Дискусията около новите правила на пътя се задълбочава и все

...
Дискусията около новите правила на пътя се задълбочава и все
Коментари Харесай

Експерт: Някой иска да накара българите да купят 3 млн. вериги за сняг

Дискусията към новите правила на пътя се задълбочава и от ден на ден хора и организации ги оспорват.

" За 4 дни в Института за пътна сигурност постъпиха 75 страници възражения по трите законопроекта. Предоставили сме ги в Министерския съвет и Министерство на вътрешните работи ", съобщи в ефира на NOVA Богдан Милчев от Института за пътна сигурност и някогашен началник на КАТ.

Милчев даде и съответни образци за измененията, които повдигат въпроси.

" Някой желае да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг. По новия план ни задължават всички коли да бъдат оборудвани с вериги, а в това време не са наложителни зимните гуми ", разяснява Милчев.

 Даде и различен образец – с пешеходните пътеки.

" В момента определението за пешеходна пътека е маркирана или немаркирана, като второто изречение е, че пешеходните пътеки са продълженията на тротоарите в кръстовищата. Второто изречение отпада в новия закон и остава – маркирани и немаркирани. Задаваме въпроса: Кои са тези немаркираните пешеходни пътеки? ", съобщи Милчев.

Що се отнася до риска, водач с санкции да остане без книжката си, макар че си е платил, Милчев изясни, че главният проблем е в осведомителната система.

" Дълги години сме работили с по този начин наречените терминали и сме вкарвали информацията по един метод. Когато тази информация би трябвало да се трансферира в една модерна система са се трансферирали доста неточности, които във времето ще се изчистят. Другият огромен проблем на системата е, че взаимоотношението с други системи – в тази ситуация с банковите – не действа задоволително дейно с това приложение, което КАТ предлага ", изясни Милчев.

Новите правила на пътя разяснява и Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

" Личната подвижност е доста значима за хората с увреждания. Хората с увреждания карат приспособени коли. Мога да бъда равносилен участник в придвижването. Но мислим, че хората с увреждания не са забележими в тази нормативна база ", съобщи Савов.

От съдружие " Велоеволюция " пък оспорват правилото да носят наложително каска и светлоотразителна жилетка.

" Тези аксесоари са потребни, само че не може да се постановат като униформа ", съобщи Радостина Петрова, съдружие " Велоеволюция ". " Законът очевидно е писан от хора, които в никакъв случай не са се качвали на колело. Забранено е хората на колела да карат в изправена позиция на тялото. Ако изкачвам по надолнище и би трябвало да набера скорост или би трябвало да прескоча някакво затруднение. Това е главно умеене за каране на колело. "
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР