Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от

...
Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от
Коментари Харесай

Шефката на Столичната здравна каса е уволнена

Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от служба. Около досегашният шеф на СЗОК се зашумя след инспекцията, която беше назначена в ДКЦ " Александровска " през август 2021 година. Проверката беше провокирана от " писмен сигнал " на някогашен чиновник на болничното заведение.

За случая стана известно през ноември 2021 година, когато в навечерието на изборите на 14 ноември медии оповестиха, че офталмологът от „ Александровска “ доктор Александър Оскар е „ източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки подправени документи за фиктивни прегледи и операции. “

Според източниците това било открито при инспекция на столичната здравна каса през август. От СЗОК на доктор Оскар били наложени санкции „ да върне 178 000 лв. (с уточнението, че размерът на сумата не е потвърден), отсега нататък да не работи с НЗОК и да не прави амбулаторна активност. “

След направените от столичната Каса констатации през януари 2022 година ДКЦ " Александровска " подаде сигнал до шефа на НЗОК проф. Петко Салчев за „ тенденциозни и противозаконни “ дейности от страна на чиновници на СЗОК.

От Централното ръководство на здравния фонд провокираха извънпланова инспекция от Инспектората. Инспекторите на НЗОК установяваха, че няма документална диря за аргументите за разпореждането на цялостна инспекция в ДКЦ " Александровска ", с изключение на писменото питане на някогашен чиновник на болничното заведение.

В претекстовете си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е " с висок юридически риск, защото може да докара до загубата на СЗОК при юридически спор с ДКЦ " Александровска ".

През юли 2022 година Съдът смъкна обвиняванията в източване на Касата с подправени прегледи против ДКЦ " Александровска ", а глобата от 134 хиляди лв. беше анулирана. Проф. Оскар, който беше наклеветен, че е източил 170 000 лева от НЗОК беше оправдан, съобщи OFFNews. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР