Димитър Воев е композитор, вокалист, музикант и поет. Съществува комбинация

...
Димитър Воев е композитор, вокалист, музикант и поет. Съществува комбинация
Коментари Харесай

Отвъд смъртта: Митко Воев на 56 години!

Димитър Воев е композитор, вокалист, музикант и стихотворец. Съществува композиция от добре подбрани думи: „ паметен “, „ емблематичен “ и „ феномен “. Мисля, че е основана за случаите, в които се заприказва за групите Кале, Нова Генерация и Воцек и Чугра.

В личността на Димитър Воев се концентрира визията за цяло музикално направление, по едно и също време аполитично и антисистемно. За късия си 27-годишен живот той се трансформира в най-яркото събитие в българската „ тъмна вълна “, водеща началото си от групи като „ Парадокс “ и „ Кале “ (обединяващ детайл в които е Воев).

Безспорно най-запомнящата се групировка, в чиито текстове се разкрива в цялостна степен геният и дълбочината на Воевата поетика, е „ Нова генерация “ (в другите ѝ формати).

Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо завещание е удостоверение за авангардност без еквивалент у нас и до през днешния ден. Сложната му система от знаци и метафори разкрива голямата му чувствителност към обществената реалност.

Живял във време, в което „ човек със анцунг грухти през града “, Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се просвета - развой, почнал още в края на 80-те година, който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощност през 21-ви век.

Остана като традиция всяка година да се празнува рождената дата на Димитър Воев, като това ще се случи и през днешния ден.

Тази вечер от 19 ч. той ще бъде почетен от негови другари, сътрудници, почитатели и почитатели в Клуба за Естетическо Възпитание на Артиста (КЕВА) в двора на НАТФИЗ.

Там, тъкмо преди 30 години, „ Нова Генерация “ снима видеоклипа на знаковата си ария „ Тъмна земя “.

Събитието ще бъде маркирано с концерт на групите „ Абсолютно начинаещи “ и „ Терпентина “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР