Дивидентната кампания за 2017 г. отново раздели инвеститорите - има

...
Дивидентната кампания за 2017 г. отново раздели инвеститорите - има
Коментари Харесай

Подсладиха мениджърския отпуск с тантием

Дивидентната акция за 2017 година още веднъж раздели вложителите - има удовлетворени, има и недоволни. Някои акционери получиха като премия за лоялността си част от полагащата им се облага на сдруженията, в които имат дял. А други останаха да чакат идващия цикъл - след дванадесет месеца.
Освен притежателите на акции обаче още една група - на мениджърите, която потрива предостатъчно ръце след извършените годишни общи събрания. Най-вече поради опцията да похарчи малко повече пари по плажовете на някои известни курорти или пък да угоди на някого собствен или на нежната си половинка каприз. След като взеха своя дял от финансовия триумф на фирмите, в които имат дял, акционерите демонстрираха благотворителност към уменията на мениджърите, които значително способстваха за облагите на компаниите. И шефовете на много компании я усетиха по наедряването на портфейлите си - и поради нараснали хонорари, и от получени дивиденти, и от спомагателни заплащания (бонус) за решените бизнес задания. Това се случи в десетина сдружения.

За поредна година акционерите на производителя

на оловно-кисели акумулаторни акумулатори с разнообразно приложение

"Монбат "

насърчиха шефовете на сдружението - Атанас Бобоков - ръководител и изпълнителен член на съвета, Пламен Бобоков, Стоян Сталев, Александър Чаушев, Николай Тренчев, Евелина Славчева, Флориан Хют, Петър Бозаджиев и Йордан Карабинов. Общото заседание дефинира в допълнение заплащане за мениджмънта за 2017 година в общ размер до 600 000 лева и овласти борда да разпредели сумата сред членовете му в границите на гласувания размер.Преди година сумата бе половин милион лв..

"Монбат " е експортно насочена компания и изнася огромна част от своята продукция. В резултат на своята активност компанията сподели растеж на приходите от продажби с 2.26% за година, само че и спад на чистата облага с 64.52% - до 6.352 млн. лв.. Това е повода компанията за произвеждане на акумулаторни акумулатори да раздаде с към една трета по-малък дял по отношение на рекордната сума за 2016-а - общият му размер е 7.50 млн. лв.. Брутната сума е 0.1923 лева на акция, а чистата (след приспадане на 5% данък): 0.1827 лева за притежавана скъпа книга.

Към края на декември предходната година Атанас Бобоков е имал 110 акции от "Монбат ", а Александър Чаушев - 8630 броя. За това си присъединяване те ще получат и част от облагата на компанията под формата на дял.

Към края на декември предходната година "Приста Ойл Холдинг " ЕАД управлява 42.73% от капитала на това сдружение, "Монбат Трейдинг " ООД има дял от 7.06%, а "Приста Холдко Кооператиф " У.А. - 20.78 %. Останалите бумаги са благосъстоятелност на други, по-дребни вложители.

"Софарма "

зарадва акционерите си с по-висок брутен дял - по 0.11 лева на акция за 2017-а. Тези, които са съдействали за този резултат, също не са забравени. Основните акционери - "Донев инвестмънтс холдинг " АД (25.20%), "Тeлекомплект инвест " АД (20.41%), "Ромфарм компани " ООД (7.52%), взеха решение непрекъснатото месечно заплащане на членовете на съвета на шефовете и на изпълнителния шеф да остане без смяна до идващото общо заседание.

Но дружно с това - според устава на сдружението, на изпълнителния шеф Огнян Донев ще бъде изплатено в допълнение заплащане в размер на 1% от размера на облагата за 2017 година (според одитирания годишен финансов отчет).

Акционерите гласоподаваха и 2% от облагата да бъдат разпределени сред висшия мениджърски екип на сдружението като в допълнение заплащане (т.нар. тантиеми). От това решение ще се възползват и другите членове на борда: Весела Стоева, Огнян Палавеев, Александър Чаушев и Андрей Брешков. Само за работата си като шефове на фармацевтичната компания петимата са получили общо за предходната година 1.321 млн. лв..

Палавеев и Чаушев, които имат акции в "Софарма ", както и Огнян Донев, като притежател на акционера "Донев инвестмънтс холдинг ", ще добавят приходите си и с пари от разпределения дял.

Общото заседание реши акции на сдружението да бъдат предоставени като бонус за тази година по случай 85-годишнината на "Софарма " на всички, които са на трудов контракт или работят по контракт за ръководство, към датата на взимане на това решение (15 юни). Бонусът ще е за сметка на лични акции на компанията. В момента вследствие на назад изкупуване тя държи в портфейла си 6.70% такива бумаги.

Акционерите на

"Софарма трейдинг "

- най-големия дистрибутор на медикаменти, здравна инсталация и медицински консумативи у нас, ще си разпределят като паричен дял сума в размер на 9 871 503 лева, или по 0.30 лева за една своя скъпа книга. Бонусът за притежателите на такива бумаги е в същия размер, както и през предходната година. Този метод се изяснява с капиталовите проекти на сдружението за агресия в Сърбия и за разширение на пазарния му дял посредством покупка на вериги от аптеки и през 2018-а, за което е нужен разполагаем паричен запас.

Доволни от работата на мениджърите, акционерите преизбраха Огнян Донев, Димитър Димитров, Ангел Йорданов за нов тригодишен мандат, като всеки от тях ще взема по 2000 лева месечна заплата за активността си в съвета на шефовете. Тъй като тримата имат и акции на сдружението, те допълниха приходите си и с доход от дял.
Заедно с това на изпълнителния шеф на "Софарма трейдинг " Димитър Димитров бе гласувано еднократно изменчиво заплащане в размер на 1% от размера на облагата за 2017 година (според одитирания годишен финансов отчет). Общо 40% от тази сума ще се изплаща разсрочено за интервал от три години, прецизират от компанията.

Публичните компании от групата на

"Стара планина холд " АД

- "М+С хидравлик ", "Хидравлични детайли и системи " и "Елхим Искра ", като се изключи че разпределиха дял за предходната година, насърчиха и мениджърите си. Акционерите на някогашния приватизационен фонд заделиха за шефовете на сдружението - Евгени Узунов - ръководител на борда, Васил Велев - изпълнителен шеф, "Финанс Инвест " ООД - Пловдив, и Стефан Николов, сума, представляваща по 2% от облагата за 2017 година като
бонус (под формата на тантиеми) за всеки член на съвета на шефовете. Приходите на холдинга порастват, а образуваната чиста облага за 2017 година е в размер на 5.531 млн. лева - най-високата в историята му. За тази година са планувани вложения в предприятията от групата.Те ще се употребяват за въвеждането на нови артикули и за повишение на продуктивността, прецизираха от холдинга.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР