Директори на училища с паралелки в област Изкуства протестират срещу

...
Директори на училища с паралелки в област Изкуства протестират срещу
Коментари Харесай

Училищни директори протестират срещу намаления прием в паралелките по изкуства

Директори на учебни заведения с паралелки в област " Изкуства " стачкуват против заложения от просветното министерство план-прием след 7. клас за идната образователна година. Според него учениците в тази област би трябвало да бъдат понижени 10 пъти. Такова било разпределението на този бранш в действителната стопанска система, а задачата на министерството е да има повече техници и строители. От учебните заведения по изкуствата обаче считат, че трудът им и постигнатото от тях се неглижира.

През последните години просветното министерство се пробва да усили доста професионалните паралелки, с цел да отговори на потребностите на пазара на труда. Така се стигна до напътствието идната година те да станат цели 60% от всички паралелки. Директорите на учебни заведения обаче написаха писмо, че са срещу приемът да се центарализира и желаеха измененията би трябвало да стават последователно. Защитиха и учебните заведения с паралелки в област " Изкуства ", които ще бъдат с доста понижен банкет.



Всички паралелки на 140-о приблизително учебно заведение в София са от област " Изкуства " - отсам след 12-ти клас излизат танцьори и графични дизайнери. След като прочели напътствията на министерството за приема след 7-ми клас следващата година, в учебното заведение останали неприятно сюрпризирани. От 10% учениците по изкуствата би трябвало да бъдат сведени до 1%.

" За страдание, в случай че би трябвало да сведем на 1% на районно равнище, тук влизат и учебните заведения, които са към Министерството на културата, с изкуства и така нататък, нашите учебни заведения към Министреството на образованието излизат отвън обсега на тези проценти ", сподели Мая Зафирова, шеф на 140-то СУ.

Българска национална телевизия: Тоест вие не би трябвало да съществувате?

Мая Зафирова: Може да се каже, че да.

" Аз се надявам, че всички възпитаници, които се образоват в специалностите по изкуства, няма да би трябвало да ги насочваме да се зидаро-мазачи или каквито и да са други експерти, без значение, че има нужда. Защото те това го учат с готовност и се раздават непрекъснато и се надявам този 1% освен да бъде повишен, дори ще усилваме от ден на ден интереса към специалностите, свързани с изкуства ", разяснява Марио Гергинов, зам.- шеф на 140-то СУ.



Според напътствията на министерството би трябвало да се понижат с 6 на 100 и учениците в област " Туризъм и услуги " и да се усилят тези в " Техника " и " Строителство ". Още една огромна смяна се планува. Местата за образование по специалности да са 60% от всички. Така за профилираните паралелки остават едвам 40%. Отбелязва се, че София, Кърджали, Шумен и Смолян най-силно изостават от тези числа, само че в границите на три години трябвало да се приближат до тях. Това обаче мъчно може да се случи.

" В София родителите сами споделят, че ползата е към езиковите и профилираните паралелки. Тук би могло да се насочи вниманието към по-интензивно проучване на дадения език по разнообразни предмети, с разнообразни профили, в това число и STEM, само че не към откриване на професионални паралелки в елементарните гимназии ", сподели Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

Директорите са написали писмо до министерството, че са срещу приемът след 7. клас да се централизира и да се унищожават паралелки по изкуствата. Искат и измененията да са плавни, а не прибързани. Колкото до кандидатстването тази година- випускът в София е по-малък, от 12 410 деца, само че и общо паралеките са понижени с 21.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР