Директорът на зоологическата градина Веспрем“ в Унгария - Ласло Тьорок,

...
Директорът на зоологическата градина Веспрем“ в Унгария - Ласло Тьорок,
Коментари Харесай

Една мъжка и 3 женски двугърби камили от Унгария се адаптират в София



Директорът на зоологическата градина „ Веспрем “ в Унгария - Ласло Тьорок, персонално докара със профилиран превоз четири нови двугърби камили в Софийския зоопарк, оповестиха от Столичната община.

Трите женски камили и един мъжки са млади животни, на възраст от 1,5 до 2,5 години, и нямат кръвно роднинство между тях. Те към момента не са достигнали полова зрялост, прецизират от Софийския зоопарк. Животните идват от огромно стадо в унгарския зоопарк, наброяващо 18 камили.

Спокойни са и се приспособяват сполучливо в българската столица. Вече са настанени в бранш „ Тревопасни животни “ и посетителите могат да ги видят в просторното им външно заграждение. 

Двугърбите камили са в категория „ Критично заплашен тип “ в Световната алена книга, тъй като дивите им популации в Монголските студени пустини са доста намалели. Отглеждат се и като домашни животни. В Столичния зоопарк двугърбата камила Пешо към този момент е и на напреднала възраст – на повече от 20 години.

„ Придобиването на младите и доста скъпи двугърби камили е извънредно значимо за Софийския зоопарк. От една страна, тъй като в Европа съвсем не се оферират за замяна камили или в случай че се оферират, те нормално са единични човеци или с родствена връзка между тях, което не разрешава поколение. И от друга, доста се надяваме, че откакто тези животни влязат в полова зрялост, можем да имаме и дребни, с което за следващ път ще допринесем за опазването на биоразнообразието в Европа. Уверени сме, че децата, които са повече от половината от всички гости в Столичния зоопарк, доста ще се радват да ги видят “, изясни шефът на софийската зоологическа градина ланд. арх. Добромир Бориславов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР