, със шерване на класната стая и на дъската пред учениците, с доста интензивности по показване на презентации. До огромна степен тази предварителна подготовка даде сигурност на множеството учители. А около тях и останалите съумяха да навлязат доста по-лесно. За да се случи всичко това предватирелната подготовка на учителите за потребление на електронни запаси е най-ключовият и значим миг. Летните месеци, които ни предстоят, би трябвало да се употребяват за квалифициране на тези сътрудници - било то посредством самостоятелна подготовка, търсене на отдалечени квалификационни действия. Било то и през първите дни на септември за възстановяване на подготовката за потребление на електронни платформи. При всички случаи учителят би трябвало да бъде още по-уверен в потреблението на самите модели за електронно преподаване. Гугъл предложи безвъзмездни просветителни запаси в този момент, като те са препоръчани за идващите 10 година освен в България, а и по целия свят. Това дава опция за връзка сред разнообразни учебни заведения в Европа - нещо, което е извънредно скъпо. Ние организирахме по този начин няколко интензивности по стратегия Еразъм таман в това пандемично време през Гугъл платформата.

Важно е през септември да се акцентира на задоволяването на техническите потребности на учителите - да се обезпечат мобилни устройства, да се надгради съществуващата техническа база. Защото сигурно това е бъдещето. Не би трябвало да го гледаме единствено през пандемичния проблем. Защото връщайки се в обрaзoвaтелна действителна среда никой не би трябвало да си фантазира отсега нататък, че ние ще имаме единствено класна система от уроци. Няма по какъв начин да се върнем единствено към консервативния урок за преподаване. Той ще бъде един сериозен микс на цифровото с действителното. Затова подготовката на всеки един преподавател към този момент не може да бъде единствено базисна компютърна подготовка, а ще бъде на надалеч по-високо равнище.

- Кой би трябвало да обезпечи тази подготовка на учителите?

Определено водещата роля в такава обстановка е на ръководителя на екипа, в тази ситуация на шефа на учебното заведение. Той би трябвало да види къде е недостига, с цел да се подчертава върху тези слаби места в подготовката на учителите и да ги надгради. Директорът трябда да подбере доста точно обучителните организации, а те са толкоз доста сега. Средства за това има. В бюджетите на всички учебни заведения сега има един необработен финансов запас за квалификациия на учителите. А от февруари до в този момент нямаме изразходвани средства за подготовка, тъй че те стремително могат да бъдат употребявани за надграждане на знанията на учителите.

Хубавото е, че плюсове, които сътрудниците имат във връзка с своята цифрова подготовка, ще бъдат употребявани в други обстановки. Това ще бъде в доста по-облекчен режим, само че ще е и в употребява на тези възпитаници, които имат здравословни проблеми и примерно 20-30 дни не могат да бъдат в учебно заведение. Това ще е в употребява и за тях. Третият доста важен принос на дигитализацията в тази обстановка е, че се подтовя един самоуверен план на Закона за междинното обучение, където като иновация може да се приложи до 20% от образователното време и образователния проект да бъде в отдалечен вид или посредством потребление на разнообразни електронни платформи. Сигурен съм, че това ще е най-интересната част от просветителния развой, тъй като там ще се включат малко учебни заведения, а тези, които се включат и преодолеят терзанието си ще съумеят да предложат най- най-интересното за своите възпитаници по цифров формат. Сега концепцията е в националното заседание, където ще бъде финализирана.

Много ваши сътрудници вършат заключението, че са се справили в тази изключителна за цялото ни общество конюнктура. Наистина ли е толкоз розова обстановката? От преподаватели, които работят с днешните 11-класници се чува, че са обезпокоени за подготовката на зрелостниците следващата година за матурите и кандидат-студентските изпити. Доколко в действителност са съумели да приготвят достатъно качествено децата. Не търсим под вола теле, а каква е действителната обстановка?

Реално видяно има две огромни групи български учебни заведения. Едната, по-голямата група, са тези, които се оправиха доста добре. И една, напълно по-малка, където по разнообразни аргументи цифровото преподаване посредством електронни платформи, не се получи. Във втората група имаше усложнения и от обществено, и от икономическо, и от техническо равнище, а и най-много от неналичието на мотивация за образователен развой. Но съгласно мен за нас всички е значима по-голямата група, която дърпа просветителната система и оставя своя позитивен отпечатък в активността. Тя демонстрира, че има работещ мотор, койтода обезпечи и сполучлива опция за привършване на образователната година, само че и за качествено преподаване в едни извънредно ексцентрични условия. Моите наблюдения в учебното заведение, което управлявам са, че образователният развой като дребна представителна извадка от цялата ни просветителна система, също отразява действителността в цялата ни страна. Много огромен % от учениците учеха в пъти повече, в сравнение с в действителна среда. Има и един дребен % от възпитаници, които не учеха въобще. А имаше и една дребна група, които не влизаха изобщо в час.

Качественото преподаване за едни в отдалеченото образование се оказа два пъти по-качествено, в сравнение с в действителна среда и това са групата на по-притеснителните възпитаници, които в действителна среда мъчно могат да покажат своите благоприятни условия поради черти от характера си. В същото време доста от учениците започнаха да учат по радикално друг метод от това, което е в действителна конюнктура. Защото ученето на компютър не е ученето по общоприетия метод от 90-те години на предишния век. Сега учениците учат по кореннно друг метод. Те възприемат информацията по извънредно друг метод. Тук ролята на психолозите е доста значима. Това е модерна логика на психиката, обвързвана с разлика на държанието на актуалния възпитаник във връзка с оня, който е бил преди 3-4 години. Изключително огромна е разликата. Моето усещане е, че резултатите от държавните зрелости изпити тази година не са по-високи просто тъй като са били по-лесни държавните зрелостни изпити, а просто тъй като учениците са учили малко повече, в сравнение с в действителна среда. Истината е, че те нямаше какво друго да вършат. Заведенията бяха затворени, парковете бяха затворени, моловете бяха затворени, нямаше къде да се отиде. Вкъщи ти споделят непрестанно, че в случай че излезеш на открито, те чака вирус и те изяжда. Какво друго да вършат? Колкото и да са едва стимулирани. Единственото, което можеха да вършат, е да учат през това време. Като прибавим и фактът, че у дома домашният надзор беше в пъти повишен.

На уеб страницата на 119 СУ има публикация за канкурс за места на двама учители. Има ли дефицит на фрагменти? И в тази обстановка, в която много хора останаха без работа, има ли по-голям интерес към учителската специалност?

Спецификата при нас е малко по-различна. При нас учителският състав е изключоително млад и налагането да търсим нови учители идва от това, че имаме 10 преподаватели, излезли в майчинство. На тяхно място би трябвало да бъдат открити заместници. Със сигурност обаче дефицитът по естествените дисциплини - математика, физика, химия и биология, е един сериозен проблем през последните години. Той не е случаен, а вследствие на това, че малко кандидат-студенти въобще стартират да учат тези специалности. Още по-малко от тях пък имат желанието да бъдат учители. Именно в тази посока мотивацията - и финансова, и всякаква друга, тъкмо в тези специалности би трябвало да бъде засилена. И то доста скоростно. За да не се окаже, че ще са дефицитни тъкмо тези специалности, които ще са значими за бъдещето ни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР