Дирижабъл е вид летателен апарат, който е революционен за своето

...
Дирижабъл е вид летателен апарат, който е революционен за своето
Коментари Харесай

Незабравимият небесен летец

Дирижабъл е тип летателен уред, който е революционен за своето време. За разлика от познатите до тогава (края на XIX, началото на ХХ в.) неуправляеми, свободно летящи балони, дирижабълът (управляемият балон) е екипиран с мотори. Това огромно изобретение му му дава опция да трансформира посоката, скоростта и височината на полета, което към този момент разрешава необятно потребление за транспорт на пасажери и товари.

Дирижаблите се назовават от „ Цепелини “ , кръстени на името на своя откривател. Граф Фердинанд Адолф Хайнрих Август декор Цепелин е немски аристократ, военачалник, конструктор на първите дирижабли. Фон Цепелин употребява по-ранен план на Давид Шварц и слага началото на компания за промишлено разработване на този вид въздухоплавателни съдове.

Най-големият строен в миналото дирижабъл е „ LZ 129 Хинденбург “, който е бил дълъг 245 метра и е имал 4 дизелови мотора с мощ 1200 конски сили всеки. Резервоарът му пък е можел да побере до 200 милиона литра водород. Средната му скорост доближава до 120 км/ч.

Любопитен факт: превърнато в днешни пари, един билет за задокеански полет с " Хинденбург " е коствал сред 10 000 и 25 000 евро. Но полетът си е коствал парите, тъй като въздушният колос е предложил невъобразим за това време разкош: двуместни каюти с душ-кабина, ресторант с 10 маси, салон (с олекотен алуминиев роял), особено помещение за пушачи, панорамен етаж за наблюдаване, леглова база и така нататък Но и полетът е бил много дълъг. В западна посока да вземем за пример - от Франкфурт на Майн до Ню Йорк - приблизително пътуването е отнемало 60 часа - и към 50 часа на връщане.

Този дирижабъл обаче придобива трагична популярност, защото през 1937 година малко преди кацането си в Лейкхърст (САЩ), избухва в пламъци. При този отблъскващ случай губят живота си 35 от общо 97 души на борда, а повода за пожара по този начин и не се открива сигурно. Това слага края на една епоха.

След тази злополука идващият модел дирижабъл по този начин и не трябва пуснат в приложимост.

Днес още веднъж се създават цепелини, които се употребяват за туристически обиколки или за научно-изследователски цели.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР