Диви животни по целия свят се смаляват заради глобалното затопляне,

...
Диви животни по целия свят се смаляват заради глобалното затопляне,
Коментари Харесай

Откритие: Много бозайници стават все по-големи заради хората

Диви животни по целия свят се смаляват поради световното стопляне, но  бозайници, живеещи край градове наедряват , както на тегло, по този начин и на дължина, заяви Сайънс алърт.

Откритието на учени от Музея на Флорида е ненадейно. Градската среда с изобилието от цимент и бетон може да е доста по-топла, а при високи температури бозайниците стават по-малки поради енергийна резултатност. Този принцип в биологията е прочут като  Бергманово предписание .

Факторът, който противодейства на Бергмановото предписание, е храната. В градовете с огромно население и към тях има доста хранителни боклуци, а хищниците са по-малко. В тях множеството изследвани типове, като койоти и еноти,  стават по-едри, вместо да се смаляват поради топлината .

Старателното премерване на повече от 100 типа от Северна Америка  от музейни сбирки, събирани 80 години, сподели, че повода не е градската температура. Увеличаването на тежестта и размера е измежду бозайниците, които живеят покрай доста хора.

Това се отнася също за  елени, гризачи, прилепи и други бозайници .

Урбанизацията е новият нарушаващ фактор на естествената среда , който не е съществувал преди 1000 години. Важно е да признаем, че има голямо влияние ”, сподели Робърт Гуралник от Музея на Флорида.

Според други проучвания, по-големи в градовете стават и  насекомите . При тях по-дългите дистанции изискват по-големи крила.

 

 

Българска телеграфна агенция

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР