Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bgНа 13 декември 2021 г.

...
Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bgНа 13 декември 2021 г.
Коментари Харесай

Някой да каже на Гела, Мара и камшик Тодора – управленските им провали не се решават с политически арести

Димитър Стоянов, коментар особено за Tribune.bg
На 13 декември 2021 година след една изключителни изпълнена с политически инциденти и три парламентарни избори година България най-сетне се снабди с постоянно държавно управление. Управляващата коалиция още тогава изглеждаше необичайно – компендиум сред „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ ИТН “ и Българска социалистическа партия, безвкусен тюрлюгювеч от политически несъвместими и несъставни елементи с радикално друга идеология. И още тогава беше ясно, че това ще бъде нейната водеща уязвимост, а точно безспорната парализа за взимане на кардинални и поредни управнически решения. Всяка една мярка на новото държавно управление щеше да бъде резултат от един безконечен компромис, който най-после просто щеше да обезличи самата мярка и тя щеше да се окаже толкоз „ ялова “ по своите смисъл и цели, че просто щеше да бъде в действителност обезсмислена. Но в 100-те дни от своето ръководство държавното управление задмина даже тези упования – то освен не се оправи с нито едно от съществуващите провокации, неговите безучастие и непросветеност съумяха да ескалират спешните процеси в страната.

Няма да е неверно да се каже, че това държавно управление даже за късия период на своето ръководство до този миг, самоуверено съумява да задмине две неща – количеството на неговите провали са съизмерими само с тези на ръководството на Жан Виденов (1995-1997), а невъзможността му за съответна реакция и сривът надолу заплашва да задмине даже курса на съветската рубла. И общата картина въобще не е еднопластова. Тя обгръща всички сфери на държавното ръководство, започвайки от стопанска система, енергетика и финанси и достигайки до външнополитическите връзки на страната. Правителството на Кирил Петков прави нещо, което нито един кабинет преди него в последните тридесет години даже не си е помислят – то принася в жертва евроатлантическата позиция на България в името на поддържането на някаква съдружна злободневна непоклатимост, зависеща от постоянното глезене на алените комунистически радикали край Корнелия Нинова (която през последната една седмица беше решила да вкарва изключително състояние в стопанската система, като че ли колелата на историята са се върнали 100 години обратно в Съветска Русия и е пристигнало времето на „ военния комунизъм “).

Но човек не следва да е необоснован, когато подлага на критика някого. Затова бих желал да приведа несъмнено количество образци в поддръжка на тази позиция. Те считам, че са задоволителни, с цел да обрисуват картината на ръководството на „ смяната “ (както самите те се именуват):

- Инфлацията в страната доближи двуцифрени стойности съгласно Национален статистически институт и на база съпоставяне сред февруари 2021 година и февруари 2022 година цените са се нараснали с 10 %. Само за един месец цените на редица храни са се нараснали с не по-малко от 3 %. Докато признатата от ръководещите индексацията на пенсиите докара до по-ниски пенсии за десетки хиляди пенсионери.

- Галопиращи цени на промишления ток, който заплашва десетки хиляди компании от банкрут, и липса на каквито и да е било съответни обезщетения от страна на страната в тази обстановка. За сметка за ток от 14 000 лева ресторантьор е получил 119 лева помощ.

- Правителството на Петков, откакто се провали в приемането на каквито и да е било ограничения за успокояването на цените на бензина и газа в страната, реши да обвини… младежката организация на ГЕРБ, че са основали суматоха с картинки във Facebook и хората са се втурнали към бензиностанциите. От това по-голямо управнически изтощение просто няма по какъв начин да има.

- Независимо че публичният фокус е извънредно ориентиран към Украйна, светът към момента се намира в световна пандемия от COVID-19. На фона на това държавното управление на Кирил Петков, без значение неговите ранни поръчки, че ще приканва някакви оракули от Харвард да коментират нещо си за имунизациите, безусловно провали имунизационната акция в страната. Почти 230 000 ваксини са бракувани в България, 800 000 са дарени на други страни.

- На фона на съветската инвазия в Украйна и консолидираната европейска позиция за наказания против режима на Владимир Путин, вицепремиерът в държавното управление на Кирил Петков Корнелия Нинова продължава решително да твърди, че глобите са нездравословни. България е лишена от единна позиция по този въпрос, а кабинетът „ Петков “ не приказва в един глас пред нашите съдружници от НАТО и Европейски Съюз.

- Пропутинските радикали в ръководството безусловно рекетират държавното управление по отношение на негови кадрови назначения. След оставката на Стефан Янев номинацията на проф. Тодор Тагарев от Атлантическия съвет за министър на защитата изчезна за негативно време след съпротива от страна на Българска социалистическа партия и държавният аероплан трябваше незабавно да докара от Брюксел господин Драгомир Заков на фона на невиждана за обстановката вътрешнополитическа рецесия.

- Кирил Петков настойчиво отхвърля да заема позиции във връзка нуждата от наличието на съюзнически войски в България по линия на НАТО и разви теорията за „ български батальон “, който е някъде в границата на фантастиката. Дори след срещата му с Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати, България още веднъж продължава да бъде едва звено в източния фланг на Алианса. Защо? Защото очевидно България се ръководи от пропутинско държавно управление. Няма да разясня излагацията на премиера, който приказва за някакъв мост на Дунав на среща по въпросите на НАТО и общата защита.

Разбира се, министър председателят Кирил Петков се опита да изясни цялата обстановка (макар че Лена Бориславова очевидно е решила да му ограничи реторическите опити напоследък и той все по-често чете от листчета). Обясненията му са напоителни и включват - „ пенсионерите да се почувстват погрижени “, „ целите, на които би трябвало да обсъдим “, „ куролацията “, „ истЕнско правораздаване “, „ обстановката е в доста неприятна обстановка “, „ формата на митинг за мен е значима форма “, „ митингът е значим метод на митинг “, „ българското държавно управление не приказва алангро “, „ двете неща са доста куролирани “, 8,5 милиарда хора са се ваксинирали “.„ в този момент желая да дам елементи на това, което се случи, на господин Рашков “. Дори Валери Божинов би завидял на сходно боравене с българския език.

След като държавното управление и самият Кирил Петков схванаха, че очевидно не могат да се оправят с нито една от рецесиите, в които се намира българската страна, и за да опазят някаква парченце от рушащия им се политически капитал, те взеха решение да извърнат взор към обществените политически и противозаконни арести. Арестувани за 24 часа от страна на бойкорашково Министерство на вътрешните работи бяха някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и ПР-а на Бойко Борисов Севделина Арнаудова. От момента на ареста досега на тяхното освобождение, държавното управление на Петков не даде нито едно поредно пояснение за обстановката, Бойко Рашков отхвърли отговори в Народното събрание по въпроса, а версиите на Асен Василев и Кирил Петков за аргументите за ареста бяха просто взаимоизключващите се – съгласно Петков ставали дума за работа на европейската прокуратура (която се оказа, че няма нищо общо), а съгласно Василев се работило по сигнал на Васил Божков. Оказа се също по този начин, че обратно на всевъзможни законови правила, Кирил Петков безусловно е привикал проверяващите служители на реда в Министерския съвет и в наличието на министъра на финансите Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков им е споделил какво тъкмо би трябвало да създадат и кого да арестуват. Което по всички стандарти на конституционната и правова страна е брутална корист с власт. Накрая се оказа, че няма обвиняване, няма доказателства, няма каквото и да е било рационално пояснение от ръководещите, а арестуваните просто бяха освободени.

Скалъпената петковско-рашковска ПР акция пропадна пред очите на цялото българско общество в границите на часове. Но има неща, които остават. Остава инфлацията. Остават цените на горивата и електрическата енергия. Остава провалената имунизация. Остава неналичието ни на ясна позиция по отношение на Русия, глобите и войната в Украйна. Оставаме слабото звено на НАТО в Източна Европа. Оставаме с министър-председател, който не може да построи вярно комплицирано изречение. Оставаме с растящи цени на храните. Оставаме с абдикация на страната в поддръжката за украинските бежанци. Оставаме с възродена процедура на политически арести. Оставаме (дано за колкото се може по-кратко с време) с проваленото ръководство на Гела, Мара и бич Тодора, които единственото нещо, което биха могли да създадат, е просто да си подадат оставка и да отидем на едни бързи предварителни избори за излъчването на умело и законно ръководство, уважаващо Конституцията и законите на страната.

* * *

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тематика
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР