Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече

...
Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече
Коментари Харесай

Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети за метрото

Дипломите за висше обучение стават като билети за метрото, повече хартия, по-малко действителна оценка на качеството. Колкото повече висшето обучение у нас е подчинено на оцеляване, толкоз то ще става по-ненужно на обществото.
Коментарът е на някогашния ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев.

„ Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите в Пловдив ще подари на своите студенти стипендии, преносими компютри, таблети, почивки в български курорт и екскурзия за двама в чужбина “ - това е записано на уеб страницата на образователното заведение. Става дума за дарове, които ще бъдат раздадени за студентския празник, разясни ректорът на висшето учебно заведение проф. Димитър Димитров. „ Не разбирам къде е некрасивото в това наше деяние. Спазвам закона, разходвам своите пари, обичам да подарявам”, сподели той.

През предходната година ВУЗ-ът подари на студентка от Пазарджик високопроходим автомобил. Сега в томболата са включени таблети, преносими компютри, почивки в България и екскурзия до Париж, Лондон и Рим.„ Налагането на цензура върху нашите реклами е средновековна инквизиция”, сподели Димитров и добави: „ Беше накриво като подправена вест, че ние примамваме студентите с бонуси. Студентите не са диви животни да се примамват, те са мислещи същества”.

Преференции за кандидат-студенти разгласи на уеб страницата си и Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив. Една от тях е понижение на таксата за признати първокурсници, които доведат за кандидатстване собствен другар. Те обаче би трябвало да имат нужния бал, с цел да бъдат признати, посочи президентът на образователното заведение проф. Георги Манолов.

„ Според годишните ни изследвания за кандидатстудентското търсене за нашето висше учебно заведение над 80 % от нашите студенти се ориентират и притеглят от висшето учебно заведение от техни другари, познати и родственици, които към този момент учат в учебното заведение. Оттук се зароди сходна самодейност да помислим по какъв начин можем да разтеглим разгръщането на тази концепция и взехме решение, че това е един от методите да се привлекат кандидат-студенти”, изясни той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР