Директорът на 120 ОУ: Удължаването на учебната година за VII

...
Директорът на 120 ОУ: Удължаването на учебната година за VII
Коментари Харесай

Директорът на 120 ОУ: Удължаването на учебната година за VII клас е добра възможност за децата и за

Директорът на 120 ОУ: Удължаването на образователната година за VII клас е добра опция за децата и за родителите
Удължаването на образователната година за седмокласниците с две седмици е добра опция както за децата, по този начин и за родителите. Тя ще покаже своята успеваемост след няколко години. А терзанията у родителите са предизвикани от обстоятелството, че не знаят по какъв начин това ще се отрази на учениците.

Това съобщи в изявление за БГНЕС шефът на 120-о Основно учебно заведение „ Г. С. Раковски ” в София Цветанка Тонева.

Тя посочи, че преместването на Националното външно оценяване от края на май на 17 и 19 юни е по-добър вид, тъй като по този начин от една страна учениците ще имат повече време да се приготвят за оценяването, а от друга Държавните зрелостни изпити, които се организират на 21 и 23 май се отделят от така наречен „ матури ”. Освен това сме длъжни да въведем удължаването на образователната година за седмокласниците според новата нормативна база, която влиза в действие, акцентира Тонева, като съобщи, че нововъведението няма да докара до разтърсвания в системата. Тя посочи и позитивни детайли в смяната.

„ Увеличават се часовете по Български език и литература с 10 часа, а по математика с 8. Те могат да се употребяват за упражнение и за затвърждаване на нови познания, което ще даде късмет на учениците да се показват по-добре на НВО. Досега учениците в 7 клас учеха 34 седмици по 5 ч. БЕЛ и 4 ч. математика. От новата образователна година те ще учат 36 седмици, което значи, че те в допълнение ще учат още 10 часа БЕЛ и 8 ч. математика ”, посочи шефът на 120-о учебно заведение.

Тонева разяснява още, че огромна част то родителите, които при започване на седмицата стартираха петиция против преместването на НВО от края на май през юни, както и други се оплакват, че през лятото децата им няма къде да отидат, да спортуват, няма кой да се занимава с тях.

„ Сега учениците ще бъдат обхванати в учебно заведение и ще имат постоянен образователен развой. Това е хубаво както за децата, по този начин и за родителите, няма да са безпризорни, да остават сами у дома, няма да бъдат по улиците, а ще бъдат в учебно заведение. Ние даваме късмет на децата да учат малко повече. Има европейска процедура, в която учениците в някои страни стартират в края на август или на 1 септември и учат повече седмици в сравнение с в България “, добави Тонева.

Тя сподели, че в последните две седмици на юни (15 - 30.06) в нейното учебно заведение децата от 7 клас ще учат до обяд и акцентира, че тази мярка може да се вкара във всички школа в страната, защото стаите на учениците от 1 до 6 клас, както и на дванадесетокласниците ще бъдат празни и може да се обезпечи провеждането на образователен развой в една промяна.

На въпрос дали това удължение ще докара до преуморяване на учениците, Тонева беше безапелационна, че това няма по какъв начин да се случи. „ Ако има изтощени деца, те са изтощени, тъй като по цели нощи пишат или играят на компютърни игри и спят малко. Не се преуморяват от учене ”, съобщи шефът.

По отношение на частните уроци Цветанка Тонева сподели, че има прекомерно амбициозни родители, които записват децата си на повече от 5 извънкласни действия, което не смята за вярно и посъветва родителите да насочат силите на децата си към тези области, към които имат интерес.

Тя беше безапелационна и във връзка с това, че всяко едно дете може да получи висока записка на НВО, в случай че работи старателно и поставя систематични старания по всички дисциплини, само че има и дребна част от учениците, които не се задоволяват единствено с подготовката в учебно заведение и имат потребност от още занимания и по тази причина вървят на частни уроци. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР