Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

...
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.
Коментари Харесай

Една година COVID в България: Надеждата е във ваксините


Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев разяснява пред Българска национална телевизия, че здравната система като цяла през днешния ден е в пъти по-подготвена за натиска на пандемията, в сравнение с преди 12 месеца.

Първите случаи на COVID-19 в България бяха в лечебните заведения в Габрово и Плевен. Тогава имахме единствено 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни проби, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни дрехи, напомни той.

Грешката, счита Кантарджиев, е била, „ че се позволиха доста хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да основат едно съмнение в обществото, а оттова идва и страхът “.

Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има възможност да придобие сезонен темперамент, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен темперамент. Това значи дребни групи от заболели хора, само че с по-дълга дълготрайност, ще се явява в обособени колективи, фамилии и групи в идващите години, само че няма да има пандемичен темперамент. Тогава може да се имунизираме като за грип, изясни проф. Тодор Кантарджиев.

Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската разновидности ги няма в нашата страна, в случай че не ги позволяваме ще е добре. Има го единствено английският вариант, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от английския вариант. Всички разновидности се покриват от имунизациите, като се изключи една - нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко. Но имаме подготвеност за нови разновидности, разяснява вирусологът.

По думите му се работи да се сътвори и една обща ваксина за грип и ковид. Той сподели също, че преболедувалите е задоволително да бъдат имунизирани с една доза.

Според него ключовотов спазването на ограниченията е персоналната отговорност: " 85% от хората съблюдават ограниченията, 10% не ги съблюдават от недоумение и неглижиране и 5% го вършат преднамерено и на инат, което компрометира сега ".

Ако вирусът продължи да се развива по този начин, ще се имунизираме всяка година, сподели от своя страна акад. Богдан Петрунов, някогашен шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Настоящите ваксини оказват въздействие на всички разновидности на COVID-19, само че в друга степен, по този начин е и с с типа от ЮАР - въздействат, само че по-малко, разяснява той пред Нова тв.

Ако по този начин продължава да се развива вируса, евентуално ще би трябвало да се имунизираме всяка година, тъй като още доста разновидности ще има на ковид, добави експертът. За имунизацията на Johnson & Johnson той осведоми, че демонстрира висока успеваемост на разнообразни места - Южна Америка, Съединени американски щати, Африка, освен това с една доза.

За него втората доза е доста значима, а имунизациите би трябвало да се слагат, както е протекло клиничното проучване, а не някой да реши своеволно, че ще поставя единствено една доза или да трансформира времето на слагане на двете дози. Но акцентира, че даже единствено едната доза защищава до 50%.

Преболедувалите не трябва да си поставят ваксина доста скоро, тъй като те имат към този момент антитела, а имунизацията подтиква в допълнение имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за насъбраните антитела, просто би трябвало да изчакат няколко месеца, съобщи имунологът.

Вече се приказва, че коронавирусът не е зараза най-вече на белодробната система, а на сърдечно-съдовата, добави още той.

Акад. Петрунов бе безапелационен, че няма значение с коя ваксина от утвърдените ще се имунизираме, защото те са сходни като деяние и неслучайно са утвърдени. Той акцентира, че имунизацията ни оказва помощ да минаваме през заболяването по-леко, а имунизираният може да заразява и може да бъде инфектиран.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР