Дипломация за последен отказ има за цел да намери мирно решение на задълбочаващата се криза в Нигер

...
Очаква се делегация от регионални нации да пристигне в Нигер
Коментари Харесай

Очаква се делегация от регионални нации да пристигне в Нигер в дипломация за последен отказ усилия за постигане на мирно решение с разбунтувалите се войници, които свалиха президента на страната миналия месец

От САМ МЕДНИК Associated Press, 19 август 2023 г., 3:34 ч. Избори. Но дори и в този случай този ход включваше дипломатически усилия, ръководени от тогавашните президенти на Мавритания и Гвинея, докато Джаме изглежда действаше сам, след като гамбийската армия се закле във вярност на победителя в изборите Адама Бароу.

Хуманитарната ситуация в страната също е в дневния ред на специалния представител на ООН за Западна Африка и Сахел.

Преди преврата близо 3 милиона души са били изправени пред сериозна продоволствена несигурност и стотици хиляди са били вътрешно разселени, според CARE, международна хуманитарна група. Икономическите санкции и санкциите за пътуване, наложени от ECOWAS след преврата, съчетани с влошаващата се сигурност, ще имат тежки последици за населението, каза групата.

Преди западните държави гледаха на Нигер като на една от последните демократични нации, с които можеше да си партнира, за да отблъсне нарастващия джихадистки бунт, свързан с Ал Кайда и групировката Ислямска държава и са излели милиони долари военна помощ и съдействие за укрепване на силите на Нигер.

След преврата бивши джихадисти казаха на Асошиейтед прес, че екстремистите са се възползвали от свободата на движение, причинена от прекратените военни операции от Франция и САЩ и разсеяна нигерска армия, която съсредоточава усилията си върху столицата.

Миналата седмица най-малко 17 войници бяха убити и 20 ранени по време на засада от джихадисти. Това беше първата голяма атака срещу армията на Нигер от шест месеца. Ден по-късно най-малко 50 цивилни бяха убити в региона Тилабери от екстремисти, за които се смята, че са членове на групировката "Ислямска държава", според доклад за вътрешната сигурност на хуманитарните групи, с който АП се запозна.

„Докато лидерите на Нигер са погълнати от политиката в столицата, барабанният ритъм на смъртоносните джихадистки атаки продължава в провинцията“, каза Корин Дуфка, политически анализатор, който е специалист по региона Сахел.

„Неотдавнашните атаки трябва да мотивират всички страни да работят за възможно най-бърз и всеобхватен преход, за да могат да се върнат към решаващия бизнес за защита на цивилните от опустошителните последици от войната. В определеното време нигерийците и нейните партньори трябва да разгледат дълго и упорито защо и как демокрацията в Нигер се поколеба“, каза тя. —————

Репортерът на Associated Press Едит Ледерер допринесе от ООН.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР