Директива за прозрачност в заплащането, приета в края на месец

...
Директива за прозрачност в заплащането, приета в края на месец
Коментари Харесай

Край на тайната в заплащането

Директива за бистрота в заплащането, призната в края на месец март задължава фирмите от Европейски Съюз да оповестяват информация, посредством която чиновниците да могат да съпоставят заплатите си и да оповестяват за разлики, учредени на пола.

Държавите членки би трябвало да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 година Какво следва да бъде приложено за законодателството и по какъв начин това ще се отрази на пазара на труда в България, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Този документ има значително значение, тъй като ще даде право на информиране на търсещите работа лица по отношение на заплащането и право да бъдат осведомени с равнищата на възнаграждение на служащи, полагащи идентичен труд, както и отговорности за фирмите да рапортуват разликите в заплащането на дамите и мъжете. Прозрачността на заплащането разкрива структурите на заплащането в една организация и разрешава на работещите да подхващат дейности за справяне с непрекъснатите разлики в заплащането.

С тази Директива ще се отстранен пристрастията и дискриминирането, учредени на пола, даже и несъзнателна. Всеки служащ ще има справедливост да знае какъв брой печелят неговите сътрудници, мениджъри и изпълнителни шефове, както и той да оповестява своето възнаграждение.

 istock istock
Прозрачността на заплащането значи, че служащите и чиновниците ще имат право да изискат и да им се дава информация за всички заплащания, бонуси и спомагателни придобивки, изплащани в цялата организация. Работодателят ще се задължи да дава информация за дилемите и уменията, свързани с оценката на работата за определяне на равно възнаграждение за труд с идентична стойност. Гарантира се, че служащите са свободни да разискват заплащането си и се предотвратяват клаузи за закани против служащи, които разискват заплащането си.

Прозрачността на заплащането може да играе решаваща роля за обезпечаване на забележителен прогрес в оправянето с разликата в заплащането на дамите и мъжете. В България е 12,2% съгласно последните настоящи данни към 2021 година. В България дамите претърпяват съществени загуби заради мощното си наличие в нископлатени браншове. Заетостта на дамите доминира в два от трите най-ниско платени стопански действия, освен това с по-ниска работна залата от тази на мъжете - „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (с 21%), „ Култура, спорт и развлечения (с 26%).

Разликата в заплащането се дължи главно на хоризонтално и отвесно сегментирания по пол на пазар на труда. Затова подобряването на салдото по пол в икономическите действия и специалностите, по-добрата реализация на дамите във високоплатени браншове и в процесите на взимане на решения, прозрачността при заплащането и други, са важен фактор за нейното понижаване. Директива ще помогне да се ограничи феминизацията и сегрегация на специалностите и незадоволителното оценяване и заплащане на работата, осъществена от дамите в съответни работни места или цели браншове.

 istock istock
Важно е да се свие разликата в заплащането сред половете, с цел да се свие разлика в пенсиите след привършване на трудовата интензивност. Средно за България, пенсиите на дамите за застрахователен стаж и възраст са с 20.2% по-ниски от пенсиите на мъжете. Съществува и обществен императив, защото разликата в пенсиите имат последствия за живота на дамите, в това число тяхната финансова сигурност и качество на живот.

Директива поддържа и процеса на груповото договаряне за понижаване на несправедливите и/или излишно огромни разлики в заплащането сред групи служащи, както и за по-добро справяне с ниското възнаграждение като цяло. Колективното договаряне играе основна роля за дейно използване на правилото на равното възнаграждение.

Тази Директива ще поддържа в оптималната степен прозрачността в заплащането на труда, създавайки правила, които надвишават обсега на едно дружество и/или важат за всички поделения на една и съща компания, включително в мултинационалните компании. Така Директивата ще помогне посредством груповото договаряне за дейно използване на правилото на равното възнаграждение, като се отстрани фактора териториалното местонахождение на компанията.

По-бързото транспониране на Директивата за бистрота на заплащането ще форсира процеса за доближаване с европейските равнища на възнаграждение и реализиране еднообразно възнаграждение за еднакъв труд или труд с една и съща стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР