Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх.

...
Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх.
Коментари Харесай

Повече експерти и по-модерни методи в грижата за недвижимото културно наследство на България

Директорът на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров предложи нова конструкция на институцията, с цел да й върне ролята на страж на националното богатство. Това оповестиха от института.

На 50-ина специалисти е предоставена грижата за 40 000 паметника на културата дружно с хиляди преписки, информации, задачи, координиране и мнения за планове, отчети и проекти годишно за цялата страна. Резултатът е необратима загуба на културни полезности, тежки и дълги процедури, неефективност, публично съмнение.

Основен проблем е неналичието на режими на запазване на повече от 18 000 недвижими културни полезности. Те са декларирани, само че нямат финален статут - национална, локална или културна полезност за сведение, и няма правилник за допустимите намеси в тях. По тази причина порастват случаите на анулирани от съда мнения на министъра на културата - на процедура тези обекти са незащитени. Още няколко хиляди обекта към момента не са разпознати, изучени и предпазени от Закона за културното завещание, показват от НИНКН.

Изучаването и оценката на един обект лишава сред 1 и 4 седмици. Определянето на статута на всичките 18 хиляди е допустимо, в случай че 180 архитекти работят без спиране в продължение на 5 година и не се занимават с нищо друго. В новата конструкция са планувани 45 специалисти , чиято задача е да се погрижат първо за най-застрашените, с поддръжката на в допълнение привлечени външни експерти, познаващи локалната специфичност.
 Рилският манастир набира дарения за реституция на старопечатни книги
Рилският манастир набира дарения за реституция на старопечатни книги

Библиотеката на Рилския манастир пази при специфични условия над 200 ръкописа

Предложението е екипът на НИНКН да се разшири гладко през идващите 2-3 години до 139 специалисти. 108 от тях ще изследват, изследват, документират, правят оценка и поддържат националния документален списък и редом с това ще се образоват за мощно характерните действия на института. 31 чиновници ще поемат администрацията и обслужването на хилядите претенции на жители, бизнесмени и институции.

Част от екипа ще станат новите районни отдели на института в Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна.

С новата конструкция НИНКН ще стартира мониторинг на обектите от международното и националното недвижимо завещание, търсене и проучване на културни полезности, събиране на информация за застрашени обекти. Ще има и профилирана лаборатория за реституция и консервация. България е от дребното страни без такава лаборатория.

Предстои дигитализиране на големия архивен фонд и създаване на осведомителна система и електронен указател, които ще облекчат и ще ускорят услугите за жители. НИНКН има желание да стартира профилирани образования за архитекти, както и образование за притежатели и вложители.
 Реставрират видинската синагога
Реставрират видинската синагога

Срокът за осъществяване е 24 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР