Дистанцията между ГЕРБ и БСП продължава да се увеличава в

...
Дистанцията между ГЕРБ и БСП продължава да се увеличава в
Коментари Харесай

БСП поведе пред ГЕРБ с 2 процента

Дистанцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия продължава да се усилва в интерес на социалистическата партия. Последното проучване на " Медиана " демонстрира разлика от 2 %. Преди месец изследване на същата организация регистрира 0,5 на 100 разлика сред двете политически сили.
Според данните за месец май 31,9% от деклариралите, че ще гласоподават, биха подкрепили Българска социалистическа партия, а 29,95 - за ГЕРБ-СДС.
Не се следи значимо увеличение на електоралната тежест на Българска социалистическа партия (прилив на нови избиратели), а отлив на гласоподаватели от ГЕРБ, разясняват от " Медиана ". И прецизират, че изчезва така наречен " мека външна страна ". Изследването е извършено от организация " Медиана " в интервала 2-7 май 2019 година с 1018 индивида и е осъществено със лични средства.
Социолозите считат също, че твърдото ядро на гласоподавателите на ГЕРБ е мощно стимулирано да отбрани своята партия и да взе участие на изборите. Преди месец те са били доста по-разколебани от симпатизантите на Българска социалистическа партия. Сега мобилизацията и в двете групи е на практика идентична. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ, несъмнено, при липса на кавги, " гейт-ове " и други изключителни събития, показват от " Медиана ". Според тях ГЕРБ отчасти е възстановил доверието или търпението към себе си, което е било мощно ударено от " Апартамент-гейт ".
Две седмици преди евроизборите двете партии се изправят една против друга с на практика изравнени позиции и мощно стимулирани гласоподаватели. Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от " дреболии ", включително и от натрупването на празнични дни в деня на изборите, означават анализаторите.
Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната преграда, е Движение за права и свободи - с 10,7% от деклариралите, че ще гласоподават. Влиянието на ДОСТ е очевидно преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и огромна възможност за потребление на преференции, показват социолозите.
Две партии се намират покрай изборната преграда за евроизбори - " Воля " с 4,9% и Вътрешна македонска революционна организация с 4,7%. Следват ги НФСБ - 3,9%, " Коалиция за България " - 3,8%, " Демократична България - 3,4%, и " Атака " с 2,6%. Социолозите прецизират, че нито една от тези партии не може да бъде изключена от възможностите за прекосяване на бариерата, защото към 8 май близо един милион гласоподаватели декларират, че ще гласоподават, само че към момента се двоумят за кого, а евентуално се двоумят и дали изобщо да гласоподават. " Люшването " на тази голяма маса гласоподаватели в една или друга посока може да изстреля на практика всяка партия над изборната преграда, считат от " Медиана ".
С напредването на акцията и отшумяването на имотните кавги към властта, наподобява, понижава и желанието да се гласоподава, установяват социолозите. Според данните единствено за един месец хората, определящи тези избори като значими за България, са намалели с 13% - от 51% на 38%.
Според анализаторите това слага под подозрение дали ще се осъществя заявената изборна интензивност, която продължава да е висока (около 70%). Вероятно пред изборните урни ще отидат към 2,5 млн. гласоподаватели, считат социолозите, с уточнението, че това важи при липса на кавги, " гейт-ове " и други изключителни събития.
Данните демонстрират едва предпочитание за потреблението на преференциите при гласоподаване - 8,5% декларират, че ще ги употребяват. Вероятно няма да има пренареждане на листите в следствие от преференциално гласоподаване, разясняват от " Медиана ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР