Един от икономическите лостове за развитието на Варна е навлизането

...
Един от икономическите лостове за развитието на Варна е навлизането
Коментари Харесай

Кметът: Бюджетът на Варна за 5 г. е нараснал два пъти, вършим си добре работата


Един от икономическите лостове за развиването на Варна е навлизането на ИТ фирмите, съобщи Портних. По думите му морската столица е с максимален капацитет да се развива в този бранш поради множеството университети. През последните две години 10 компании от сектора към този момент са от отворили офиси.

Завършването на автомагистрала "Хемус " и построяването на жп връзка сред Варна и Констанца ще подсигурява икономическото развиване на града за години напред, добави кметът.

Бюджетът на Варна за пет години е повишен два пъти. През 2012 година е бил 170 млн. лева, а през актуалната макрорамката е съвсем 349 млн. лева поради опуснатите от държавното управление 85 млн. лева за строителството на булевардите "Левски " и "Сливница ". Според кмета растежът значи, че администрацията си прави добре работата, а стопанската система е в напредък.
Портних се надява огромните поправки на основните булеварди да приключат до началото на летния сезон, когато Варна ще бъде хазаин на пет срещи от програмата на европредседателството ни.

След довеждане докрай на капиталовата стратегия всички съществени пътни артерии ще бъдат актуализирани и средствата от бюджета ще се пренасочат към дребните улички в кварталите. 

"Неудобствата поради строителните действия във Варна са неизбежни, само че съм уверен, че хората ще проявят самообладание. Завършването на бул. "Левски " е най-мащабният план от десетилетия и е съпоставим със строителството на Аспарухов мост.

Отсечката ще преразпредели вътрешния трафик в града и ще води директния. Вече са определени изпълнителите на ремонтите на булевардите "Първи май ", "Народни будители ", "Приморски ", "Цар Освободител " и остарялата част на "Левски ".

В момента текат поправки на "Мара Тасева ", "Анна Феликсова ", "Студентска ", пътя за "Златни пясъци " и сектора от автомагистрала "Черно море " след Аспарухов мост ".

Портних дефинира 2017-та година като сполучлива за града, защото са осъществени всички заложени планове и даже са били разгърнати по-мащабни вложения.

Синята зона във Варна се чака да бъде въведена през април. В момента тече процедурата за избор на оператор за паркирането със смс-и, след което ще стартира разчертаването.

"Купихме нови рейсове и тролейбуси, следващата година чакаме още 15 нови рейса. Стараем се да възобновим автопарка на "Градски превоз " и услугата да стане по-атрактивна, с цел да докара до понижаване на колите в центъра на града ".

Технологичният парк на Островната зона под Аспарухов мост има капацитет да проработи извънредно бързо. Националната компания "Индустриални зони ", която дружно с Община Варна ще взе участие в смесеното сдружение, е заложило в бюджета за идната година средства за възобновяване на инфраструктурата в региона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР