Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

...
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Българи с тези две болести не трябва да се ваксинират срещу К-19

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев изнесе онлайн лекция на тематика „ Ваксини, имунизации - от главните правила към новите разработки “.

"Онкоболни на химиотерапия и хора на имуносупресия, не е добре да се имунизират, тъй като поради потиснатата им имунна система, защото няма да имат нужния имунен отговор.

Ваксината не е нездравословна за тях, а просто няма да има нужния резултат. Затова обществото би трябвало да ги пази като се доближи колективен имунитет ", съобщи професорът.

Най-добре е доктор, който познава положението на пациент с съпътстващи болести да реши коя ваксина е най-хубавата за него.

Преболедувалите от Коронавирус 19 няма проблем да се имунизират, само че най-добре това да стане най-малко три месеца откакто е излекуван. Ако болестта е протекло тежко, имунитетът му евентуално е подтиснат и имунизацията няма да е задоволително ефикасна на този стадий.

Ваксинация се отсрочва, когато човек не се усеща добре - да вземем за пример в случай че има температура.

Кантарджиев подсети, че бебетата се раждат с три пъти повече антитела от майките си. Така че е разумно това да важи и при положение, че майката е преболедувала от Коронавирус 19.

Изключително високи са условията за сигурност за имунизациите, до степен да се жертва част от тяхната успеваемост, изясни той. По-лесно съгласно него се прави ваксина за по-вирулентните вируси, в сравнение с за по-малко смъртоносните.

Три са главните типове ваксини против Коронавирус 19:

иРНК ваксини - те съдържат материал от вируса, който дава указания на нашите кафези по какъв начин да произведат безвреден протеин, който е неповторим за този вирус.

След като нашите кафези произведат копия на този протеин, те унищожават генетичния материал получен от имунизацията. Организмът ни разпознава този протеин като непознат и създава Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които "ще помнят " по какъв начин да се борят с вируса, в случай че бъдем инфектирани.

Всъщност иРНК технологията не е нова, само че е било проблем по какъв начин да се стигне до рибозомите в клетката. Именно това е революционното в този тип ваксини - употребява се липозомна мастна капчица, в която се намира наночастицата РНК.

Белтъчни субединични ваксини - те включват безвредни частици от вируса вместо целия вирус. След имунизацията имунната система ги разпознава като непознати и стартира да създава Т-лимфоцити и антитела.

Векторни ваксини - съдържат "отслабена версия " на вируса - друг вирус от този на Коронавирус 19 - който има генетичен материал от вируса, причиняващ Коронавирус 19, въведен в него. Това в действителност е векторът.

След нахлуване на векторния вирус в нашите кафези, генетичният материал дава указания на клетките да създават протеин, неповторим като вируса на Коронавирус 19. Нашите кафези вършат копия на този протеин и организма ни създава Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които "ще помнят " по какъв начин да се борят с вируса, в случай че бъдем инфектирани.

Нито една ваксина не може да заразява с вируса, причиняващ Коронавирус 19.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР