Дистанционно обучение във всички класове до края на извънредната епидемиологична

...
Дистанционно обучение във всички класове до края на извънредната епидемиологична
Коментари Харесай

Учители продължават да настояват за дистанционно обучение до края на пандемията

 Дистанционно образование във всички класове до края на изключителната епидемиологична конюнктура. За това упорстват педагози от фейсбук групата " Учители за безвредно обучение или ДО " (б.а.- отдалечено обучените) упорстват в отворено писмо до министър-председателя, просветният министър и здравния министър проф. доктор, предава " Монитор ".

" Предлагаме в избрани учебни заведения да бъдат оставени дежурни паралелки, като там бъдат обучавани децата на самотни родители и деца на родители, сложени пред последна неспособност да обезпечат грижата за децата си у дома по време на електронното образование. ", изясняват в писмото педагозите.

Според тях има учители, които по тяхно предпочитание и осъзнавайки рисковете, да образоват присъствено тези деца при съблюдаване на всички противоепидемични и хигиенични ограничения.

В обръщението си към властта педагозите показват вяра, че няма да изпращат повече свои сътрудници към безконечния им път. Според тях пропуските се наваксват, само че човешкият живот не може да бъде върнат. Учителите показват, че няма по какъв начин да бъде обезпечена отдалеченост от учениците в клас, а в същото вероятно хиляди от тях са инфектирани и придвижват вируса без признаци. По думите на педагозите прекосяването към образование в електронна среда ще избави живота на хиляди хора, защото ще понижи доста заболеваемостта и ще облекчи здравната система.

Ето какво пишат те:

Уважаеми господин Министър-председател,

Ние, българските учители, подготвили това отворено писмо, имаме вяра, че през днешния ден би трябвало да е последният, а не следващият ден, в който изпращаме наш сътрудник във безконечния му път. Млад сътрудник – учителка, оставяща малко детенце след своята гибел.

Почернени от загубата на сътрудници – четири за последните дни – имаме вяра, че е време да сложим най-ценното – живота – преди всичко. Няма съсловие, което по-добре от нашето да схваща цената на образованието, само че и да знае, че всички пропуски се наваксват и че всичко е постижимо без едно – да върнеш погубения живот и да успокоиш децата, изгубили родителите си.

От началото на образователната година броят на заболелите от Ковид-19 се усили над седем пъти.

Благодарение на навременните ограничения напролет, когато бяха затворени първо учебните заведения, бе предотвратена загубата на хиляди човешки животи. Доказано е, че отворените учебни заведения са най-големият катализатор за разгръщане на епидемията. Децата най-често са безсимптомни преносители на вируса, което прави предаването му от учебната среда в фамилната елементарно.

Това основава опасност за здравето и живота на нас учителите, нашите фамилии и фамилиите на децата, които образоваме. Някои от дечицата ни към този момент изгубиха родител поради вируса, донесен от учебно заведение у дома. В учебните заведения се зараждат огнища, които ще изгорят България.

Уважаеми господин Министър Вълчев,

Загубата на нашите сътрудници надълбоко ни раздруса. Чувстваме се застрашени и разтревожени – за себе си, за фамилиите си, за фамилиите на учениците ни. Прогресивно възходящият брой инфектирани възпитаници и учители е плашещ. И това са единствено откритите случаи. Заразените и хилядите контактни деца всеобщо не се тестват, което не дава действителна визия за общата епидемиологична обстановка в учебните заведения.

Навярно броят инфектирани деца е в пъти по-голям. Българските учители са в една от най-рисковите категории – с по няколко хронични болести, които водят до тежко или летално протичащ Ковид-19. На фона на рекомендациите за работа от вкъщи, дадени към всички сфери, носенето на маски навън и други ограничения, учителите сме изпратени на несъмнено заразяване и гибел. В тесните класни стаи и учебни коридори, където стотици деца дишат еднакъв въздух, няма ограничения, които да спрат болестта – 1.5 метра отдалеченост сред децата е физически непостижимо, имаме вяра, че знаете това. А " пашкулчетата “ в класната стая са безсмислени, защото децата се смесват в извънучилищни действия и игри. Учениците не носят маски в час, което ни излага на още по-голям риск от заразяване – общоизвестен теоретичен факт е, че маската пази не толкоз носещия я, колкото индивида против него.

Няма други експерти, изправени пред предизвикването и принудата да работят в тесни стаи с по 30 души, с изключение на учителите. Доказано е, че престоят в затворено помещение, изключително малко като класна стая, над 15 минути със инфектиран носи забележителен риск от заболяване, без значение от подхванатите ограничения, даже децата да са с маски в час. Само за 2 часа в една класна стая един болен заразява приблизително 5 души, в случай че всички са с маски, и 12, в случай че не се носят маски. Това е пагубно както за нашия живот, по този начин и за живота на членове от фамилиите на учениците. В сегашния миг, в който обществото ни изпитва изострен дефицит на фрагменти в просветителната система, не можем да си позволим да погребваме учители всеки ден.

Настояваме за неотложно прекосяване към образование в електронна среда, като поемаме отговорност да работим по-усилено, с цел да дадем на децата всичко, от което се нуждаят. Г-н Вълчев, самият Вие дадохте отлична оценка на учителите по време на ДО напролет. Тогава ние бяхме неподготвени, само че се справихме с предизвикването и спасихме образователната година. Сега самоуверено можем да заявим, че опитът, който имаме, ще ни помогне да изпълним качествено обучение в електронна среда.

Проучване на Институт за проучвания в образованието сочи, че 2/3 от родителите считат, че учителите са съумели да преподават в електронна среда разбираемо за учениците. Те дефинират напъните на учителите да ангажират детето в образователния развой за сполучливи. 88% от учениците са влизали постоянно в часовете и полагали усърдие. И тъй като като гръбнак на обществото и като едни от най-важните хора в живота на децата, ние разбираме страховете и потребностите на родителите, с грижа за тях предлагаме да останат дежурни паралелки в избрани учебни заведения.

Уважаеми господин Министър Ангелов,

Българският преподавател е на първа линия в борбата с Ковид-19, само че беззащитен от защитни дрехи. Учителите не могат да преподават, да бъдат чути от децата през защитни костюми, а заболеваемостта измежду тях е сходна на тази при лекарите – систематична, тежка и летална. Считаме, че прекосяването към образование в електронна среда ще избави живота на хиляди хора, ще понижи доста заболеваемостта и ще облекчи здравната система. Така ще опазим и своите лекари – ангели и бойци, поели живота на всички ни на гърбовете си.

Изгубим ли лекарите и учителите си – изгубили сме България. Защото общество без обучение и без опазване на здравето не е общество. Изгубим ли родителите на децата си – няма познания, с които да запълним празнината в живота им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР