Директорът на института проф.Стоилов уточни: „От една страна разчитаме на

...
Директорът на института проф.Стоилов уточни: „От една страна разчитаме на
Коментари Харесай

Проф. Янаки Стоилов, БСП: България изостава в политиката по осигуряване на средства за финансиране на научни изследвания


Директорът на института проф.Стоилов посочи: „ От една страна разчитаме на опциите на Плана за възобновяване и устойчивост, който би трябвало да приготви всяка страна в Европейски Съюз.” Срокът е до края на март, напомни социалистът и акцентира, че левицата ще упорства предложенията на Българска социалистическа партия в Плана да бъдат взети поради от държавното управление.

„ България вместо да напредва в политиката по обезпечаване на средства за финансиране на научни проучвания, на нови технологии – изостава”, установи Стоилов, като означи, че България е измежду страните, които отделят най-малко средства за научни проучвания измежду Европейски Съюз – 0,84 % от Брутният вътрешен продукт по отношение на 2,2 приблизително за Европейски Съюз. Националните средства са още по-малко – 0,14 % от Брутният вътрешен продукт. Те са повече от два пъти по-малко по отношение на това, което България е отделяла преди 12 години.

„ Сегашното държавно управление не извършва задачата си, тъй като за просвета и проучвания е трябвало към сегашния миг да се отделят 1,5 %, а те са към два пъти по-малко “, сподели още Стоилов.

“БСП изготви своите различни оферти по Плана за възобновяване и устойчивост, които стъпват на две основи - едната е водородната стопанска система, другата е дигитализацията. “Това уточни финансовият специалист на Българска социалистическа партия Пламен Милев. Той обясни, че в границите на този проект левицата има пакет от цялостни оферти, които демонстрира една опция: “Ние имаме решенията, с които да се сътвори една високотехнологична стопанска система, която основава работни места и притегля гении.”

Милев акцентира, че в предизборната си платформа Българска социалистическа партия предлага Секторна тактика за привличане на вложения в страната, обвързана с научните центрове за върхови технологии. „ Ще създадем Специализиран фонд за изцяло, безплатно финансиране на академични галактически планове. Предлагаме и държавно, и фискално стимулиране на развиването на цифровата стопанска система и на стопанската система и промишлеността в региона на „ изкуственият интелект”, очерта проектите на Българска социалистическа партия Пламен Милев.

„ За жал в Националния проект за възобновяване и резистентност на България във типа, в който е препоръчан от държавното управление, е отделена доста незначителна сума за частта „ Научни проучвания и иновации”. Това демонстрира, че ние не сме наясно с целите, които би трябвало да заложим в тактиката за икономическо развиване оттук насетне.” За това сигнализира евродепутатът от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова.

Тя изясни, че в случай че България показа проект, който не дава отговор на критериите и условията, няма да получи спомагателното финансиране от Европейски Съюз, а в обстановката на задълбочаваща се икономическа и обществена рецесия, тези средства са извънредно значими.

„ Българска социалистическа партия предлага опция за развиване на действителни планове. Проекти, които биха нараснали Брутният вътрешен продукт и биха спомогнали за битката с младежката безработица и за обезпечаване на работни места. Те не се базират на стиропор и саниране, на неща, които способстват за предстоящ напредък и развитие”, съобщи Цветелина Пенкова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР