Директорът на ФБР Кристофър Рей възнамерява да каже на изслушване

...
Директорът на ФБР Кристофър Рей възнамерява да каже на изслушване
Коментари Харесай

Директорът на ФБР: Китайски хакери са взели на прицел критична американска инфраструктура

Директорът на ФБР Кристофър Рей има намерение да каже на чуване през днешния ден в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, че хакери, свързани с китайското държавно управление, са взели под прицел сериозна инфраструктура в Съединени американски щати и са подготвени да причинят на американците " вреди в действителния свят ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

ФБР авансово е популяризирало част от информацията, с която шефът му ще запознае особено образуваната комисия по конкуренцията с Китай към долната камара на американския Конгрес.

Според публикувания от ФБР текст Рей ще каже, че пречиствателни станции, електропреносната мрежа, нефтопроводи и газопроводи, както и транспортни центрове са измежду задачите на спонсорирани от китайската страна хакерски интервенции, на които до момента се е обърнало " прекомерно малко публично внимание ".

" Хакери в работа на Китай са се прицелили в американска инфраструктура, подготвени да всеят безпорядък и да причинят вреди в действителния свят на американските жители и общини, в случай че и когато Китай реши, че е пристигнало време за нанасяне на удар ", ще каже Рей пред комисията съгласно текста, изработен публично притежание от ФБР, показва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че през днешния ден Рей ще приказва за първи път пред комисията по конкуренцията с Китай към Камарата на представителите, а тематиката на чуването ще са киберзаплахите, идващи от Пекин. Той ще се яви на чуването дружно с още трима високопоставени представители на Съединени американски щати в киберсферата.

Предупрежденията на Рей идват ден откакто Ройтерс осведоми, че в последните месеци американското държавно управление e провело контраоперация против злонамерена китайска кибердейност, наречена " Волтов ураган " (Volt Typhoon). Според представителите на Съединени американски щати тази китайска интервенция е имала за цел шпионаж на мрежи на американската инфраструктура.

Ройтерс напомня, че шефът на ФБР от време на време предизвестява за напъните на китайското държавно управление да прави подривна активност в Съединени американски щати посредством шпионски акции, кражба на интелектуална благосъстоятелност и хакерски атаки. Пекин на собствен ред е упреквал Съединени американски щати и техните съдружници в разпространението на дезинформация поради обвиняванията им по отношение на хипотетично спонсорирани от Пекин хакерски групи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР