Димитър Владимиров: Няма критерий за удостоверяване на български произход Няма

...
Димитър Владимиров: Няма критерий за удостоверяване на български произход Няма
Коментари Харесай

Димитър Владимиров: Няма критерий за удостоверяване на български произход

Димитър Владимиров: Няма аршин за засвидетелствуване на български генезис
Няма аршин за уверение на български генезис. Няма правилник, няма процедура в нито един нормативен документ. Това съобщи краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Владимиров бе изслушан от депутатите в Комисията по политиките за българите в чужбина, където даде информация за настоящото положение и осъществяването на дилемите, предоставени на ДАБЧ до края на 2018 година Според него активността на организацията не е добре контролирана нормативно, а Законът за българите, живеещите отвън Република България, по който тя работи, даже няма устав за използване.

„ При всички положения, след случилото се на 29 октомври, беше затруднена активността на организацията. Функциите на основен секретар и ръководител въпреки всичко са много значими, даже за образуването на бюджета на Агенцията и разплащането по него. По отношение на работата с жители, Агенцията спря работа единствено за една седмица, когато настъпи събитието. Иначе продължаваме да си изпълняваме активността по проект “, акцентира Владимиров.

БГНЕС напомня, че в края на месец октомври ръководителят на ДАБЧ Петър Харалампиев бе задържан след следствие на корупционна скица за нелегално издаване на уверение за българско поданство, а при спецакцията в организацията арестувани бяха общо над 20 души. С обвинявания по-късно се снабдиха единствено четирима - ръководителят, основният секретар на организацията и още двама души. При инспекция в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лв..

Впоследствие министър председателят Бойко Борисов разгласи, че е допустимо Агенцията да бъде закрита.

По връзки на удостоверителната активност, Владимиров увери, че жители не престават да бъдат одобрявани, а удостоверенията – издавани. „ През 2017 година сме приели 15 500 заявки и сме издали 21 000 удостоверения. За 2018 година сме приели 15 300 и сме издали 30 000, т.е. съумяваме да обработваме насъбраните обратно във времето “, увери Владимиров.

В чуването си той изясни, че през последните години организацията е проверявана от 7 разнообразни институции – ДАНС, Софийска градска прокуратура, Върховна административна прокуратура, Национална следствена служба, Икономическа полиция, още веднъж Върховната административна прокуратура и Инспектората на Министерски съвет. „ През този интервал два следващи зам.-министъра са пускали сигнал до прокуратурата, че ДАБЧ издава нелегално удостоверения за български генезис. Преди 2010 година организацията в никакъв случай не е била проверявана “, описа Владимиров и изясни, че повода е точно вмененото през месец март 2010г. обвързване на организацията да издава уверение за български генезис.

Междувременно депутатите взеха отношение и по предлагането на премиера организацията да бъде закрита. Интересно съпоставяне направи Юлиан Ангелов от „ Обединени патриоти “. Според него не би трябвало да се прекратява активността на институцията поради дейностите на нейния началник, а за образец той даде столичната Община Младост и арестуваната кметица Десислава Иванчева, упрекната във взимане на рушвет. Според Ангелов единственият вид ДАБЧ да бъде закрита е в случай че се направи Министерство за българите зад граница. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР