дин от производителите на ваксини предупреди за възможни странични ефекти

...
дин от производителите на ваксини предупреди за възможни странични ефекти
Коментари Харесай

Опасни ли са ваксините за пациенти с естетически корекции?

 дин от производителите на ваксини предизвести за вероятни странични резултати при хората с филъри. У нас хиляди българки, а към този момент и българи, са минали козметични процедури с инжектиране. Опасни ли са имунизациите за хора с естетични корекции?

Реакцията - отичане на лицето, е регистрирана след изследване измежду пациенти с сложени филъри на лицето. Според специалистите става дума за дискомфорт, лек оток и възприятие на уплътняване на мястото, където е подложен филърът.  

За нежелания резултат алармира " Модерна " в продуктовата информация, която откриваме в листовката. Реакцията е регистрирана в рубрика: " редки ".

" Информацията е събрана въз основата на трета фаза на клиничното изпитване на имунизацията, където пациентите са изследвани за нежелани резултати. Наблюдават се редки нежелани лекарствени реакции, свързани с хората, които са претърпели козметична инжекционна намеса на лицето - при по-малко от 1 на 1000 души ", съобщи Димитър Маринов от  Българския фармацевтичен съюз.

За страничния резултат пластичният хирург доктор Йордан Йорданов е осведомен още в края на предходната година от Американската асоциация по естетична пластична хирургия, в която членува. Зад Океана имунизацията на Moderna се употребява в борбата с COVID-19 от 18 декември.

" Малко по-късно ни уведомиха, че в хода на изследването на тази ваксина са били следени три случая на пациентки, които преди този момент са имали поставяни филъри на лицето  и след имунизацията са получили инфектиране на лицето ", разясни той.

В практиката си не един път е ставал очевидец на сходни нежелани реакции при пациенти с естетични корекции по лицето.

" Това  не е нещо извънредно, въпреки и да се следи рядко. Когато имунната система е подтиквана – било то от някаква простуда, възпалително заболяване, стоматологична услуга или в тази ситуация - от ваксина - имунната система реагира малко по-агресивно по отношение на непознати вещества в нашето тяло. Много зависи от това къде е подложен филърът, какъв е той, на каква дълбочина в тъканите е ", сподели още Йорданов.

Видимите прояви след тази офанзива са лек оток и по-рядко зачервяване в зоната на инжектиране, споделя експертът по естетична медицина доктор Марина Христова. През последните месеци съчетава корекциите по лицата и телата на пациентите с наряди в COVID-отделение.

" Ваксината провокира имунен отговор. Затова в случая филърът бива нападнат от имунизацията. Обикновено е много притеснително, когато пациентите се погледнат в огледалото ", сподели естетическият кожен лекар Марина Христова.

Именно тази среща с огледалото тормози Таня Тончева. След безчет безсънни нощи поради работата си, търси съдействието на естетичните медици. И следват леки корекции в региона на лицето.

" Аз съм професионален танцьор и доста постоянно, когато съм танцувала, е било в късни часове на нощта. На другия ден си недоспал,, имаш сенки под очите, чувстваш се зле. Тези клиники вършат по този начин, че да изглеждаме красиви. - Реших да слага в малко по-ранна възраст бейби ботокс. Би ме тормозило, в случай че се появи оток поради имунизацията ", описа дамата.

Подобни нежелани резултати при пациенти с естетични корекции по лицето у нас са установявани и след слагане на противогрипни ваксини. В един от трите регистрирани случая на отичане на лицето при изпитванията на Moderna 29-годишна жена също оповестява за предходна такава реакция.

Нежеланите резултати се демонстрират ден-два след имунизирането, демонстрират събраните до този миг данни за продукта на Moderna.  

" Много постоянно тези признаци отшумяват от единствено себе си и не се постанова лекуване. Когато обаче се задържат малко по-дълго време, ние можем да дадем противовъзпалително или противоалергично средство ", сподели още естетическият кожен лекар Айлин Шеф.

 Досега имунизациите против ковид  не са дали нежелани реакции при български пациенти с естетични корекции, споделя кожният лекар доктор Айлин Шеф.

Все още няма ясни отговори – какъв брой време след инжекцията с филъра можем да чакаме нежелателен резултат при имунизиране, споделя " Нова ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР