Директорите в единствената държавна банка - Българска банка за развитие,

...
Директорите в единствената държавна банка - Българска банка за развитие,
Коментари Харесай

Директор в държавната ББР взима 31 000 лв. месечна заплата

Директорите в единствената държавна банка - Българска банка за развиване, не престават да взимат високи заплати, също както и при кабинетите на Бойко Борисов. Това излиза наяве от информация, публикувана от гражданското съдружие БОЕЦ. Един от шефовете на ББР е получил над 370 000 лв. през предходната година - или приблизително по 31 000 лв. на месец. 

Банката се популяризира с това, че 90% от кредитния й портфейл (2 милиарда лева) е бил раздаден на 20-ина  близки до властта компании. Това разкри Кирил Петков преди към година, когато стана длъжностен министър на стопанската система. Тогава той се зарече да спре потреблението на ББР като касичка за олигарси и за задачата предприе стъпки за промени в надзора и директорския съвет. Беше комплициран и таван на заемите - до 5 млн. лв., тъй че парите да стигат до повече и до по-малки компании.

От БОЕЦ сега  изясняват, че в последните седмици са се пробвали да съберат даннни за това какво се случва с едрите кредити  - обслужват ли се, събират ли се. " Помним, че през овладените от мафията Българска народна банка, ДАНС, прокуратура, Комисия за финансов контрол беше фалирана КТБ. Виждали сме и знаем, че мафията може да употребява тези институции в собствен интерес и против българското общество. Поискахме информация за размера на заплатите на сегашното управление и за метода, по които през 2020 година ББР закупи пакет на стойност от към 40 млн. лв. акции на ПИБ ", показват от БОЕЦ на страницата си във  Facebook.

Към началото на 2022 г. ББР има трима изпълнителни шефове, чиито месечни хонорари през 2021 година са били надлежно 15 847, 15 941 и 30 999 лв.. През декември от банката се похвалиха, че възнагражденията на членовете на директорския съвет са намалели доста до приблизително 16 625 лева. месечно (при 47 000 на човек през август 2020 и близо 26 000 лв. през септември).

ББР отказала да разкрие кой е директорът й със заплата 31 000 лева. Но от БОЕЦ са открили, че скъпият кадър с рекордното заплащане е Живко Тодоров. 

" Живко Тодоров – индивидът с една от най-високите заплати за държавен пост у нас, е назначен в ББР по времето на Бойко Борисов. От 2014 до март 2020 година е бил основен финансов шеф и член на Управителния съвет на ПИБ, показват от БОЕЦ.

Интересното е, че по времето, когато Тодоров минава от частната банка в държавната, стрестестовете са посочили, че ПИБ би трябвало да укрепи капитала си, като за задачата емитира нови акции. А кабинетът " Борисов " взема решение да помогне в оздравяването на Първа капиталова, като купи акции за 140 млн. лева посредством ББР. Сделката провокира скандал и обвинявания, защото оценката, по която страната купува - 5 лв. за акция, бе прекомерно повишена по отношение на пазарните цени. Премиерът Борисов обаче бе категоричен, че операцията е доста преференциална -  обясняваше, че бюджетът ще е на плюс, тъй като акциите ще носят лихви, а след време ще бъдат продадени на облага. Твърдението за лихвите провокира смях във финансовите среди - акциите не носят лихви, а дивиденти. Колкото до облагата, тя към този момент не се вижда. В началото на 2022 г. котировките на акциите на ПИБ на фондовата борса, за които страната през ББР е платила по 5 лв., са към 1.62 лева Което значи, че бюджетът е на минус с над 90 млн. лв. от договорката, пресмятат от БОЕЦ.

По бързата писта

Гражданското съдружие разказва още забавни детайлности към назначението на  Живко Тодоров в ББР и влизането на държавната банка като съучастник в ПИБ:

Тодоров е освободен от ПИБ на 31 март 2020 година, на 1 април в Българска народна банка е импортирано предлагането за назначението му в ББР и още на идващия ден Българска народна банка дава утвърждение. На 7 април УС на ББР взима решение Живко Тодоров да стане изпълнителен шеф. По това време се вихри следващ скандал към ръководената от Стоян Мавродиев ББР -  за голям заем (75 млн. лева), провиснал на фирма  с 2000 лева доходи. на 8 април Бойко Борисов " уволнява " Мавродиев. " Назначаването на Тодоров в ББР тъкмо в този миг не е инцидентно - ден преди Мавродиев да падне, с цел да не бъде изпуснат контролът в ББР, Борисов и  Делян Пеевски назначават идната марионетка ",  разяснява водачът на БОЕЦ Георги Георгиев.

След решението на държавното управление да купи акции в ПИБ, то разпорежда отчет по тематиката на няколко души от ББР, включително и на Живко Тодоров. " Човекът, който допреди няколко дни е бил финансов шеф в ПИБ, в този момент като шеф на ББР, би трябвало да изготви отчет за акциите, които ББР се готви да купи от ПИБ. И никой не вижда в това спор на ползи ", показва Георгиев.

От БОЕЦ изясняват, че ще сезират българските институции за  “новото КТБ - пазаруването на акциите на ПИБ от ББР на цена двойна на пазарната и за загубите от над 92 млн. лв., които това носи ".  " Всички тези решения са минали през групови органи. Крайно време е всеки да стартира да носи своята лична отговорност, вместо да царува групова безнаказаност. Всички ние плащаме за тези решения – всеки един от нас ", разяснява гражданското съдружие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР