Дирекция Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е започнала проверка дали

...
Дирекция Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е започнала проверка дали
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява Кацаров за покупката на ученическите тестове

Дирекция " Противодействие на корупцията “ в КПКОНПИ е почнала инспекция дали антигенните проби за учениците са купувани от Министерство на здравеопазването на повишени цени.

Проверката е по сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изяви на уволнения неотдавна зам. - министър на опазването на здравето Димитър Петров.
Проверката би трябвало да откри дали фактически са купувани проби на повишени цени и събитията към забавянето на доставките им.

От министъра на опазването на здравето е изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници. В рамките на днешния ден следва снемане на пояснения от някогашния заместител - министър на опазването на здравето Димитър Петров и от шефове на търговски сдружения, които са взели участие със свои предложения за доставка, само че са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица.

Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта за набиране на проби за учениците.

След довеждане докрай на инспекцията, КПКОНПИ ще реши дали да изпрати материалите на прокуратурата, в случай че има данни за корупционни закононарушения.

Зам.-министърът на опазването на здравето от премиера Стефан Янев без да се показват претекстове. В следствие здравният министър Стойчо Кацаров също не уточни такива, като съобщи, това е персонално решение на премиера. Първоначално Петров също не сподели каква е повода за освобождението му, само че от седмица отвори няколко фронта против Кацаров, обвинявайки го покупката на проби на повишени цени и оглавявайки митинга против преместването на Педиатрията в някогашната държавна болница " Лозенец ".

Обвиненията на уволнения зам.-министър

Петров упреква Кацаров, че еднолично е движил покупката на тестванията дружно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а самите проби са купени на повишени цени, а процедурите са били " нескопосани ".

" Не съм се занимавал с поръчването на тестванията, това не е моят сектор. Поставих въпросът за какво са толкоз скъпи тестванията, това беше и капакът за моето уволняване. Аз не се занимавам с тези проби, само че не го вършат и хората, които са виновни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестванията се занимава министърът персонално и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова . В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се написа, след това се изготвяха ранглисти. Попитайте нея за какво са толкоз скъпи. Те носят отговорност, че най-малко две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, заради липса на проби и нескопосано направени процедури. Както и заради това, че се прекратяваха контракти с едни компании с смяна в изискванията. Беше поставена наказателна клауза от 0,5% дневно за забавяне в документите, по-късно фирите получиха контракти с 10% наказателна клауза и се отхвърлиха ", разяснява Петров пред Нова телевизия.

Кацаров: Купихме три пъти повече проби за същите пари

По-рано в четвъртък Стойчо Кацаров отхвърли обвиняванията на освободения заместник-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров, че са купувани скъпи проби.

Той изясни пред бТВ, че с 10 - 12 млн. лева е планувана покупката на 1.5 милиона теста за учениците . След провеждането на търговете са купени 4.7 милиона теста , което е три пъти повече и то на цена близка до тази на назалните проби, които са по-евтини по отношение на така наречен щадящи проби, изясни Кацаров.

Той обясни, че е въведено условието за наказателна клауза по договорите за доставка на проби след първата извършена поръчка, тъй като една от компаниите закъсня с доставките . След като въведохме това условие за втората поръчка, това разколеба част от компаниите и те не участваха, изясни Кацаров.

Той отхвърли и обвиняванията за съмнителното качество на тестванията, тъй като те имат европейски документ за качество, който подсигурява акуратност на резултата от над 90%.
Кацаров съобщи, че все още има обезпечени проби за учениците най-малко доникъде на януари.

По-късно от Министерството на здравеопазването излязоха с позиция, в която приветстваха почналата инспекция на КПКОНПИ, защото по този метод ще отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури .

" Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в наличие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и подписаните контракти с изпълнителите бяха оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и всеки, който желае, може да се запознае с тях ", обявиха от Министерство на здравеопазването.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР