Директорът бизнес развитие в ZenArt Ния Йотова очаква фирмата скоро

...
Директорът бизнес развитие в ZenArt Ния Йотова очаква фирмата скоро
Коментари Харесай

Производители на светове

Директорът бизнес развиване в ZenArt Ния Йотова чака компанията скоро да стартира да мисли за спомагателни вложения

© Цветелина Белутова Българската компания за виртуална действителност ZenArt създава разнообразни сюжети, включващи същински и именити местаДружеството работи главно с задгранични клиенти и партньориБизнес ангели са вложили 300 хиляди евро

Ния Йотова се намира върху Белоградчишките скали. Оглежда се наляво и надясно, след което се запътва към тънка дъска, която свързва две от скалите. " Тук постоянно ми става неприятно ", споделя тя. " Имам боязън от височини и просто не мога да мина от другата страна. " В идващия миг Йотова смъква хедсета за виртуална действителност от главата си и е още веднъж при нас – в офиса на ZenArt в центъра на София. Небето още веднъж е елементарен таван, а когато се обръща, зад шефа бизнес развиване в компанията не се намира Белоградчик, а екипът от 15 души, който е основал виртуалната действителност, в която до неотдавна се е потопила тя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от дребното български компании, ориентирани прецизно към виртуалната действителност, ZenArt съществува едвам от няколко месеца. Дружеството е учредено през юни 2019 година, по тази причина и сдружението " Зенарт " към момента няма първи финансов доклад. Съосновано е от трима души – Георги Георгиев, Иван Николаев и Тихомир Няголов, които съгласно Търговския указател са притежатели на 50% от капитала посредством сдружението " Зенкорп ", а другата половина е в бизнес ангелите Николай Филипов и Михаил Иванов, които са вложили общо 300 хиляди евро в дялов капитал. Сред екипа на компанията личат и имена, работили за гейминг студия като Ubisoft България, които обаче са предпочели да оказват помощ за развиването на технологията на прохождащата компания. Работата по ZenArt обаче датира от по-рано, като първият показ на артикул е от април тази година. Първоначално тримата съоснователи пробват да наберат финансиране посредством платформата Kickstarter, само че там не откриват интерес от вложителите.

Когатът екипа на " Капитал " посещава офиса на ZenArt, съоснователите отсъстват. Те са в Прага на конференция с присъединяване на Huawei – до този миг най-големият сътрудник на българската компания. Връзката сред китайския колос и българското джудже се появява още в самия зародиш на ZenArt, когато създателите на компанията оферират на представители на Huawei да тестват технологията им на конференция. Както се оказва, и двете са от помощ една на друга. Технологията на Zenart има потребност от това да доближи до по-широка аудитория, а Huawei има потребност от тежък програмен продукт, който да покаже на нейните клиенти - телекомите, какви са опциите за свръхбърз интернет на мрежата от пето потомство 5G. Така двете компании стартират да работят дружно под контракт, само че в същото време българската компания продължава да създава своите лични сюжети.

Вир туалните скали на Белоградчик

Когато влезете в света на ZenArt, се оказвате във виртуална " зала ", от която можете да изберете коя дестинация желаете да посетите. В момента там има единствено една – Белоградчишките скали, само че скоро тази численост ще се трансформира в три, а по-късно – в още повече. Наличието единствено на една дестинация е и повода ZenArt към момента да няма артикул за крайния консуматор, като вместо това компанията избира да изчака и да пусне на пазара пакет от три дестинации, които би трябвало да бъдат изцяло подготвени при започване на идната година, като прогнозната цена на пакета е 40 $ за три " свята ".

За влизането в света на ZenArt е необходим елементарен комплект за виртуална действителност, включващ хедсет, датчици и контролери за ръце. Веднъж щом сте там, Белоградчик наподобява изненадващо реален. От началната ви точка до върха на скалите има табели, които описват истории за мястото, можете да взимате мечове и брони, както и да стреляте с пушка от времето на българо-сръбската война през 1885 година - и всичко, по което стреляте, ще дава отговор физически съответно на изстрелите ви. Когато към този момент сте горе върху скалите, можете да чуете истории и митове за Белоградчишките скали, да сменяте деня и нощта, времето към вас и даже да се телепортирате върху скалите, които в действителния свят биха били отвън обсега на редовите туристи.

Фотограф: ZenArt VR

" До края на годината би трябвало да са подготвени още два сюжета – Олимп и Карибите, които са в постпродукция. В момента те се обработват от нашите 3D актьори ", споделя Йотова. " През януари или февруари би трябвало да пуснем на пазара пакет с трите ни дестинации – Белоградчик, Олимп и Карибите. Тях ще пуснем на потребителския пазар през магазини като Steam и Epic Store, непосредствено към крайния клиент. "

Образование и аркади

Радослав Киров, който дава отговор за сюжетните линии в продуктите на компанията, споделя, че тази интерактивност прави продукта забавен за просветителни институции. Така интерес ненадейно се появява от университети в Съединени американски щати – в Невада и Илинойс. Според Киров и Йотова в съвсем всеки американски университет има построена лаборатория за виртуална действителност, което отваря една евентуална ниша за ZenArt. Киров да вземем за пример чака ползата в това отношение да се вдигне през идната година, когато ще бъде приключен сюжетът с боговете на Олимп.

" Интересът към Белоградчик ни изненада, тъй като малко хора отвън района знаят за него. Не по този начин стоят нещата със сюжета ни на Олимп, тъй като древногръцката митология се учи на всички места ", споделя Киров. " Там не можем да си позволим взаимни отстъпки с детайлите и имахме доста работа във връзка с това по какъв начин са изглеждали боговете, каква е връзката на всеки с всеки. "

Другата, по-голяма, ниша за ZenArt идва от така наречен аркади - модерната версия на залите за игри от 80-те и 90-те години на ХХ век, където към този момент вместо игри като Pac-Man има високотехнологично съоръжение, което не е всеобщо публикувано измежду крайните консуматори. " Работим с над 1000 аркади в Съединени американски щати, Австралия, Канада и Западна Европа ", споделя Йотова. Цената за крайните консуматори на аркадите варира сред 20 и 25 $ на час. " Принципът е на разделяне на приходите – в случай че един консуматор играе в нашия свят, получаваме пари и ние, и самата аркада. "

Ранен кръстопът

ZenArt може да е млада компания, само че към този момент може да се каже, че е на първия си кръстопът. От една страна, компанията продължава да работи върху личните си сюжети, като единствено по себе си това не е лека задача. За пресъздаването на Карибите да вземем за пример е необходим екип на място, който да иде там с камери и дронове, които да картографират мястото, след което се минава в обработка и " запълване на дупките ". Въпреки че надали който и да било чиновник може да се оплаче от командировка на Карибите, начинанието е тежко откъм разноски за един стартъп.

От другата страна е огромният интерес от частни клиенти, които са заинтригувани от персонализирано наличие за виртуална действителност. Разбира се, не е невероятно компанията да работи и по двата вида задания, само че не и със настоящия размер на екипа от 15 души. За да се разрасне ZenArt, е нужно освен в допълнение финансиране, което компанията евентуално ще откри относително елементарно поради големия интерес към VR технологиите сега – само че и сигурност, че този бизнес интерес не е краткотраен.
" Трябва да балансираме сред това, което е нашият главен план, и тези персонализирани планове, които са ни сигурни пари ", споделя Йотова. " По метода, по който го виждам аз, след няколко месеца би трябвало да стартираме да мислим за в допълнение финансиране. Ограничена ли е технологията поради нужния хардуер?

Радослав Киров: В момента VR се намира там, където бяха смарт телефоните преди 10 години – на прага на това да стане всеобща технология. Оборудването към момента не е всеобщо налично и за доста хора не е обоснована инвестиция, само че идващото потомство хедсетове да вземем за пример ще е доста по-леко, без кабели. Отделно навлизането на 5G мрежи ще значи, че можеш да стриймваш виртуална действителност непосредствено през телефона, посредством облака, без да има потребност да имаш супермощен компютър, който да прави непрекъснато калкулации на огромни и тежки данни.

Накъде сте ориентирани – към крайните консуматори или бизнеса?

Ния Йотова: Работим и с двата модела – към бизнеса и към консуматори. В онлайн магазините се насочваме към крайните клиенти, като там ще би трябвало да влагаме доста в маркетинг, с цел да бъдем забележими. Докато чакаме обаче наличието за потребителския пазар, взехме решение да създадем изследване кои бизнеси се интересуват от този вид артикул. Първоначално смятахме, че туризмът ще се интересува, само че се оказа, че не е по този начин, тъй като промишлеността не е дорасла за тази технология. Затова започнахме да опитваме на други места, като максимален интерес има от така наречен " аркади " за развлечение, където има предварителни вложения в съоръжение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР