Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи глоби

...
Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи глоби
Коментари Харесай

5400 лв глоби за баскетболните клубове

Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи санкции на обща стойност 5400 лв. след следващите мачове от шампионата при мъжете.

Най-големи наказания имат БК Спартак (Плевен), който би трябвало да заплати санкция от 2000 лв., и физиотерапевтът на Балкан (Ботевград), който е санкциониран с 1000 лв..

ДАС прегледа отчета на Съби Бахчеванов, дежурен представител на БФБ на мача сред Шумен и Черно море Тича, и реши:

- Налага на Тач Анру, играч от тима на Черно море Тича, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в срещата на 7 януари.

ДАС се срещна и с отчета на Борислав Пелтеков за мача сред Балкан и ЦСКА, след което реши:

- Налага на Николаос Дипларос, играч от тима на Балкан, санкция в размер на 300 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в мача на 7 януари.

- Налага на Павлин Иванов, играч от тима на Балкан, санкция в размер на 100 лв. на съображение чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в срещата.

- Налага на Иван Мускетарски, физиотерапевт на тима на Балкан, санкция в размер на 1000 лв. и с отнемане от длъжностни права за една среща, на съображение чл.35, т.6 от ДАП на НБЛ, за опит за разпра посредством мятане по длъжностни лица или състезатели на рискови предмети, в това число бутилки и други, в срещата. На съображение член 27 от ДАП, решението по т.3 предстои на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен период от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно отчета на дежурния представител на БФБ, както и рапорта за произшествия от 07.01.2023 година, незабавно след довеждане докрай на игровото време на срещата е настанало сдърпване сред капитана на Балкан и състезателя на ЦСКА Ноулс, за което е бил виновен играчът на гостите, решавайки да отнеме топката и да тръгне към противниковия панер в миг, когато всички играчи към този момент не играят и някои от тях, както и треньорите, се поздравяват в духа на общоприетото великодушие при решен резултат. Като реакция на това от страна на зоната на отборната пейка на Балкан на терена е хвърлена цялостна бутилка от 0,5 литра, която блъснала в лицето личният играч с номер 32 Захариев. От записа на камерите Keemotion се вижда, че бутилката е хвърлена от длъжностно лице, единият физиотерапевт на домакините Иван Мустакерски. ДАС приема за несъмнено открит причинителя на нарушаването, според доказателствения материал от камерите. Предвидените санкции в чл.35, т.6, от ДАП на НБЛ се ползват кумулативно, заради което при нарушение на наредбата се постановат както санкция, по този начин и насилствена мярка, строго избрани в ДАП ".

ДАС се срещна и с отчета на Красимир Стойнов, дежурен представител на Академик Пловдив - Ямбол, и реши:

- Налага на БК Академик Пловдив имуществена глоба в размер на 200 лв. на съображение член 40 т.4 от ДАП на НБЛ по отношение на чл.7, ал.1, т.16 от " Правила за осъществяване на държавно състезание мъже – НБЛ " за неизправни измервателни уреди в срещата на 7 януари.

Въз основа на отчета на Пламен Минков за мача Спартак Плевен – Берое, ДАС реши:

- Налага на БК Берое, имуществена глоба в размер на 100 лв. на съображение чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване на скамейката, отсъдено в мача.

- Налага на БК Берое, имуществена глоба в размер на 100 лв. на съображение чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване на скамейката, отсъдено в същата среща.

- Налага на Дариъс Хол, играч от тима на Берое, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в дуела.

- Налага на Дарин Иванов, играч от тима на БК Берое, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в срещата.

- Налага на БК Спартак Плевен имуществена глоба в размер на 2000 лв. на съображение чл.37 т.2 от ДАП на НБЛ, за нарушение на открития ред по време на среща по баскетбол от група лица посредством непристойна демонстрация, която основава ненормална конюнктура на терена, в мача на 7 януари. На съображение член 27 от ДАП, решението по т.1 предстои на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен период от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно отчета на дежурния представител на БФБ и рапорта за произшествия от 07.01.2023 година, в 18:00 минута на срещата се получил спор сред  състезатели от аварийна пейка на Берое и агитката на домакините (БК Спартак Плевен), които са ситуирани относително близо. В разпрата от публиката на домакините са употребявани обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на Берое. Конфликтът е овладян от старши съдията.

ДАС смята проявата на публиката на БК Спартак Плевен за непристойна, създаваща ненормална конюнктура за осъществяване на баскетболна среща. Поведението на феновете, участващи в непристойната демонстрация не дава отговор на признатите правила за държание, като се отличава с изключителна смелост поради дискриминационния и расистки темперамент на употребяваните викания по отношение на състезателите на БК Берое. Проявата на публиката, като се изключи че съставлява нарушаване по смисъла на член 37, т.2 от Дисциплинарно-административния устав на НБЛ, за което плануванаъа имуществена глоба е в размер до 5000 (пет хиляди) лв., също по този начин съставлява и нарушаване  на нормите на чл.2, ал.1 и ал.2, т.1 и т.4, по отношение на чл.1 от Кодекса за етично държание на БФБ. ДАС регистрира събитието, че нарушаването от този темперамент се прави за пръв път от публиката на домакина, само че също по този начин приема за неприемливи подобен вид прояви, заради което постанова имуществената глоба в половината от планувания размер за същото нарушаване, предупреждавайки че при наново осъществяване ще наложи глобата в цялостен размер ".

ДАС прегледа отчета на Ивелин Тонков за мача Черноморец Бургас - Спартак Плевен на 14 януари и реши:

- Налага на Георги Боянов, играч от тима на Черноморец, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в срещата.

Въз основа на отчет на София Масларова, дежурен представител на БФБ от мача сред Берое и Шумен, реши:

- Налага на Ишмаел Ел-амин, играч от тима на Шумен, санкция в размер на 100 лв. на съображение чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в срещата.

- Налага на Александар Тодорович, играч от тима на Берое, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в мача.

На база отчета на Любомир Амиорков за мача Левски – Балкан, ДАС реши:                          

- Налага на Константин Тошков, играч от тима на Балкан, санкция в размер на 100 лв. на съображение чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в мача на 14 януари.

- Налага на Асен Великов, играч от тима на Левски, санкция в размер на 200 лв. на съображение чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушаване, отсъдено в мача.

След като се срещна с отчета на Владимир Атанасов, дежурен представител на БФБ на дуела сред Академик Пловдив и Черно море Тича, ДАС реши:

- Налага на БК Академик Пловдив имуществена глоба в размер на 200 лв. на съображение член 40 т.4 от ДАП на НБЛ по отношение на чл.7, ал.1, т.16 от " Правила за осъществяване на държавно състезание мъже – НБЛ " за неизправни измервателни уреди в срещата на 14 януари.


















19:00 23/01 21:45 23/01 22:00 23/01 22:00 23/01






























--> -->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР